1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Albayrak ölen mizahçıların anısına çizdi
Albayrak ölen mizahçıların anısına çizdi

Albayrak ölen mizahçıların anısına çizdi

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak, hiçbir gerekçenin çizgiye kurşun sıkılmasını haklı gösteremeyeceğini, görüş ve düşüncelerini karikatür veya mizahi yazılarla ifade eden insanların katledilmesine zemin oluşturamayacağını vurguladı

A+A-

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak, hiçbir gerekçenin çizgiye kurşun sıkılmasını haklı gösteremeyeceğini, görüş ve düşüncelerini karikatür veya mizahi yazılarla ifade eden insanların katledilmesine zemin oluşturamayacağını vurguladı.

Fransa’daki mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan çirkin saldırının insanlığa karşı açılmış bir kara savaş olduğunu belirten Albayrak, buna rağmen gülen yüzlerin ve kahkahaların galip geleceğini kaydetti.

CTP-BG Kültür Komitesi Başkanı, Cumhuriyet Meclisi Kültür Komitesi Üyesi ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Dr. Albayrak, Fransa’nın başkenti Paris’te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan ve 12 kişinin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili mesaj yayımladı. Albayrak, saldırıda ölenler anısına çizdiği karikatürü de basınla paylaştı.

Albayrak, Fransız karikatür ustalarının dünya mizah tarihinin en acımasız ve vahşet dolu saldırısını yaşadığını belirterek, sadece Fransa’da değil, tüm dünyada özgür düşüncenin sembollerinin başında gelen Charlie Hebdo dergisinin 44 yıldır her türlü haksızlığa, bağnazlık ve tabuya, ikiyüzlülüğe, dalkavukluğa ve samimiyetsizliğe, kimseyi incitmeden sadece insanları güldürerek ve düşündürerek çizgilerle karşı çıktığını anlattı.

Avrupa’yı ve dünyayı şok eden bu olayla hayaller şehri Paris’in çizgiye karşı kurşunların konuştuğu bir yer olduğunu kaydeden Arif Albayrak, derginin 2006’da Hz. Muhammed’le ilgili karikatürleri nedeniyle dava edildiğini, 2012’de bombalı saldırıya uğradığını ve hep tehdit altında olduğunu belirtti.

KKTC’DE SİYASİLERDEN KARİKATÜRE 5 DAVA

Arif Albayrak, KKTC’de de karikatüre karşı kısa geçmiş tarihte dönemin siyasileri tarafından beş ayrı dava açıldığını, ancak Kıbrıslı sanatçıların tüm davalardan beraat ettikleri bilgisine de yer verdiği açıklamasında şöyle dedi:

“KARİKATÜR YANLIŞI ELEŞTİRİR, İNSANI DÜŞÜNDÜRÜR”

“Bilinmelidir ki karikatür, yanlış gördüğü her şeyi eleştirirken insanı da düşündürmeye çalışır. Ancak bu derginin ve burada çalışan karikatür ustalarının; İslam dini ile ilgili özel bir derdi ve hedefi olmamıştır, Fransa’da özellikle Katoliklere ve aşırı sağ liderlere karşı acımasızca eleştiriler yapmıştır. Sol değerlere sahip bir dergi olmasına rağmen sol siyasetçileri de yeri geldiğinde ustaca eleştirmesini bildiler. General De Gaulle ve Papa öldüğü zaman onları da konu eden karikatürler çizmekten geri durmadılar.
Hep tehdit altında çalışmaya alışmış bu ekip polis koruması altında iken 2015 yılının hemen başında bu insanlık dışı saldırıya maruz kaldı. Dergi Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier, dört karikatür ustası Georges Wolinski, Jean Cabut, Bernard Maris ve Bernard Verlhac ile koruma polisleri ve çalışanları toplam 12 kişi acımasızca öldürüldüler.
Elbette kısa bir süre sonra Paris’i kana bulayan bu saldırının gerçek yüzü ortaya çıkacaktır. Umarız başka bir çılgınlık denemesi olmaz ve buna karşı eylemler de tırmanmaz. Irkçılık ve yabancı düşmanlığının tırmandırılması olayı daha da karmaşık durumlara sokacaktır.”(tak)

Bu haber toplam 2015 defa okunmuştur