1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Anastasiadis: “Kalıcı bir çözüm şart”
Anastasiadis: “Kalıcı bir çözüm şart”

Anastasiadis: “Kalıcı bir çözüm şart”

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, 28 Haziran'da gerçekleşecek konferans öncesinde çözümün şart olduğunu yineledi

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, 28 Haziran’da gerçekleştirilecek konferansta, AB normlarına saygılı, BM tüzükleri ve değerleri çerçevesinde bütünlüklü bir çözüme yaklaşılmasını sağlayacak verimli, ön koşulsuz ve yapıcı bir diyalog gerçekleştirilmesini umut ettiğini belirtti.
Kıbrıs Rum basınından Fileleftheros ve diğer gazeteler, Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) toplantısında yaptığı konuşmada Kıbrıs sorunu ve 28 Haziran’da yapılması planlanan konferansa değindiğini yazdılar.
Anastasiadis konuşmasında, Kıbrıs sorununa, çözümün uygulanmasını tehlikeye sokacak, yakın geçmişte yaşanan olayların benzerinin yeniden yaşanmaması için ekonomik açıdan kalıcı bir çözüm bulunmasının şart olduğunu belirtti.

“Resmi teknik yardım…”

Anastasiadis, bu çerçevede Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’ndan, özellikle KKTC’nin bankacılık sistemi, mülkiyet sorununun (yeniden yerleşim, tazminat vs) maliyetinin mümkün olabilecek en doğru şekilde tespiti ve gerekli kaynakların bulunması için resmi teknik yardım istendiğini vurguladı.
“’Kıbrıs Cumhuriyeti’ni gerçekten yeniden birleştirecek ve en önemlisi, yabancı askerlerin varlığı ve askeri müdahale hakları olmadan adanın tüm sakinlerinin barış içinde bir arada yaşamalarını sağlayacak ve Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkleri koruyacak bir çözümden” söz eden Anastasiadis, yeniden birleşme sonrasındaki altyapı ve kalkınma çalışmaları konusunda gösterdiği resmi ilgi sebebiyle Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’na teşekkür etti.
Anastasiadis, “Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta altyapı ve kalkınma işlerinin finansmanının önemli bir rolü olacağını, bu sebepten ötürü de CEB’in buna katılmasının, kurumun sahip olduğu tecrübe sebebiyle büyük önem taşıdığını” sözlerine ekledi.
Anastasiadis ayrıca, “Kıbrıslı Türklerin IMF’nin bankacılık sistemlerine ulaşabilmesine izin vermelerini ve gerekli bilgileri teslim etmelerini umut ettiğini” belirterek “geçtiğimiz bir yıllık süre zarfında bunun gerçekleşmediğini” iddia etti.
Anastasiadis konuşmasında Güney Kıbrıs’ın ekonomik durumuna da değindi.
Alithia gazetesi ise, Anastasiadis’in dün “Athienu” (Kiracıköy) bölgesinde gerçekleştirilen atık arıtma tesisi açılış töreninde Kıbrıs sorununa değindiğini yazdı.
Anastasiadis, İsviçre’de gerçekleştirilecek müzakerelerde Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü için sözde değil özde katkı koymaya hazır olmasını umut ettiğini belirterek çözüme ulaşmak için her türlü çabayı göstereceği taahhüdünde bulundu.
“Bir kişinin, iki toplum tarafından da kabul edilebilecek bir çözüme ulaşılabilmesi için gidebileceği sınırların ve çizgilerin neler olduğunu bildiğini” öne süren Anastasiadis, zorlukların aşılabilmesi için birlik olunması çağrısında da bulundu.

 

Bu haber toplam 2491 defa okunmuştur