1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis, BMGS Ban Ki Moon’la görüştü…
Anastasiadis, BMGS Ban Ki Moon’la görüştü…

Anastasiadis, BMGS Ban Ki Moon’la görüştü…

“Ban ‘ilerleme olursa müdahil olurum’ mesajı verdi”

A+A-

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta önceki sabah saatlerinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüştü. Filleftheros, “Ban’dan Koşullu Müdahillik – BM Genel Sekreteri İlerleme Sağlanması Durumunda Şahsen Müdahil Olacağı Mesajını Verdi” başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in Ban’la görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamaya yer verdi. Habere göre Anastasiadis, Ban’la görüşmesinde “tezlerini yineleme ve Kıbrıs sorununun çözümü için hazır olduklarını ve kararlılıklarını ifade etme fırsatı bulduğu için çok memnun olduğunu” belirtti ve “şu ana kadarki zorlukları dile getirerek müdahil olanların sadece sözlerle değil belirli eylemlerle çalışmaları gerektiğini ifade ettiğini” vurguladı. Anastasiadis, “Müdahiller derken, sadece Kıbrıslı Türk vatandaşlarımıza değil Türkiye’ye de açıkça değindik” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, Ban’ın ise, görüşmede kendisine, “ilk aşamada yeni özel danışmanı aracılığıyla, ardından da, orantılı ilerleme olması durumunda bizzat kendisinin yardım etme ve katkıda bulunmaya hazır ve kararlı olduğunu ilettiğini” de belirtti. Anastasiadis ayrıca, Ban’la görüşmesinde, Ebola salgını, iklim değişiklikleri ve “aşırı uçluluğuyla insanlıkta büyük korku yaratan” İslam Devleti konularını da görüştüklerini sözlerine ekledi.

“Elle tutulur bir şey”

Habere göre Anastasiadis-Ban görüşmesinde, Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de hazır bulundu.
Gazete, diplomatik bir kaynağa göre ise, Genel Sekreterin Anastasiadis’le görüşmesinde, müzakerelere bizzat kendisinin yeniden müdahil olmak için “elle tutulur bir şey” istediğini dile getirdiğini yazdı. Habere göre söz konusu kaynak, Ban’ın “ilerleme sağlanabilmesi için Türkiye’nin üstlenmesi gereken rolü kabul ettiğini ve Anastasiadis’in hemen ardından görüşeceği Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu iletme sözü verdiğini” de öne sürdü.

Gazete, BM Genel Sekreteri Sözcüsü’nün Anastasiadis-Ban görüşmesi sonrasında yaptığı yazılı açıklamada ise, “Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin liderlerinin 11 Şubat 2014 tarihinde ortak açıklamayı benimsemelerinin ardından Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulunmasını hedefleyen müzakerelerde kaydedilen ilerlemenin ele alındığını” belirttiğini yazdı.

Ban’ın sözcüsünün, Erdoğan-Ban görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamaya da yer veren gazete, açıklamanın bir bölümünde Ban ile Erdoğan’ın “Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulunması için yürütülen müzakerelerin gidişatı ve Türkiye’nin süreci desteklemedeki rolünü ele aldıklarının vurgulandığını” yazdı.

------------------------------------------------------------------

“Maraş Türkiye için ilk sınav”

Gazete, “Maraş Türkiye İçin İlk Sınav” başlığı altında verdiği bir başka haberinde ise, Anastasiadis’in New York temaslarında kapalı bölge Maraş’ın açılması konusunun da gündeme geldiğini yazdı.

Kapalı bölge Maraş konusunun, gerek Ban’la gerekse ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yle gerçekleştirilen görüşmelerde gündeme geldiğini; Ban ve Kerry’nin, Maraş konusunun Kıbrıs sorununda önemli bir atılım olmaya aday olduğunu düşündüklerini ancak topun Türkiye’nin ayağında bulunduğunu iddia eden gazete, Maraş’ın iadesine karar vermenin Türkiye’ye bağlı olduğu görüşünün hakim olduğunu savundu. Kerry’nin Anastasiadis’le görüşmesinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü istediği ve bunda samimi olduğu görüşünü ilettiğini iddia eden gazete, Türkiye’nin ise New York temaslarında, Kıbrıs sorununda, dolayısıyla da kapalı bölge Maraş konusunda herhangi bir adım atacağı sinyalini vermediğini öne sürdü. (tak/yd)

Bu haber toplam 1983 defa okunmuştur