1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Anastasiadis çözüm istencini yineledi
Anastasiadis çözüm istencini yineledi

Anastasiadis çözüm istencini yineledi

Anastasiadis, Kıbrıs sorununa kalıcı ve işlevsel bir çözüm bulunmasına dair isteğini teyit etti.

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Washington’da düzenlenen Amerikan-Yahudi Komitesi (AJC) Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa kalıcı ve işlevsel bir çözüm bulunmasına dair isteğini teyit etti.

Kıbrıs Rum haber kaynaklarına göre, Anastasiadis konuşmasında, bu hedefin hayata geçirilmesi için, Rum kesiminin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’deki yeni hükümet ile Amerikan-Yahudi Komitesi’nin desteğini beklediğini de söyledi.

Anastasiadis, “Kıbrıs’ın, tüm Kıbrıslılar arasında barış, refah ve güvenlik duygusunu geliştirerek, bölgede güvenilir bir ortak olarak faaliyette bulunmayı sürdürecek, bağımsız bir devlet olarak kalması gerektiğini” de savundu.

Washington’a, müzakerelerdeki problemlerin aşılması ve sürecin ilerlemesi için, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kendisi ve Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’yla görüşme davetini kabul ederek gittiği New York’tan geldiğini ifade eden Anastasiadis, “diyalogun devam etmesi ve her iki tarafın da, halkın( Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin), çıkarlarına hizmet edilmesi ölçütüyle, adanın yeniden birleşmesi için kararlılıkla çalışmasının oldukça önemli olduğuna” dikkati çekti.

Konuşmasında, “Türkiye’nin bu fırsatı yakalamasını umduğunu” dile getiren Kıbrıslı Rum lider, “Türkiye’den bekledikleri şeyin, yaptığı açıklamaları pratiğe dökmesi ve ilerleme yaşanması gidişatına yönelik, elle tutulur katkıda bulunması olduğuna” işaret etti.

Anastasiadis “bunun özellikle güvenlik ve garantiler başlığında başarılı bir sonuç elde edilmesi için, anahtar olduğunu” da söyledi.

Anastasiadis son olarak, “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine dair vizyonunun, tüm tarafların aynı derecede bu taahhüdü muhafaza etmesi halinde, gerçek olabileceğine dair inancını” da ifade etti.

Anastasiadis’in Washington’da Kıbrıs sorunu ve enerjiyle ilgili önemli temaslarda bulunacağı da belirtilen haberde, Anastasiadis’in önümüzdeki Perşembe günü Beyaz Saray’da, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşeceği anımsatıldı.

Anastasiadis, Washington’da Exxon Mobile şirketinin üst düzey yetkilileriyle de temaslarda bulunacak.

Bu haber toplam 2221 defa okunmuştur