1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı yabancı parlamenterleri kabul etti
Akıncı yabancı parlamenterleri kabul etti

Akıncı yabancı parlamenterleri kabul etti

Akıncı: “Görüşülmeyen hiçbir konu kalmadı. sorunun çözümü için siyasi istek ve kararlılık gerekli”

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun tartışılmayan yanının kalmadığını, sorunun çözümü için sadece siyasi istek ve kararlılığın gerektiğini vurguladı

Akıncı, 20 Temmuz  için Kuzey Kıbrıs'a gelen yabancı parlamenterlere brifing verdi.

Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’ndaki kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için doğru bir zaman olduğunu, bulunacak çözümün adanın sadece tek bir tarafını değil tümünü uluslar arası hukuka dahil edeceğini ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin uluslararası hukuka dahil edilebilmesi için iki seçeneğinin bulunduğunu kaydeden Akıncı, “Biri, KKTC’nin tanınması -ki bu olmadı ve görülebilir gelecekte olamayacak gibi görülüyor-, diğeri de siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federatif bir yapı oluşturmak için komşularımızla anlaşmak ve Avrupa Birliği ile Birleşmiş Miletlere bir varlık olarak yer almak. Tabi ki içte de iki oluşturucu devlet olacak” dedi.

Kıbrıs sorunu ile ilgili görüşmelerin 1968’de Beyrut’ta başladığını ve tartışılmayan bir yönü kalmadığını, bu sorunun yıllar değil aylar içerisinde çözmenin mümkün olduğunu kaydeden Akıncı, “47 yıl müzakere ve bir çözüm bulunamadı. Peki aylar içerisinde nasıl çözüm bulunabilir? İhtiyatlı, iyimserim demem lazım. Görüşülmeyen hiçbir konu kalmadı. Sorunun çözümü için siyasi istek ve kararlılık gerekli. Tarafların karşılıklı olarak haklarına saygı duyması, adanın sadece bir topluma ait olmadığını, adanın iki topluma ait olduğunu kabullenmek, birlikte yaşabilmemiz, iyi birer komşu olabilmemiz yollarını bulmamız gerekiyor ” dedi.

Kıbrıs sorununu çözerek Doğu Akdeniz’de barış için bir emsal teşkil etmek istediklerini, bulunacak bir çözümle “kazan- kazan” bir durumun ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Akıncı, çözüm bulunması halinde “muhteşem” ekonomik fırsatların doğacağını, Kıbrıs’ın açıklarında bulunan doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edebilme durumunun her iki tarafın da karına olacağını vurguladı.

Ulaşmaya çalıştıkları çözüm şekline de değinen Akıncı, “Bulunacak çözümün, siyasi eşitliğimizi, olmazsa olmazlardan güvenliğimizi ve tüm toplumlar için özgürlükleri güvence altına alması gerekir” dedi.

(tak)

Bu haber toplam 1321 defa okunmuştur