1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AKP ile CHP iki konuda anlaştı
AKP ile CHP iki konuda anlaştı

AKP ile CHP iki konuda anlaştı

CHP'nin Koalisyon heyetinde bulunan Akif Hamzaçebi, AKP heyetiyle iki konuda anlaştıklarını açıkladı.

A+A-

Geçtiğimiz hafta gündeme bomba gibi düşen koalisyon görüşmelerinden ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, özellikle CHP ile yapılan görüşmeden olumlu bir izlenimle ayrıldığını basınla paylaşmıştı. CHP cephesinin de görüşmelerin olumlu olduğunu açıklamasının ardından Ankara gündeminde AKP-CHP koalisyonu senaryoları iyiden iyiye konuşulur oldu.

CHP heyetinde bulunan isimlerden olan İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, birinci tur görüşmeleri için çok önemli bilgiler paylaştı. Hamzaçebi Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması yönünde hem AKP hem CHP’nin ortak görüş ifade ettiklerine dikkat çekti.

Kurulacak hükümetin güçlü ve 4 yıllık olması yönünde de fikir birliği yaşandığına dikkat çeken Hamzaçebi, bir seçim hükümeti ya da 1-2 yıllık hükümetlerin Türkiye’ye zarar vereceğini belirtti. “Seçim doğru bir karar değil. Sorunların ağırlaşmasına neden olur” diyen Hamzaçebi, milletin 7 Haziran’da verdiği kararı beğenmeyip vatandaşa ‘kararını bir daha gözden geçir’ demenin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini aktardı. Hamzaçebi, “Millet aynı kararı verirse ne yapılacaksa şimdi de o yapılmalıdır. Hayır ben bu kararı beğenmedim sen bu kararını değiştir olmaz. Bu demokrasiye zarar verir. Koalisyonlardan da korkmamak lazım. Koalisyon kötü bir şey değildir. Koalisyon uzlaşma demektir” diye konuştu.

Hükümetin öncelikleri
Bugün gazetesine konuşan Hamzaçebi, kurulacak koalisyon hükümetinin önceliklerini ise şöyle sıraladı: “Özgürlükleri baskılayan sınırlayan yasaların kaldırılması, yargı bağımsızlığının sağlanması. Ekonominin istihdam yaratan sürdürülebilir yüksek büyüme ortamına kavuşturulması, dış politika, Kürt sorunu. Hiçbiri diğerinden daha az önemli değildir. Kurulacak hükümet bunu başarmak çözmek zorundayız.” Kurban Bayramı’na emekliye 1000 TL ikramiye sözünün yetişip yetişmeyeceğine ilişkin soruya Hamzaçebi, “CHP seçim projelerinin arkasındadır. Nerede olursak olalım onları sahipleneceğiz. Onları asla kenarda bırakmayacağız” diye konuştu. (sözcü)

Davutoğlu: “CHP ile sağlam bir başlangıç yaptık”

Diğer yandan Zaman’ın haberine göre; T.C Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugüne kadar koalisyon konusunda bardağın boş tarafına değil, dolu tarafına baktı. Davutoğlu, Saray'ın erken seçim ısrarı ve iki parti arasındaki görüş farklılıklarına rağmen AKP-CHP hükümeti kurma konusunda ellerinden gelen her çabayı gösterecekleri mesajını veriyor.Zaman’ın haberi şu şekilde: Davutoğlu, önceki gün NTV'de ilk tur görüşmeleri değerlendirirken, “Eğer biz evvelki gün ‘Sayın Kılıçdaroğlu ile oturup biz karar verdik hükümet ortaklığı yapmaya' deseydik, emin olun sağlam bir başlangıç olmazdı. Önemli olan doğruyu yapmak.” ifadelerini kullandı. CHP ile yöntemde anlaştıklarını ve ikinci tur öncesi iki partinin alt düzeyde görüşmeler yapacağını anlatan Davutoğlu, “İki lider, ayrı ayrı veya birlikte oturacağız, dinleyeceğiz. ‘Siz ne yaptınız?' diye. Orada yavaş yavaş sondajlar, bir ürün var mı, bir şey çıkacak mı? Bu madende dönüşecek. Bu açıdan CHP ile daha ileri bir aşamadayız. Çünkü CHP böyle bir yöntemi uygun gördü ve ‘başlayabiliriz' dedi.” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu: “Her şeyden önce Türkiye”
AKP ile koalisyonu ‘son ihtimal' olarak değerlendiren CHP lideri Kılıçdaroğlu ise diğer ihtimallerin gündemden çıkması üzerine bu formüle ciddi olarak kafa yormaya başladı. Seçim sonrası verdiği her mesajda Türkiye'nin en kısa zamanda bir hükümete ihtiyacı olduğunu belirten CHP lideri, yakın çevresine yaptığı değerlendirmede AKP ile yürütülecek koalisyon görüşmelerinde masadan ilk kalkan taraf olmayacaklarını vurguluyor. Partisinin politikasını ‘sorun üreten değil, sorun çözen' şeklinde özetleyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin menfaatleri için demokratik çerçevedeki her uzlaşmaya açık olduğunu ifade ediyor. Kılıçdaroğlu, Ramazan Bayramı mesajında da koalisyon görüşmelerinde uzlaşmadan yana tavır koyacaklarına işaret etti: “Demokrasi, çatışma yerine uzlaşmayı, kutuplaşma yerine birlikte yaşamayı zorunlu kılan bir siyasi sistemdir. Unutmamalıdır ki, siyasetçinin görevi bölmek ve ayrıştırmak değil, birleştirmek ve uzlaştırmaktır. Siyasetin asli görevi dört kelimeden ibarettir: Her şeyden önce Türkiye. Herkes bu bilinçle hareket etmeli, Türkiye'ye hizmet etme onuruna layık olmalıdır.”

Erken seçim isteyen Saray, AKP'ye baskı yapıyor
Ankara'da koalisyon için neredeyse sadece AKP-CHP formülü kalırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın erken seçimde ısrarlı olması hükümetin bu formülle kurulabilmesi ihtimalini de azaltıyor. Erdoğan'ın erken seçimde AKP'nin oylarını artırıp tek başına iktidar olması durumunda ‘başkanlık' hedefi doğrultusunda yeniden harekete geçmek istediği, bu plan doğrultusunda AKP'ye baskı yaptığı ifade ediliyor. AKP içinde Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen isimlerin de ‘erken seçim' için çalıştığı, bu nedenle Davutoğlu'nun koalisyon için verdiği mücadelesinin anlamsız olduğu ifade ediliyor. Diğer yandan CHP'nin ‘yolsuzluklarla hesaplaşma' vurgusuna devam etmesi durumunda koalisyon görüşmelerinin tıkanacağı, geri adım atması durumunda ise parti içinde sıkıntılar yaşanacağı gerçeği, koalisyonun önündeki bir diğer ciddi engel olarak görülüyor. Kulislerdeki ortak değerlendirme, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun iyi niyetle koalisyon görüşmelerini bir noktaya kadar getireceği ancak Saray faktörü başta olmak üzere bazı engellerin koalisyonu olanaksız kılıp Türkiye'nin erken seçime gitmesine neden olacağı yönünde.

Bu haber toplam 1889 defa okunmuştur