1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akkuyu’da Çed Raporu krizi
Akkuyu’da Çed Raporu krizi

Akkuyu’da Çed Raporu krizi

ÇED raporunu hazırladığı öne sürülen mühendislerin raporun tesliminden bir hafta önce işten ayrıldığı ortaya çıktı.

A+A-


Mersin’in Büyükeceli beldesi yakınlarına kurulmak istenen Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na (NGS) ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu hazırladığı öne sürülen mühendislerin raporun tesliminden bir hafta önce işten ayrıldığı ortaya çıktı.  TMMOB, mühendislerin noter tasdikli imza beyannameleri ile ÇED Raporlarına atılan imzaları, karşılaştırılmak üzere bilirkişi ön incelemesine gönderdi. Bilirkişilere göre rapordaki imzalar sahte.
BİRGÜN Gazetesi‘nden Doğu Eroğlu’nun haberine göre; Mersin’in Büyükeceli beldesi yakınlarına kurulmak istenen Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na (NGS) ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporlarında, sorumlu nükleer enerji mühendislerinin imzalarının taklit edildiği, raporların yatırımcı firma ve ÇED firması tarafından revize edildiği sırada hiçbir nükleer enerji mühendisi tarafından görülmediği anlaşıldı.

İmzaların gerçekliğini kontrol etmeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, raporun sunulduğu tarihte işten çıkmış olan nükleer enerji mühendislerinin imzalarının taklit edildiği ÇED raporunu kabul etti, sonra da rapor hakkında ÇED Olumlu Kararı vererek nükleer enerji santralı yatırımını onayladı.

Hakkında ÇED Olumlu Kararı verilen Nihai ÇED Raporunda imzası bulunan nükleer enerji mühendisinin, raporun tesliminden 6 ay önce işten ayrıldığı, ayrılan mühendisin imzasının raporda taklit edildiği, TMMOB’nin talebi üzerine imzalar üzerinde yapılan kriminal incelemede anlaşıldı. 3 ayrı bilirkişi yaptıkları bağımsız incelemelerde, Bakanlık tarafından onaylanan raporda yer alan sorumlu nükleer enerji mühendisi imzalarının, mühendisler tarafından atılmadığı kanaatine vardı. İlerleyen günlerde hem sahte imzalı rapora verilen ÇED Olumlu kararının hem de raporu hazırlayan ÇED Mühendislik firmasının lisansının iptali bekleniyor.

İlk Skandal 2013’te

Pek çok kent, çevre ve enerji yatırımı ile projeleri için zorunlu tutulan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülen ÇED süreci, Mersin’e kurulması planlanan Akkuyu NGS projesi için 2 Aralık 2011’de başladı. Rusya devlet şirketi Rosatom Overseas’in kurduğu Akkuyu NGS A.Ş., 2 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ÇED Başvuru Dosyası’nı sundu. 21 Mayıs’ta yatırımcı şirkete iletilen özel format uyarınca, düzenlenecek ÇED Raporunun esasları belirlendi. Bakanlık, ÇED Raporunun hazırlayacak ÇED mühendislik firmasında nükleer enerji mühendisi çalıştırılmasını şart koştu. Fakat nükleer enerji mühendisleri sorumluluğunda hazırlandığı iddia edilen ve ÇED süreci boyunca Bakanlığa teslim edilen çeşitli ÇED Raporlarında, sorumlu mühendislerin imzalarının taklit edildiği görüldü. (AJANSLAR)

Bu haber toplam 1202 defa okunmuştur