1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis: “Şantaj altında müzakere etmem”
Anastasiadis: “Şantaj altında müzakere etmem”

Anastasiadis: “Şantaj altında müzakere etmem”

Kıbrıslı Türklere mesaj: “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliği devlete aittir”

A+A-

 

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin son hareketlerinin Kıbrıs sorununa adil, sürdürülebilir ve işleyebilir bir çözüm bulunması çabalarını “torpillediğini” ve Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasında “güven duygusun yeniden tesis edilmesine olanak tanımadığını” iddia ederek “şantaj altında müzakere etmem” dedi.

Kıbrıs Rum basını, Güzelyurt kökenlilerin önceki gün Astromerit’te 34’üncüsünü düzenledikleri “geri dönüş yürüyüşü” etkinliğine ve Anastasiadis'in etkinlikte yaptığı konuşmaya geniş yer verdi.

Simerini, Anastasiadis’in “Şantajlar altında müzakerelere katılmam. Barışçıl müzakereler istiyoruz. Türkiye’nin savaş gemilerinin tehdidi altında diyalog değil” ifadesini öne çıkardı. Anastasiadis’in “müttefiklerimizden, özlü müzakereler için gerekli ortamın tesis edilmesi maksadıyla Türkiye’ye nüfuz kullanmalarını bekliyoruz” dediği yazıldı.

Habere göre, Kıbrıs Rum iç cephesine de soğukkanlılık telkininde bulunan Anastasiadis “Ankara’nın yayılmacılık politikasının, emellerinin ve tehditlerinin savuşturulması için herkesin güçlerini birleştirmesi şarttır” dedi.

“Kıbrıs halkı, güven ve inancın tesis edilebileceğine ikna olmalı”

Anastasiadis, şöyle devam etti:

“Kıbrıs halkı çözüm çabalarını destekleyebilir, desteklemelidir. Bunun için de iki taraf arasında güven ve inancın tesis edilebileceğine ikna olmalıdır ancak Türk hükümetinin son karar ve niyetleri bu hedefe hizmet etmiyor.

Her iki taraf da, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin istisnasız bütün yasal vatandaşlarının beklentilerine cevap verecek bir çözüm için çalışmalıdır. Şu anda gereken şey, Uluslararası Hukuku ihlal eden hareketlerle adanın yasal sakinleri arasındaki güvensizliği artıran değil güveni tesis edecek tedbirlerin uygulanmasıdır.”

Anastasiadis, hükümetinin dış politikasını anlatırken, Güney Kıbrıs’ın geleneksel dostlarıyla ilişkilerin devamını sağlayıp, pekiştirmeye yönelik gelişmelere aktif katılım göstermeye; olumlu etkileyebilecek ülkelerle ilişkilerini yenilemeye, güçlendirmeye ve iyileştirmeye çalıştığını anlattı. Anastasiadis, şu örnekleri verdi:
“İsrail’le ilişkilerimizi derinleştirip geliştirdik. Bunu, dost Arap ülkelerin aleyhine olmayacak şekilde yaptık. Mısır, Ürdün, Lübnan ve diğer Arap Körfezi ülkeleriyle ilişkilerimiz güçleniyor. ABD ile ilişkilerimizi geliştirdik. Bu, Rusya veya Çin gibi diğer büyük dostlarımızla dostane ilişkilerimiz aleyhine olmadı.”

Omiru: “Uluslararası unsur ile AB’nin Türkiye’ye baskı yapma zamanı gelmiştir”

Habere göre aynı etkinlikte konuşan Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru, Türkiye’yi, “deniz altı zenginliği konusunda Rum Yönetimi’nin sözde egemenlik haklarına karşı cüretkar tehditlerde bulunmak ve yayılmacılık politikası gütmekle” suçladı.

Türkiye’nin, deniz bölgesinde müşterek egemenlik ve kaynaklardan müşterek istifade etmek isteyerek, “BM’nin Deniz Hukuku Sözleşmesi ile Uluslararası Hukuk’un ilgili bütün kurallarını ihlal etmekte olduğunu” iddia eden Omiru, özetle şunları savundu:
“Gerek uluslararası unsurun, gerekse Avrupa’nın Türkiye’ye müsamaha göstermeye son verip, uluslararası hukuka ve BM’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarına uyması için baskı yapma zamanı gelmiştir.

Hiçbir iyimserliğe olanak tanımayan bu olgular ve doğrudan müzakerelerde süregelen uzlaşmazlık karşısında sürecimizi yeniden değerlendirmek, Türk kötü niyetine işaret etmek ve Kıbrıs sorununu, istila ve işgal sorunu olarak öne çıkarıp, Türkiye’yi sorumluluklarıyla yüzleştirmek zorundayız.”

------------------------------------------------

Astromerit’teki “Geri Dönüş” eylemi

Gazete, Güzelyurt kökenli Kıbrıslı Rumların önceki gün sınır köyü Astromerit’te düzenledikleri etkinlikle “geri dönüş kararlılıklarını bir kez daha vurguladıklarını” yazdı.
Habere göre, Astromerit’teki Ayiu Afksiviu Kilisesi’nde “Omorfo (Güzelyurt) Metropoliti” Neofitos yönetiminde düzenlenen ayinde, Güzelyurt kökenli ölüler anıldı, kayıp akıbetlerinin belirlenmesi için dua edildi.
Astromerit Kültür Merkezi’nde toplanan katılımcılara Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Meclis Başkanı Yannakis Omiru hitap etti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un konuşmasını ise Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Panayotis Andonatos okudu. Konuşanlar arasında İngiliz İşçi Partisi’nden Jim Sheridan, Muhafazakar Parti’den Roger Geil, Yunan Yeni Demokrat Partisi’nde Kirako Virvidaki, Yunan Meclisi eski başkanı Dimitri Siufa ve “Omorfo (Güzelyurt) Belediye Başkanı” Haralambos Pittas da vardı.
Yapılan konuşmalarda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerin “kınandığını ve uluslararası topluma ve AB’ye tepki gösterme çağrısında” bulunulduğunu belirten gazete, katılımcıların daha sonra Astromerit barikatına kadar yürüyüp, ölenler anısına çelenk bıraktıkları; bölgedeki BM Barış Gücü yetkilisine de BM Genel Sekreter Ban Ki Moon’a iletilmek üzere bir protesto metni verdiklerini yazdı.

-----------------------------------------


Kıbrıslı Türklere: “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliği devlete aittir”

Alithia “Nikos Anastasiadis: Şantaj Altında Müzakere Etmem” başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum liderin dünkü etkinlikte Kıbrıslı Türklere de mesaj verdiğini yazdı.

Gazeteye göre, Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümüne bağlı olduğunu iddia ederek “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliği devlete aittir. Çözüm bulunması, Kıbrıs halkının tamamının bu zenginlikten yararlanmasına yardımcı olacak” dedi.

Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı’nı atamasının ardından müzakerelerin başlamasına günler kala Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal ederek, çözüm bulunması çabalarını torpillediğini” iddia etti.

Politis ise haberini, “Anastasiadis Türkiye’den Hareketlerini Düzeltmesini İstedi... Derhal Restorasyon” başlıklı haberinde, “şantaj rejimi altında müzakere etmek istemediğini” söyleyen Anastasiadis’in “güveni yeniden tesis edecek tedbirlere ihtiyacımız var” dediğini yazdı.

Anastasiadis’in konuşmasının satır başlarına yer veren gazete devamla, Güzelyurt kökenlilerin dünkü etkinliğine “Yeniden Geri Dönüş Sözü Verdiler” başlığı altında yer verdi.

Fileleftheros, haberine “Tahriklere Karşı Sert Çizgi” başlığını attı. Gazete, Anastasiadis’in sert bir tavır ortaya koyarak, Ankara davranışını ve tavrını değiştirmeden, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili kararını değiştirmemekte kararlı göründüğünü yazdı.

Haravgi, Güzelyurt kökenlilerin dünkü etkinliğini “Omorfolular (Güzelyurt kökenliler) Topraklarına Dönmek İstiyor” başlığı altında özetledi.

(TAK)

Bu haber toplam 1755 defa okunmuştur