1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 'Alashia', Bedesten'de yeniden doğdu
Alashia, Bedestende yeniden doğdu

'Alashia', Bedesten'de yeniden doğdu

Proje sorumluluğu Rauf Ersenal, küratörlüğünü Ayhatun Ateşin tarafından gerçekleştirilen "Alashia Yeniden Doğuyor 3” sergisi açıldı. Açılışa Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, sanatsever ve sanatçılar katıldı.

A+A-

 

Vakıflar İdaresi Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı sempozyum, Başbakan Yardımcılığı’na bağlı Kültür Dairesi, Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Turkcell, Golden Tulip Hotel ve Altınbaş ana sponsorluğunda desteklendi.

HARMANCI: “DÜŞÜNCELERİ ENGELSİZ KILMAK”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, bu önemli projeye Lefkoşa’da ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi.

“Kentin kent olması için sanat vazgeçilmezdir” diyen Harmancı şöyle konuştu:

“Bedesten gibi büyülü bir mekanda ülkemizden kaçırılan eserlerin replikalarını görmek ve sanatçıların eserlerini izlemek heyecan verici. Engelsiz bir yaşam içinde düşleri, düşünceleri engelsiz kılmak ve sanatı engelsiz yapmak önemli.”

ATEŞİN: “SANATLA TÜM ENGELLER KALKAR”

Proje Küratörü Ayhatun Ateşin, “Alashia’nın uzantısında dünden bugüne bizler birer noktayız” diyerek,  Kıbrıs’tan kaçırılan eserlerin yeniden üretiminden büyük bir heyecan duyduklarını söyledi.

Bu proje ile ülkemizden kaçırılan eserlerin replikalarını da sergilediklerini anlatan Ateşin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanatla tüm engeller kalkar, iletişim ve sanat dili varsa mekanlar da daha düzgün kullanılır. Tüm farklar ayrı birer renktir. Sempozyumdaki açık atölyelerde özel eğitim alan çocuklarımız bizlerle oldu. Çocuklarımız çamura dokunarak kendilerini ifade etmeyi amaçlayıp ve büyük bir mutlulukla üretmeyi paylaşmayı öğrendiler. ”

Ateşin, sergide Lefkoşa Belediye Başkanı'na sergiye geldiği için anı olarak katılım belgesi de takdim etti.

“KARAATMACA: YENİ BİR FARKINDALIK YAŞADIK”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca da Bedesten’in büyüleyici atmosferinde olağanüstü bir birlikteliğe tanıklık ettiklerini belirtti.

“Bu projeye destek olmaktan mutluluk duyuyoruz” diyen Karaatmaca, sempozyumun sanatla engelli bilincini pekiştirdiğini söyledi.

Sempozyumun kültürel mirasın gelecek kuşaklara taşınması anlamında çok önemli olduğunu vurgulayan Aybars Karaatmaca, "Bizler çok önemli bu içeriğe, engelli duyarlılığını da katarak, projeyi geliştirmek istedik. Engelli çocuklarımızın buradaki heyecanını yaşamak çok etkileyici oldu. Engelli Haftası’nı sanatla birlikte kutladık, yeni bir farkındalık yaşadık” dedi.

Projede şu sanatçılar yer aldı:

“Kaan Canduran, Marir Cotellessa, Ali Asgar Çakmakçı, Emil Bejanaru, Jane Jermyn, Aykut Kızılok, Onur Fındık, Fehimeh Haydari, Funda Susamoğlu, Eda Taşlı, Gülgün Elitez, Şenay Buluğ, Mert Taşkın Demir, Maxim Delia, Şerif Akşit, Bahire Korol, Sinem Saydam, Hasan Saydam, Mimine Özdemirağ Yağlı, Nevin Neda Halis, Ayça Akarcan, Cevdet Alparslan, Şenol Özdevrim, Vedia Okutan Gaydeler, Erol Taşsöken, Hikmet Uluçam, Hakan Harper, Rauf Ersenal, Ayhatun Ateşin.”

Sergide yer alan çalışmaların bir kısmı engelli gençler tarafından yapıldı.

Sergi 21 Mayıs tarihine kadar izlenebilecek.Sempozyum kapsamında Açık Atölyeler ise 18 ve 19 Mayıs tarihlerinde 11.00-19.00 saatleri arasında Bedesten’de sürecek.

18 Mayıs’ta yer alacak programda   ise Hazar Kaba, Resmiye Almar Atun, Mümine Özdemirağ Yağlı ve Rauf Ersenal sunum yapacak.

Kıbrıs’ın 10 bin yıllık kültür mirasının, yasal veya yasal olmayan yollardan yurt dışına çıkarıldıkları ve dünyanın birçok ülkesinde sergilendikleri eserlerin yeniden üretilmeleri ve ait oldukları bu topraklarda muhafaza edilmelerine bir adım ve başlangıç olan çalışmalar Eylül 2014’te “I. Ayia İrini (Akdeniz) Pişmiş Toprak Sempozyumu” ile başlamıştı.

Ardından Vakıflar İdaresi Başkanlığı ev sahipliğinde Kasım ayı içerisinde 2.Akdeniz  Sempozyumu Lefkoşa Bedesten’de gerçekleştirilmişti.  “Alashia’nın kayıp mirası yeniden canlanıyor” ismiyle 10 bin yıllık bir zaman dilimine yayılan kültürel mirasın sergisi de aynı dönemde gerçekleşti ve üretilen eserler halen Bedesten’de sergilenmekte.

12 Mayıs akşamı ise sanatçı işleri ve Bedesten’de bulunan 2. Sempozyum işlerinden oluşan sergi seyirciyle buluştu. Üçüncüsü yapılmakta olan sempozyum Lefkoşa Bedesten’de yer alıyor.

Sempozyum süresinde açık atölyeler, akademik sunumlar ve deneysel çalışmalara da olanak veriliyor.

Ayrıca 1000 yıl önceki demir kakma teknikleri uygulamalı atölye çalışmaları olarak yapılacak, taşın yontularak heykele dönüşmesini izleyici interaktif olarak gözleyebilecek. Sanatçı işleri profesyonel fotoğraf çekimleriyle belgelenerek, belgesel bir film ekiyle birlikte bir kitapta toplanacak.

(tak)      

Bu haber toplam 2013 defa okunmuştur