1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. AKINCI’DAN BKP İADESİ
AKINCI’DAN BKP İADESİ

AKINCI’DAN BKP İADESİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’ten tüm siyasi partilerin ‘olumlu’ oyuyla, ‘OYBİRLİĞİ’ ile geçen ve Milletvekili transferine engel olacak, partilerin mali denetimini sağlayacak birçok düzenleme içeren Siyasal Partiler Yasası’nı Meclis’e İADE ETTİ; ‘B

A+A-

Meltem SONAY

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’ten tüm siyasi partilerin ‘olumlu’ oyuyla, ‘OYBİRLİĞİ’ ile geçen ve Milletvekili transferine engel olacak, partilerin mali denetimini sağlayacak birçok düzenleme içeren Siyasal Partiler Yasası’nı Meclis’e İADE ETTİ.

Meclis’e girmese de %15’lik paydan faydalansın, HEMEN alsın!
Akıncı, Siyasal Partiler Yasası’nda düzenlenen, ‘Son milletvekilliği seçiminde milletvekili çıkaramamasına karşın, bir milletvekili çıkarmış gibi katkı alacak %3 oy alan siyasi partilerin, Meclis’te temsil edilen siyasi partilere her yıl bir defada ödenecek katkı payının %15’lik dilimden faydalanmamasının YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNİ istedi.

Akıncı ayrıca, son milletvekilliği seçiminde milletvekili çıkaramamasına karşın, bir milletvekili çıkarmış gibi katkı alacak %3 oy alan siyasi partilerin, yasada öngörüldüğü şekilde ‘bir sonraki seçimden sonra’ değil, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, yani gerçekleştirilen son milletvekili seçimine göre ‘HEMEN’ katkı payı almasını istedi.

Yasa ne öngördü, Akıncı ne istedi?

YASA: Meclis’te temsil edilen partilere ödeneğin %15’i eşit olarak ödenecek
Siyasal Partiler Yasası, her yıl Mali Yıl Bütçesine, Genel Bütçe Öz Gelirleri (tahmini mahalli gelirler) toplamının %0.3’ü (binde üçü) oranında konan ödeneğin, % 15’inin (yüzde on beşi), ödenek almaya hak kazanan ve Mecliste temsil edilen siyasal partilere, her yıl bir defada ve eşit olarak ödenmesini öngörüyor.
Mecliste temsil edilen siyasal partilere, her yıl bir defada ve eşit olarak ödenecek bu oran, eski yasada %10’ken, ‘küçük partilerin desteklenmesi’ mantığıyla yeni öneride % 15’e çıkarılmış, bu şekliyle, OYBİLİĞİYLE onaylanmıştı.

AKINCI: Meclis’te temsil edilmeyen de %15’den alsın
Cumhurbaşkanı Akıncı, geri gönderdiği Siyasal Partiler Yasası’nda bu düzenlenmesinin ‘YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNİ’ istiyor.
Akıncı, Yasa’nın, ‘en son milletvekilliği genel seçiminde ülke genelinde %3 veya daha fazla oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan partilerin de bütçeden ödenek almasını öngörürken, katkı dağılımı yapılırken ‘Meclis’te temsil edilen ve temsil edilmeyen partiler’ olarak AYRI MUAMELEYE tabi tutulduğunu savundu.
Akıncı, ‘bu ayrıma bağlı olarak’, Meclis’te temsil edilmeyen siyasi partilerin her yıl bir defada eşit olarak ödenmesi öngörülen ödeneğin %15’inden FAYDALANAMAYACAĞINA işaret etti. Cumhurbaşkanı, Milletvekili genel seçimlerinde ülke genelinde %3 oranında veya daha fazla oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan siyasi partilerin, geri kalan ödenekten sadece bir milletvekili çıkarmış olsalardı almaya hak kazanacakları miktarda devlet yardımı almaya hak kazanacaklarına işaret etti.
Akıncı, yasanın madde gerekçelerinde de belirtildiği üzere küçük siyasi partilere siyasal yaşamlarını sürdürmede yardımcı olma, büyüyüp gelişmelerine olanak tanıma adına ve Anayasa’nın da ‘EŞİTLİK’ ilkesi göz önünde bulundurularak YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNDE YARAR GÖRDÜĞÜNÜ belirtti.

YASA: Ülke genelinde %3 (yüzde üç) oranında veya daha fazla oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan siyasal partilere ‘Yeni Yasama Dönemi’nden itibaren katkı payı…
Siyasal Partiler Yasası, Milletvekili genel seçimlerinde ülke genelinde %3(yüzde üç) oranında veya daha fazla oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan siyasal partilerin, bir milletvekili çıkarmış olsalardı almaya hak kazanacakları miktarda Devlet yardımına hak kazanmalarını düzenliyor.
Tasarı’nın TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın önerdiği bu şekliyle, OYBİRLİĞİYLE kabul edilen ilgili maddesi de yürürlüğe girişi ise ‘YENİ YASAMA DÖNEMİNDEN İTİBAREN’ düzenliyor.

AKINCI: Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olsun…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ‘En son milletvekilliği genel seçiminde ülke genelinde %3 veya daha fazla oranda oy almasına rağmen milletvekili çıkaramayan partilere devlet yardımı almasının İLERİYE DÖNÜK olarak, YENİ YASAMA DÖNEMİNDEN İTİBAREN başlatılmasının, ‘Yasalar Resmi Gazete’de yayımlandıkları gün yürürlüğe girer’ hukuk prensip ve anlayışına aykırı olacağı inancını belirtti.
Akıncı, ‘yeniden tezekkür edilmek üzere’ yasayı Meclis’e iade etti.

İlgili madde Çakıcı’nın önerisiydi…
Öte yandan, Siyasal Partiler Yasası’nın, ‘milletvekili genel seçimlerinde ülke genelinde %3(yüzde üç) oranında veya daha fazla oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan siyasal partilerin, ‘YENİ YASAMA DÖNEMİNDEN İTİBAREN’ bir milletvekili çıkarmış olsalardı almaya hak kazanacakları miktarda Devlet yardımına hak kazanmalarına ilişkin düzenleme, TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın önerisiydi.
Meclis Genel Kurulu Çakıcı’nın bu önerisini ‘OYBİLİĞİYLE’ onaylamıştı.

Bu durumda tek parti BKP!
28 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen son genel seçimde %3,15 oy alarak Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Siyasal Partiler Yasası’nda ‘YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ’ dediği ödeneklerle ilgili düzenlemelerden tek yararlanabilecek parti, Birleşik Kıbrıs Partisi.
Akıncı’nın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine ‘açıkça destek’ veren ve ‘sadece’ BKP’yi kapsayacak düzenlemeleri işaret ederek yasayı Meclis’e iade edilmesi, ‘AKINCI’NIN BKP DİYETİ’ olarak da nitelendirildi.

‘EKİ’, BKP’nin ilgili yazısı…
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Meclis’ten tüm siyasi partilerin ‘olumlu’ oyuyla, ‘OYBİRLİĞİ’ ile geçen ve Milletvekili transferine engel olacak, partilerin mali denetimini sağlayacak birçok düzenleme içeren Siyasal Partiler Yasası’nı MECLİS’e iade ederken, BKP tarafından kendisine iletilen ve ‘AYNI’ unsurları içeren yazsını da ‘EKİ’ olarak göndermesi dikkat çekti.

‘TRANSFER’ gölgesinde, Hükümet kurma çalışması…
Siyasetin ve siyasetçinin ‘güven kaybetmesi’nin en büyük nedenlerin biri olarak gösterilen ‘Milletvekili transferleri’ne engel olmak, zorlaştırmak hedefiyle bir takım düzenlemeler getiren yasanın, tam da yeni hükümet kurma çalışmaları öncesinde Cumhurbaşkanı’na geri gönderilmesi, ‘TRANSFER KAPISININ DA AÇIK’ kalmasına neden oldu.
Akıncı yasayı imzalamış olsa, yasa Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girecek partisinden istifa eden milletvekili, Yasama Dönemi tamamlanıncaya kadar bağımsız milletvekili olarak görev yapmak durumunda kalacak, ‘TRANSFER TEHLİKESİ’ ortadan kalkmış olacaktı.
Yasaya göre istifa eden milletvekili, Yasama Dönemi tamamlanıncaya kadar bakanlık ve Meclis komitesi başkanlığı görevi de üstlenmeyecekti.

Şimdi ne olacak?
Yasayı görüşüp Meclis Genel Kurulu’na sevk eden Ad-hoc Komite’nin yeniden toplanması gerekiyor. İlgili komitenin 1 ay içerisinde toplanmaması durumunda, Meclis Başkanı yasayı doğrudan Genel Kurul gündemine alabilir.
Cumhuriyet Meclisi, Cumhurbaşkanı’nın ‘tekrar tezekkür edilmek üzere iade ettiği’ Siyasal Partiler Yasası’nı aynen Cumhurbaşkanı’na göndermesi durumunda, Cumhurbaşkanı yasayı yayınlamak zorunda.
Cumhurbaşkanı bu durumda, yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu düşüncesi varsa, Anayasa Mahkemesi’ne taşıması mümkün.

Bu haber toplam 2062 defa okunmuştur