1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 'Alevilik ve Kadınlar' konuşuldu
Alevilik ve Kadınlar konuşuldu

'Alevilik ve Kadınlar' konuşuldu

Yazar Gülfer Akkaya ile Alevilik ve Kadınlar konulu söyleşi gerçekleşti

A+A-

 

Baraka Kültür Merkezi ve Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin birlikte düzenlediği Gülfer Akkaya ile Söyleşi etkinliği pazar günü Gönyeli Belediyesi’nde gerçekleşti. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte katılımcılar yazarın kitabını edinme ve imzalatma imkanı da buldu.

Gülfer Akkaya konuşmasına, Aleviliğin tarihini ve teorisini anlatmakla başladı. Aleviliğin başka inançlardan etkilenerek kendini bu etkileşim sonucu meydana getirdiğinden bahsetti. Eski ve kadim olan bu inancın tek tanrılı dinlere bakıldığında geçmişlerinin çok eskiye dayandığını söyledi. Ardından Alevilikte kadın erkek eşitliğinin olduğundan, hatta böyle bir ayrımın olmadığından kadın ve erkeğin insan olarak dünyaya geldikten sonra hepsinin can olduklarından söz etti. Yazar, Alevi kadınlarının, şimdi bilinenin aksine, dedelerden önce Aleviliğin anlatıcıları olduğundan bahsetti. Ama maalesef analık makamının unutulduğunu ve dedelik makamının esas aldığını vurguladı.

Daha sonra pratikte Aleviliğin nasıl değiştirildiğini ve bunu düzeltmek için neler yapılması gerektiğine değinerek devam etti. Ataerkil devletin baskılarıyla Aleviliğin zora girmesiyle değişimin başladığını, erkek egemen toplumla Aleviliğin ilişkilendiğini, örneğin kadın ismi olan bir çok ziyaretlerin isimlerinin değiştiğini söyledi. Devletle Aleviliğin arasındaki mesafe kapandıkça asimile olduklarından söz etti. Ardından bunu değiştirmek için Alevi topluluklarının, derneklerinin harekete geçmesi gerektiğini, kadınlara yönetimde yer verilmesi gerektiğini, erkeklerin biraz geri planda durup kadınların önünü açması gerektiğini, sohbetlere gelmeme sebeplerini araştırıp çözümlemeleri gerektiğini ve toplumu değiştirmek için gençler ve kadınlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Söyleşi, soru cevap kısmından sonra sona erdi. Katılımcılar feminizmde Alevi kadınların yeri, Alevilik tarihinin değişikliğinde siyasi görüşlerin yeri, neden Aleviliğin değişime uğraması istendiği gibi sorular sordu. Keyifli sohbet şeklinde geçen soru cevap kısmında dinleyiciler merak ettikleri soruları ve katmak istedikleri yorumları salon ile paylaştı.

Bu haber toplam 1454 defa okunmuştur