1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Anastasiadis konuyu BM Genel Sekreteri’nin gündemine taşıyacak
Anastasiadis konuyu BM Genel Sekreteri’nin gündemine taşıyacak

Anastasiadis konuyu BM Genel Sekreteri’nin gündemine taşıyacak

Kıbrıslı Rumlar Ay Mamas Kilisesi’nde ayin yapılmasına izin verilmemesine büyük tepki gösterdi

A+A-

Kıbrıslı Rumlar, Güzelyurt’taki Ay Mamas Kilisesi’nde, kilisenin ismini aldığı azizin isim günü olması nedeniyle yapılması istenen ayine izin verilmemesine tepki gösterdi.
Fileleftheros gazetesi “Tehlikeli Dini Oyunlar” başlığıyla verdiği haberinde, KKTC makamlarının Ay Mamas’ta ayin yapılmasına izin vermemesinin “bir olumsuz siyasi hareket daha” olmadığını, “son derece ciddi ve tehlikeli bir durumun” söz konusu olduğunu iddia etti.
Özgürgün Hükümeti’nin Ankara ile işbirliği ya da uzlaşı içerisinde, Kıbrıslı Türkleri ve Kıbrıslı Rumları ayıran unsurların içerisine dini unsurları da dahil etme girişiminde bulunduğunu savunan gazete haberinde, “Din, iki toplum arasında anlaşmazlık konusu olmayan bir meseleydi” ifadelerine yer verdi.
Gazete, Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs Türk tarafının yeni kışkırtmasının önemsenmemesine izin vermeye niyetinin olmadığını belirtti.

Anastasiadis BM Genel Sekreteri ile görüşmesinde konuyu gündeme getirecek
Rum Yönetimi Başkan Nikos Anastasiadis’in Eylül ayında New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le yapacağı görüşmede Ay Mamas’ta ayine izin verilmemesi konusunu gündeme getireceğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in bu eylemin, dini haklardan faydalanma noktasında temel bir insan hakkının ihlalini teşkil ettiği üzerinde duracağını aktardı.
Gazete, Rum hükümetinin, bu eylemin, Kıbrıs Türk tarafının genel tutumunun bir göstergesini daha teşkil ettiği değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.

Kasulidis üzüntüsünü dile getirdi
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis yaptığı açıklamada konuya ilişkin üzüntüsünü dile getirdi.
“İşgal rejiminin” yıllardan sonra ilk kez, bu şekil bir ibadetin karşılıklı yapıldığı, bugünkü dönemin atmosferini yansıtmayan bir karar aldığını iddia eden Kasulidis, verilecek olan izahatın gelecekte böyle ibadetler için bu kadar yasaklayıcı olmaması temennisini dile getirdi.

Belediyeler ve partiler kınadı
Habere göre “Omorfo (Güzelyurt) Belediyesi” yaptığı açıklamada, ayinin, Kurban Bayramı’nın başlangıcıyla aynı tarihe denk gelmesi nedeniyle yapılmasına izin verilmemesini kınadı.
Hıristiyanlar ve Müslümanların aynı zamanda dini kutlamalar yapacak durumda olmadığına dair argümana başvurmanın, Türk tarafının, adanın yeniden birleşmesi yönünde hiç niyetlerinin olmadığının dolaylı yollardan itirafı olduğunu ve Kıbrıs Türk toplumu temsilcilerinin son görüşmelerde Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik iyi niyete sahip olup olmadıklarını belirleyici bir şekilde ortaya çıkardığını iddia etti.
“Omorfo Metropolitliği” de ayinin yapılmasına izin verilmemesini kınadı.
Bu durumun kabul edilmez olduğunu iddia eden Metropolitlik, “Müslümanların ve Hıristiyanların aynı zamanda kutlamalar yapmasına hiçbir şey engel değil” sözlerini kullandı.
“Omorfo Belediye Başkanı” Viktoras Hacıavraam ise yaptığı açıklamada, KKTC Hükümeti’nin ayinin 5 Eylül’den sonra yapılabileceğine dair görüşünü reddederek, “Yortular, gününde kutlanır” dedi.
Alithia gazetesine göre Rum siyasi partiler de konuyla ilgili açıklamalarda bulundular.
Habere göre DİSİ kararın kabul edilmez olduğunu belirtti.
14 yılın ardından ilk kez Ay Mamas Kilisesi’nde ayin yapılmasının yasaklandığını kaydeden DİSİ, 2017 yılında işgal rejiminin nedenler ve engeller bulup vatandaşların dini haklarını yerine getirmesini yasaklamasının üzücü olduğunu savundu.
DİSİ, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki mesafeyi büyüten ve sağlamlaştıran bu tür kararlardan kaçınılması için gerekli iradeyi ve kararlılığı göstermesi çağrısında da bulundu.
Gazete DİSİ’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Lefteris Hristoforu’nun, konuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu nezdinde girişimde bulunduğunu yazdı.
Ekologlar, Rum yönetiminin ayine izin verilmemesini derhal şikayet etmesi gerektiğini savundu.
Dayanışma Hareketi geriye dönüşün söz konusu olduğunu iddia ederken, ELAM durumu Erenköy’e geçişlerle ilişkilendirerek, sınır kapılarının kapatılmasını istedi.

Ksiliatu’da ayin
Alithia gazetesi Güzelyurt kökenli Rumların, Ay Mamas Kilisesi’nde ayin yapılmasına ilişkin olumsuz gelişmenin ardından, kentin koruyucu azizini anma merasiminin Ksiliatu’daki Ay Mamas Kilisesi’nde yapacaklarını yazdı.
Haberde 10 Eylül itibariyle başlayacak olan ayinle ilgili ayrıntılara da yer verildi.
Politis gazetesi ise haberinde, KKTC’de sadece CTP’nin konuya ilişkin tepkisini dile getirdiğine işaret ederek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın önceki gün de sessiz kalmayı tercih ettiğini yazdı.

Bu haber toplam 1962 defa okunmuştur
Etiketler : ,