1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ALIŞVERİŞTE FİYATLAR KARIŞIK
ALIŞVERİŞTE FİYATLAR KARIŞIK

ALIŞVERİŞTE FİYATLAR KARIŞIK

YENİDÜZEN, Kıbrıs’ın kuzey ve güneyi ile Türkiye’deki market fiyatlarını inceledi

A+A-

Sebze, meyve, et ve süt ürünlerinin yanında bazı market ürünlerinde de inceleme yapan YENİDÜZEN ekibi, fiyatlardaki farkları listeledi. Özellikle sebze meyvede kabak, salatalık, kiraz, taze fasulye ile market alışverişinde Nesquik ve Nescafe gibi ürünlerin fiyatlarındaki farklar oldukça şaşırtıcı. 

Fehime ALASYA

Marketteki meyve, sebze ve bazı market ürünü fiyatlarını araştıran YENİDÜZEN, aradaki farkları ortaya koydu. Ürünlerdeki farklı fiyatlar kimi zaman şaşırtsa da, bilindik bazı ürün ve çeşit farklılıklarında değişiklik olduğu görülmedi.

Et fiyatlarındaki fiyatlarının hale daha Kıbrıs’ın kuzeyinde yüksek olduğu görülürken, güneydeki fiyatların da biraz çıkış yaptığı gözlemlendi.

Geçtiğimiz haftalarda güneyde 5 Euro’ya kadar düşen et fiyatlarının bu hafta 7 Euro’ya kadar çıktığı görüldü.

Süt ve süt ürünleri, yumurta gibi çeşitlerde ise güney fiyatları yine önde…

Market reyonunda yapılan incelemede ise yetişkinlerin oldukça sık tükettiği Nescafe ile çocukların oldukça sık tükettiği Nesquik fiyatlarındaki fark da açıkça ortaya çıkıyor. Bu iki ürün kuzeyde pahalı. Türkiye’deki Nesquik fiyatlarının Kıbrıs’ın çok çok altında olması dikkat çeken bir başka ayrıntı…

Bazı meyve ve sebzeler arasında özellikle kuzey ve güney arasındaki fiyat fark neredeyse iki katına çıkıyor. Özellikle kabak, salatalık, kiraz ve taze fasulye fiyatlarındaki farklar oldukça şaşırtıcı.

Market reyonunda yapılan incelemede ise yetişkinlerin oldukça sık tükettiği Nescafe ile çocukların oldukça sık tükettiği Nesquik fiyatlarındaki fark da açıkça ortaya çıkıyor.

Türkiye’deki Nesquik fiyatlarının Kıbrıs’ın çok çok altında olması dikkat çeken bir başka ayrıntı oldu. 

Nescafe ve Nesqik’te açık ara fark…

Kuzey, Güney ve Türkiye arasındaki belirgin fiyat farkları en fazla içecek tozlarında görülüyor. Nescafe kıyaslamasında üç bölge arasında en uygun fiyat Kıbrıs’ın güneyinde görülürken, Nesquik fiyatları ise en uygun Türkiye’de.

Kıbrıs’ın Kuzeyinde 42,50 TL’ye reyonda olan 200 Gr. Necafe Gold, güneyde 33 TL’ye tüketiciye ulaşıyor. Kuzeyde 15,75 TL’ye reyonda olan Nesquik, güneyde 12,7 TL, Türkiye’de ise neredeyse kuzeyin yarı fiyatına 7,90 TL’ye reyonda yer alıyor. 

Bazı meyve ve sebzeler arasında özellikle kuzey ve güney arasındaki fiyat fark neredeyse iki katına çıkıyor. Özellikle kabak, salatalık, kiraz ve taze fasulye fiyatlarındaki farklar oldukça şaşırtıcı.

Güneydeki kabak, taze fasulye ve salatalık fiyatları cep yakıyor

Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi kıyaslandığı zaman bazı sebze fiyatlarının hemen hemen aynı olduğu görülse de birçok sebze ve meyve fiyatları Kuzey’e göre daha yüksek. Özellikle mevsim meyveleri arasında bulunan çeşitlerin Güney’de daha pahalı olduğu görülürken, kabak, taze fasulye ve salatalık arasındaki fiyat farklarının da hatırı sayılır seviyede olduğu gözlemlendi.

Kuzeyde 1,45 TL’ye reyonda olan kabak, güneyde 4,90’a satışta. Türkiye’deki kabak fiyatları ise 3 TL civarında tüketiciye ulaşıyor. 

Kiraz şaşırttı

Değerlendirilen mevsim meyveleri içerisinde kiraz şaşırttı. Kıbrıs’ın kuzeyinde 21,00 TL olan kiraz, güneyde 13,60 TL olarak daha ucuz olduğu görülüyor.

Süt ve süt ürünleri, yumurta gibi çeşitlerde ise güney fiyatları yine önde…

Kimi ürünlerde kuzey, kimi ürünlerde güney daha ucuz

Araştırması yapılan söz konusu et ve tavuk fiyatlarındaki farklar ise hala aynı… Kuzeyde 10 TL civarı alıcı bulan tavuk, güneyde daha yüksek ücretlendiriliyor.

Kuzeydeki et fiyatları ise, güneydeki fiyatlardan neredeyse 10-15 TL arası daha pahalı.

Süt ve yumurta fiyatlarında da Kıbrıs’ın güneyindeki reyonlarda daha yüksek fiyat görmek mümkün… 

tablo-003.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 8399 defa okunmuştur