1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Allah"a SINIRLAMA
Allaha SINIRLAMA

"Allah"a SINIRLAMA

Malezya'da Yüksek Mahkeme, ülkede ''Allah'' kelimesinin sadece Müslümanlar tarafından kullanıbileceğine karar verdi.

A+A-

Malezya'da Yüksek Mahkeme, ülkede ''Allah'' kelimesinin sadece Müslümanlar tarafından kullanıbileceğine karar verdi.

Ülke yargı sisteminin en üst mercii olan mahkeme, Katolik kilisesinin, yerel mahkemenin ''Allah kelimesinin sadece Müslümanlar tarafından kullanılmasına" yönelik kararının bozulması için geçen yıl yaptığı temyiz başvurusunu oyçokluğuyla reddetti.

Yaptıkları başvurunun dört üye tarafından rededilmesinin "büyük hayal kırıklığına" neden olduğunu ifade eden kilise, "mahkemenin kararının, ülkedeki azınlık haklarına yönelik kayıtsızlık anlamına geldiği" değerlendirmesini yaptı.

Karara tepki gösteren kilise avukatları ise ''Allah'' kelimesinin ülkenin doğusundaki Hristiyanlar tarafından uzun yıllardır kullandığını kaydetti. Avukatların, kararın yeniden gözden geçirilmesi için girişimde bulunacağı ifade ediliyor.

Mahkemenin kararı, bazı kesimlerce "Malezya'da fikir ve ifade özğürlüğünün ihlali" olarak yorumlanırken, Putrajaya sokaklarında toplanan kalabalık Müslüman grubu ise kararı sevinçle karşıladı.

Malezya'daki Katolikler, 2007 sonunda hükümetin, "Müslüman olmayanların süreli yayınlarında Allah kelimesini kullanmalarının yasaklaması" üzerine dava açmıştı. Mahkeme, Hıristiyanların "Allah" kelimesini kullanabileceğine karar vererek, hükümetin bu konudaki yasağının kanunsuz olduğuna hükmetmişti.

Bunun üzerine hükümet, geçen yıl Hıristiyanların Allah kelimesini kullanabilmesine izin veren mahkeme kararını bir üst mahkemeye temyize götürmüştü.

Mahkemenin, hükümetin "Allah kelimesinin Tanrı'yı ifade etmek için sadece Müslümanlarca kullanılması" kararının anayasal haklara aykırı olmadığına hükmetmesi üzerine Hristiyanlar, kararın bozulması talebiyle üst mahkemeye başvurmuştu.

(AA)

Bu haber toplam 1473 defa okunmuştur