1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi
Akıncı ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi

Akıncı ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın davetlisi olarak adaya geldi.

A+A-

Erdoğan, Ercan Devlet Havaalanı’nda resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’ndan yaklaşık 1 buçuk saat süren bir görüşme yaptı.
Erdoğan ile Akıncı’nın baş başa gerçekleşen görüşmesinin ardından heyetler arası toplantıya geçildi.
Toplantıya Başbakan Ömer Kalyoncu, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Müzakereci Özdil Nami ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu katıldı.
Akıncı ile Erdoğan, görüşmeden çıkışta ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta gerek Kıbrıslı Türk ve Rum, gerekse Türkiye ve Yunanistan ile el ele yeni bir döneme yelken açmak gerektiğini söyledi.

Akıncı, “Kıbrıs’ın şimdiki ve geçmiş kuşakları olarak Kıbrıs’ın acılarını, kanını göz yaşını paylaştık. Gelecek kuşaklar barışı paylaşsınlar. Gerek Doğu Akdeniz’i, gerekse Ege denizini bir barış alanına getirebilelim” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’nda yaptıkları görüşmenin ardından, basına açıklamalar yaptı.

AKINCI, ŞANLIURFA’DAKİ SALDIRIYI KINADI

Mustafa Akıncı, konuşmasına Şanlıurfa’daki terör saldırısını kınayarak başladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk halkına baş sağlığı diledi.

Terörün geride çok acı yaralar bıraktığını, nereden gelirse gelsin lanetlenmesi ve kınanması gereken bir faaliyet olduğunu kaydeden Akıncı, “Bunu bir insanlık ödevi olarak görüyorum” dedi.

“TÜRKİYE ÖTEDEN BERİ DESTEKLİYOR”

Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı da değerlendirdiklerini kaydeden Akıncı, “Türkiye Cumhuriyeti öteden beri Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, federatif bir yapının kurulmasına çok ciddi destek veriyor” ifadesini kullandı.

Bu desteğin 2004 yılında KKTC ve Güney Kıbrıs’ta referanduma sunulan Annan Planı sürecinde de, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerin vardığı 11 Şubat 2014 tarihli uzlaşmanın hazırlanması sürecinde de kendisini gösterdiğini kaydeden Akıncı, “Bugün de kendini yeniden kanıtlıyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti, hükümeti ve tüm varlıklarıyla Kıbrıs’ta barışçıl bir çözümün gerçekleşmesinin arkasında duruyor” dedi.

“YETERLİ DERSLERİN ÇIKARILMIŞ OLMASINI UMUT EDİYORUM”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın ardından geçen 41 yılda yeterli derslerin çıkarılmış olmasını umut ettiğini kaydetti. Akıncı, “20 Temmuz’u bir başlangıç noktası olarak alıp sadece onun sonrasında tarihi başlatma çabası gösterenler olabilir ama onun öncesi de var... 15 Temmuz olmasaydı, 20 Temmuz da olmazdı. Burada önemli olan nokta ve dünyanın başka hiçbir yerinde 15 Temmuzlar, 20 Temmuzlar olmasın” dedi.

“YENİ BİR DÖNEME YELKEN AÇALIM”

Kıbrıs’ta ve dünyada insanların barış içerisinde yaşamayı başarması temennisinde bulunan Akıncı, “Bizler Kıbrıs’ın şimdiki ve geçmiş kuşakları olarak Kıbrıs’ın acılarını, kanını göz yaşını paylaştık. Gelecek kuşaklar barışı paylaşsınlar. Gerek Doğu Akdeniz’i, gerekse Ege denizini bir barış alanına getirebilelim. Sadece Kıbrıslı Türkler ve Rumlar değil, Türkiye ile Yunanistan da el ele, gönül gönüle yeni bir döneme yelken açalım” dedi.

Akıncı, konuşmasında Recep Tayip Erdoğan’ın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nda KKTC’de bulunmasından dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi ve teşekkür etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Kıbrıs’ta yıllar yılı hep ortada bırakılan süreci nihayete erdirme şansının iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, “Temenni ederim ki şimdi yapılan bu çalışmalar noktayı koyma azmiyle devam eder. Gerek Kıbrıs Rum tarafı, gerekse Kıbrıs Türk tarafı, adil bir neticeyi yakalar ve başta siyasi eşitlik olmak kaydıyla bu adımı inşallah atmış oluruz” dedi.

Garantör ülke olarak kendilerinin de ellerinden geleni yapmaya hazır ve kararlı olduklarını belirterek, bundan kimsenin şüphesi olmamasını isteyen Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Türk yönetimi olarak şunu bilmelisiniz ki Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler, her zaman Anavatan-Yavruvatan olarak el ele bu çalışmaları sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

Su sorununun 1-2 ay içinde çözüleceğini kaydeden Erdoğan, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a denizin altından su getirme işleminin artık bitme noktasına geldiğini , geriye 1 buçuk kilometre gibi bir yer kaldığını söyledi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs’ın ortak tarihimiz açısından müstesna bir günde burada bulunduğuna işaret ederek, Cumhurbaşkanı Akıncı ile bire bir müzakerelerde şu anda gelinen aşamayı görüşme ve değerlendirme imkanları olduğunu söyledi.

“HER İKİ TARAFTA KARARLILIKLA SÜRDÜRME ALAMETİ BELİRDİ”

Süreci her iki tarafta kararlılıkla sürdürme alameti belirdiğini ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini kaydeden Erdoğan, yıllar yılı hep ortada bırakılan bu süreci nihayete erdirme şansının iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, “Annan planıyla bir çıkış doğmuştu ki bu umut doluydu. Attığımız adımlar çok çok önemliydi. Fakat bu noktayı koyarak bitiremedik” ifadesini kullandı.

“TEMENNİ EDERİM Kİ NOKTAYI KOYMA AZMİYLE DEVAM EDER”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temenni ederim ki şimdi yapılan bu çalışmalar noktayı koyma azmiyle devam eder. Gerek Kıbrıs Rum tarafı, gerekse Kıbrıs Türk tarafı, adil bir neticeyi yakalar ve başta siyasi eşitlik olmak kaydıyla bu adımı inşallah atmış oluruz” dedi.

Şu anda bu görüşmeleri yürüten teknokrat ve liderleri azim içinde görmekten memnuniyet duyduğunu kaydeden Erdoğan, garantör ülke olarak kendilerinin de ellerinden geleni yapmaya hazır ve kararlı olduklarını belirterek, bundan kimsenin şüphesi olmamasını istedi.

“SU SORUNU 1-2 AY İÇİNDE ÇÖZÜLECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Türk yönetimi olarak şunu bilmelisiniz ki Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler, her zaman Anavatan-Yavruvatan olarak el ele bu çalışmaları sürdüreceğiz. Buranın her yönüyle, alt yapısıyla- üst yapısıyla, çok daha modern bir ülke haline gelmesi çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“BARIŞ SUYU PROJEMİZ İNŞALLAH SONA ERMİŞ OLACAK”

Su sorununun 1-2 ay içinde çözüleceğini kaydeden Erdoğan, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a denizin altından su getirme işleminin artık bitme noktasına geldiğini , geriye 1 buçuk kilometre gibi bir yer kaldığını söyledi.  Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye’den barış suyu projemiz inşallah sona ermiş olacak ki bu Kuzey Kıbrıs’ı çok daha fazla rahatlatacak. Hem içme suyunda, hem de kullanım suyunda artık Kuzey Kıbrıs bir vaha olma noktasından öte artık bereketli topraklar haline gelmiş olacak. Ben bunu özellikle tüm Kuzey Kıbrıs açısından bir gelişme olarak görüyorum”

Eğitim öğretimdeki gelişmelere de dikkat çeken Erdoğan, öğrenci sayısının 70 bine yükseldiğini söyledi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tabi burayı bir cazibe merkezi haline getiriyor. Turizmde güzel gelişmeler yaşanıyor. Bunlar cazibe merkezi haline gelindiğinin göstergesi. Bunlar bir değer ifade ediyor” dedi.

“BİR DAHA BU TÜR MÜCADELELERİN VERİLMESİ GEREĞİNE GEREK KALMASIN”

Erdoğan, diplomaside artık uluslararası kurumların temsilcilerinin Kuzey Kıbrıs’taki görüşmelerinin süreci çok daha olumlu ve verimli etkileyeceğine inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını, “41. bağımsızlık mücadelesinin yıldönümü nedeniyle gerçekleştirdiğim bu ziyaretin hayırlara vesile olması ve Sayın Cumhurbaşkanı gibi, bir daha bu tür mücadelelerin verilmesi gereğine gerek kalmasın”  temennisiyle tamamladı.

TAK

Bu haber toplam 2597 defa okunmuştur