1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Amaç hentbolu ileri taşımak”
“Amaç hentbolu ileri taşımak”

“Amaç hentbolu ileri taşımak”

KKTC Hentbol Federasyonu Başkanı Ozan Beysan YENİDÜZEN Spor Servisi’nin sorularını yanıtladı. Ülkedeki hentbolun altyapısından oyuncu profiline, maddi kaynaklardan, kafalarındaki projelere kadar birçok soruyu yanıtlayan Beysan, projelerde karşısında maddi

A+A-

KKTC Hentbol Federasyonu Başkanı Ozan Beysan ülke hentbolunun son durumunu YENİDÜZEN’e değerlendirdi.

Eren ŞİŞİK 

KKTC Hentbol Federasyonu Başkanı Ozan Beysan ülke hentbolu ile ilgili olarak, devlet yetkililerinin sorunlarına olan yaklaşımından memnun olduklarını ve bir sorunları olduğu zaman muhatap bulabildiklerini söyledi. Tüm spor branşlarında olduğu gibi hentbolda da her şeyin maddiyata dayalı olduğunu aktaran Ozan Beysan,  “Projelerimizi geliştirmemiz ve uygulamaya koymamız için maddi yönden katkıya ihtiyacımız oluyor.”dedi.

“Sadece Yıldız ve Gençler’deki hakemlere 50 bin TL veriyoruz”
Hentbol Federasyonu’nun yıllık bütçesinin 110 bin TL olduğunu ifade eden federasyon başkanı, 110 bin TL’lik bütçenin orta dereceli bir federasyonun yıllık bütçesi olduğunun altını çizdi. Beysan, hentbolun ülkede daha ileriye gitmesi ve daha etkili organizasyonlar yapılabilmesi için bütçenin çok iyi olması gerektiğini aktardı.

“Şu an bambaşka bir Kıbrıs Türk hentbolu konuşuyor olurduk”
Beysan, federasyon bütçesi iyi olmuş olsaydı ilk iş olarak tam zamanlı bir personeli federasyonda işe başlatacağını belirterek, “Altyapılardan tutun da tesislere kadar birçok şeyi daha rahat bir şekilde geliştirebilirdim. Örneğin ben bu personelimi her gün bir ilkokula göndersem, orada hentbol üzerine eğitimler verse, bize hentbolcu yetiştirse, bugün bambaşka bir Kıbrıs Türk hentbolu konuşuyor olurduk.”diye konuştu.

“Okullara hentbol kalesi dağıttık”
Beysan, Hentbol Federasyonu olarak geçen yıl bir proje başlattıklarını ve okullara 20 çift hentbol kalesi dağıttıklarını söylerken, kaleleri verirken tek şartlarının beden eğitimi öğretmenlerinin öğrencileri hentbola da yönlendirmesi olduğunu belirtti.

“112 okul yılda bir hentbolcu yetiştirse müthiş olur”
Hentbol kalelerini okullara vermeden önce bir yoklama yaptıklarını ve okulların ihtiyaç durumlarını incelediklerini ifade eden Ozan Beysan, “Baktığımız zaman ülkemizde 112 ilkokul var. Bu okulların yarısında bile hentbol oynatsak bizim için büyük bir şeydir. Düşünün bu 112 ilkokul bana sadece yılda bir hentbolcu yetiştirse, yılda 112 hentbolcu demektir. Tabi ki bu teknik yetersizlikle, maddi olanaksızlıklar içerisinde çok zordur ama böyle bir şey mümkün olsa bana göre müthiş bir oyuncu sayımız olur.”dedi.

“Beşparmak’la baş edemezdik”
Geçmişte Türkiye Hentbol Ligi’nde mücadele eden Beşparmak takımının bu ligde yer almasının kendileri için çok büyük bir proje olduğunun altını çizen Beysan, “Eğer o takımı ayakta tutabilseydik, ülke hentbolu adına şu anda çok güzel şeyler olabilirdi.”dedi. Beysan, Beşparmak takımının yıllık bütçesinin 700 bin TL olduğunu ve mevcut KKTC Hentbol Federasyonu’nun bu mali yapıyla baş etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

“En büyük hata kısa sürede başarı beklenmesiydi”
Beşparmak konusunda kendisine göre en büyük hatanın, kısa sürede başarı beklenmesi ve bu yönde adımlar atılması olduğunu aktaran başkan, yine de kısa sürede başarının geldiğini ancak başarının devamlılığının sağlanmasının daha zor olduğunu sözlerine ekledi. Beşparmak takımının bütçesinin KKTC Hentbol Federasyonu’na bağlı olmasının mali açıdan ellerini kollarını bağladığını söyleyen Beysan, “Benim bu konuda önerim o dönemde de, söz konusu takımın mali yapısının ve yönetiminin KKTC Hentbol Federasyonu’ndan bağımsız olmasıydı.”dedi.

“YDÜ önümüzdeki yıl Türkiye Ligi’nde olacak”
Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyüboğlu’nun adaya yaptığı son ziyarette, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) erkek takımının gelecek yıl Türkiye Ligi’ne katılımı konusunda görüşüldüğünü belirten Beysan, “Büyük bir ihtimalle YDÜ önümüzdeki yıl Türkiye Ligi’nde olacak. YDÜ ya en üst ligden bir takımı satın alıp yoluna devam edecek, ya da alt liglerden başlayıp kademe kademe yükselecek.”dedi.

“İlk kez kiralık transfere izin verdik”
Beysan, bu sezon hentbolda takımlara ilk kez kiralık transfer yapma olanağı sağladıklarını ve bundaki amacın, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) ve YDÜ gibi takımlarının oyuncu sayılarının fazla olması olduğunu kaydetti. Kiralık transfer sayesinde bu takımlarda yedek kalan oyuncuların farklı takımlarda forma giymesinin önünün açıldığını kaydeden Beysan, bunun oyuncuların gelişimi açısından önemli bir hamle olduğunu söyledi.

“Oyuncu sayımız 450-500 civarında”
Dışarıdan bakıldığı zaman hentbolcu sayısının az göründüğünü belirten Beysan, “Bizim oyuncu sayımız iyi ancak takım sayımız az. Üniversiteler birçok iyi oyuncuyu kendi bünyelerine kattığı için, diğer kulüpler de maddi olanaksızlıklar sebebiyle takımı pasifize ediyor. Şu anda Hentbol Federasyonu’na bağlı lisanslı oyuncu sayımız 450-500 civarındadır.”dedi.

“Maddi yönden az olanaklara sahip kulüpleri ayakta tutmalıyız”
Hentbol Federasyonu Başkanı Ozan Beysan, ülke hentbolundaki altyapıları ayakta tutmak için yapılması gereken tek şeyin maddi yönden daha az olanaklara sahip kulüpleri ayakta tutmak olduğunu belirterek, bu kulüpleri ayakta tutamamaları halinde ligleri organize edemeyeceklerini ve bütçesi iyi takımların da yok olma noktasına geleceğini ifade etti.

“YDÜ ve Yükseliş Türkiye’deki turnuvaya katılacak”
Beysan, kendilerinin federasyon olarak altyapıya çok önem verdiğini belirterek, “ Bizim federasyonumuz için öncelikli adım altyapıdır. Örneğin önümüzdeki Nisan ayında Yıldızlar Ligi’nde şampiyon olan YDÜ Kadın ve Yükseliş Erkek takımlarımız Türkiye’de bir turnuvaya katılacak.”dedi.

“Lefkoşa’da antrenman yapacak salon bulmak zor”
Hentbol tesisleri konusunda salonların belli başlı eksiklikleri olduğunu, ancak kendileri için uygunluk açısından salonların fena olmadığını kaydeden Beysan, “Sadece zaman açısından sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle Lefkoşa’da antrenman yapacak salon bulmakta zorlanıyoruz.”dedi.

“Yeni antrenörler yetiştirmeyi hedefliyoruz”
Yıllardır KKTC hentboluna her alanda hizmet eden ve şu anda UKÜ Erkek takımının başında bulunan Harika Kıral’ın kendi kendini yetiştiren büyük bir değer olduğunu aktaran Beysan, Kıral’ın ardından çok değerli antrenörlerin de yetiştiğini ve bunun kendileri açısından sevindirici olduğunu söyledi. İlerleyen dönemde antrenör gelişim semineri düzenleyeceklerini aktaran Beysan, “Yeni antrenörler yetiştirmeyi de amaçlıyoruz. Türkiye’den de hocalar getirip hem aday hakemler yetiştireceğiz hem de mevcut antrenörlerimizin güncelleme yapmasını sağlayacağız.”diye konuştu.

Bu haber toplam 1672 defa okunmuştur