1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. ANASTASİADİS: İKİ DEVLETLİ FLÖRT MÜ?
ANASTASİADİS: İKİ DEVLETLİ FLÖRT MÜ?

ANASTASİADİS: İKİ DEVLETLİ FLÖRT MÜ?

Anastaiadis’in bu konuyu TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile en az iki defa görüştüğünü....

A+A-

POLİTİS: “ANASTASİADİS BİR SÜREDİR İKİ DEVLET ÇÖZÜMÜ İLE FLÖRT EDİYOR”

Politis, Kıbrıs sorununun çözüm zemininin değiştirilmesi konusunun yeni olmadığına,  Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastaiadis’in bir süredir çeşitli görüşme ve temaslarında gündeme getirdiğine dikkat çekti.
Haberi “Anastasiadis’in İki Devlet Çözümü ile Flörtü” başlığıyla manşete çeken gazete, Anastaiadis’in bu konuyu TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile en az iki defa görüştüğünü, BM Genel Sekreteri Guterres’e de dolaylı yoldan, “yeni fikirler şeklinde sunduğunu, bakanlarla, teknokratlarla toplantılarında görüşmelerinde ve hatta Kıbrıs Türk tarafına da sunduğunu” yazdı.

Gazete “Anastaiadis çeşitli muhataplarına söylediğine göre önemli olan sivri ucu Limasol olmak üzere ülkenin ekonomik kalkınması ve doğal gazın Kıbrıslı Türklerle müzakere etmemize gerek kalmadan satılmasıdır. Kıbrıslı Türkler kendi Kuzey MEB’lerine sahip olabilirler. Kıbrıslı Rumlar doğal gazı Türkiye’ye doğrudan sağlayabilirler” ifadeleriyle birinci sayfasında özetlediği haberi, iç sayfalarında çeşitli tarihlerde yapılmış görüşme ve temaslardan örnekler vererek detaylandırdı.
İç sayfasında Anastasiadis’in “hem iki devlet çözümüyle, hem Ulusal Konsey’de söylediği gibi yalnız gevşek federasyonla değil gevşek konfederasyonla da flört ediyor ve uzun zamandan beridir perde gerisinde Türkiye ile görüşüyor” ifadesine yer veren gazete, bu meseleyi bugüne kadar Rum tarafında da yüzlerce kişiyle görüştüğüne işaret etti.
Konuyu bakanlarla ve teknokratlarla görüşmelerinde gündeme getirdiğini hatta Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile görüşmelerinde gündeme getirmekten çekinmediğini yazan gazete, “geçen hafta New York’ta BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, konuşma metni dışına çıkarak “Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili yeni fikirler görüşmeye hazır olduğunu söyleyerek BM Genel Sekreteri’ne de ima ettiğini” belirtti.

Gazete Anastasiadis’in, Crans-Montana’daki konferansın tamamlanması öncesinde Çavuşoğu’nun yanına giderek B planıyla ilgili nabız yokladığını yazdı ve şu ifadelere yer verdi:
“Anastaiadis’in, ‘Çavuşoğlu uzlaşmazdı’ şeklindeki resmi anlatımı doğru ise Sayın Çavuşoğlu’nun konferansın başarısızlığa uğraması konusunda işini kolaylaştırdığı söylenemez. 6 Temmuz’daki yemeğin ikinci bölümü de trajikti. Garantör ülkelerin başbakanlarının gelmesi ile son ümit ışığı ortaya çıktığında Anastasiadis itiraz etti ve Sayın Çipras’tan İsviçre’ye gitmemesini istedi.”


“İKİ BÜYÜK ÖNCELİK”


“Düşüncelerini bilen kaynaklara göre Anastasiadis iki büyük öncelik belirledi: Limasol’un kalkınması ve doğal gazın değerlendirilmesi” ifadesini kullanan gazete, özetle şöyle devam etti:
“Bakanı ile veda görüşmesinde vatandaşlık satışı programına dayanan kalkınma dinamiğinin bozulmasının akıllıca olmayacağını vurgulamak için ‘Kıbrıs sorununu bırakın, Limasol uçsun’ dedi. Çözüm olması halinde vatandaşlık verilmesinin federal yetki olacağı izahında bulundu. Anastasiadis doğal gazın ‘Kıbrıslı Türkler elimizin-ayağımızın içinde olmadan’ yönetilmesini istiyor ve yatakların değerlendirilmesi konusunda serbest kalmak için MEB’in bölünmesine razıdır.
Şu anda önceliği Mısır’dır ancak gerek ENI gerek ExxonMobil’in Kıbrıs MEB’i ile akıllarında Türkiye piyasası olduğu için ilgilendiğini biliyor. ExxonMobil bunu, doğal gaz bulunması halinde Vasiliko’ya terminal ve Türkiye’ye boru hattı inşa etmek niyetinde olduğunu söyleyerek alenen de ortaya koydu. 
Başkan, Amerikalılar ile Kıbrıs’ta ve Davos’ta ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın huzurunda yaptığı görüşmelerde, ‘büyük resmin bir parçasının da Türkiye’nin Rus doğal gazından bağımsızlaşması’ olduğunu görmezden geliyor. Bu çerçevede doğal gaz –Kıbrıs’ın, (üçlü ittifakların Türkiye ile genişletilmesiyle) ilk kez jeopolitik rol elde etmesiyle - Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili yeni bir katalizör olarak değerlendirildi.
Çavuşoğlu ile Crans-Montana’da olduğu gibi bir görüşmesinde Türkiye’yi, rezerv miktarı saptanana kadar Kıbrıs MEB’inde sorun çıkarmamaya ikna ettiği anlaşılıyor.”

 

Alihtia, Anastasiadis’in, daha desantralize bir federasyon görüşme niyetini açıklamasının ardından, merkezî hükümete verilecek yetkiler olarak süreç içerisinde uzlaşılmış 27 yetki bulunduğunu savunduğu haberinde, bunlardan hangilerinin “değişmez” hangilerinin “esnek” olduğuna dair bir ayrım yaptı.

ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE KIBRIS’TAN ÇEKİLMEZ


Fileleleftheros “Kıbrıs’tan Gitmeyiz… Çavuşoğlu New York’taki Görüşmede Başkan Anastasiadis’e Ne Dedi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 23 Eylül’de New York’ta yaptıkları görüşmede Anastasiadis’e açık bir şekilde “Türkiye Kıbrıs’tan çekilmez” dediğini bildirdi.
Gazete, basından uzak ve gizli tutulan görüşmede Çavuşoğlu’nun “Türkiye Kıbrıs’tan çekilmez” diyerek “Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesinin daha fazla müzakere konusu olmadığını söylediğine” işaret etti. söylediği kaydedildi.

Bu haber toplam 2121 defa okunmuştur