1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Amacımız 5 dakikalık barışçıl bir eylemdi”
“Amacımız 5 dakikalık barışçıl bir eylemdi”

“Amacımız 5 dakikalık barışçıl bir eylemdi”

YENİDÜZEN’e konuşan Dayanışma aktivistleri, Cumhurbaşkanlığı'ndaki eylemce yaşananları değerlendirdi, sadece barışçıl bir eylem yapma amacında olmalarına karşın yaka paça dışarı atıldıklarını ifade etti

A+A-

Fehime ALASYA


Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen 20 Temmuz resepsiyonunda pankart açıp, basın bildirisi okuyarak eylem yapmak isteyen Dayanışma aktivistleri, yaşananları değerlendirdi. Aktivistler, haklarında sorgulama veya tutuklama başlatılmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tebrik kabulü sırasında, “Acıların bayramı olmaz, geçmişinle yüzleş” yazılı pankartı açıp basın bildirisi okumak isteyen ve güvenlik güçleri tarafından zor kullanılarak dışarıya çıkarılan gençler, demokratik haklarını kullanarak bu eylemi gerçekleştirmek istediklerini belirtti. 

Güvenlik görevlileri ve korumaların sert tepkisi ile karşı kaşıya kaldığını anlatan aktivistler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın uyarısıyla ortamın yumuşadığını kaydetti.

YENİDÜZEN’e yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tutuklanmadık, bizi zorla dışarıya çıkardılar ve serbest bıraktılar. Henüz bizi arayıp bir şey söylemediler. Sanırım bizi tutuklamaları için cumhurbaşkanının şikâyetçi olması gerek. Orada görevli olup olmadığını bilmediğimiz birisi vardı, sanırım görevli değildi. Çünkü görevliler ona sizin yetkinizde değil karışmayın diye uyarıyordu. Bu kişi erkek biriydi ve kadın arkadaşımızın üzerine yürüyüp bağırmaya başladı. Sonra görevliler onu durdurdu.

Pankartı açamadan üzerimize çullandılar ve bizi yaka paça başka bir tarafa götürdüler. Bizi hırpalayarak dışarı çıkardılar. Başta bizi başka yere götürüyordular fakat Akıncı’nın sadece dışarıya çıkarın uyarısıyla bizi dışarı çıkarıp başka yere götürmediler. Ardından basın açıklamasını okumak istediğimizi söyledik fakat yine de okumamıza izin vermedi. Pankartı açıp fotoğraf çekip, basın açıklamasını okuyup dışarı çıkacaktık tamamen barış yanlısı bir hareketti yaptığımız. Amacımız beş dakika sürmeyecek olan barışçıl bir eylemdi...

Genel olarak demokratik eylem ve gösteri hakkımızı kullanmak için oradaydık ve planladığımız eylem gayet barışçıl bir eylemdi. Burada vermek istediğimiz mesaj, adanın bir yanında çekilen acılar anılırken diğer yanında bunun törenle kutlanmasının barışa hiçbir fayda sağlamayacağı idi.

Arkadaşlarımız hırpalandı, savruldu, pankartımız ve basın bildirimize el konuldu. 7 kişiydik… Bu bizim demokratik hakkımızdır.

Cumhurbaşkanı herhangi bir şekilde fiziksel güç kullanılmamasını ve sadece dışarıya çıkarılmamızı söyledi, onun üzerine ortam biraz sakinleşti. Ondan öncesi çok fazla itilip kakıldık.”

Bu haber toplam 2084 defa okunmuştur
Etiketler : ,