1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı, Tusk ile görüştü
Akıncı, Tusk ile görüştü

Akıncı, Tusk ile görüştü

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı varılacak çözümde adadaki kesimlerin birinde, Kıbrıs Türk diğerinde de Kıbrıs Rum toplumunun nüfus ve mülkiyet açısından çoğunlukta olacağını, Kıbrıslı Türklerin bölgeyi yönetip aynı zamanda kendi alanlarında azınlıkta olacağı

A+A-

Bu neticeyi elde etmenin yollarını ve kriterlerini bulmaları gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, iki kesimliliğin 1990’lı yıllardan bu yana bir BM parametresi haline geldiğini de hatırlattı.
Bunun bireysel mülkiyet hakkının inkarı anlamında da gelmediğini kaydeden Akıncı, farklı çarelerle tatmin yaratılabileceğini anlattı.
Mülkiyet hususunda iadenin, tazminat ya da takasın yaşanacağı farklı durumlar olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, kısmı iade ya da alternatif mülkiyet gibi yollarla bunun çözümüne ulaşılabileceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile adada temaslarda bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk yaklaşık bir saat görüştü. Akıncı görüşme sonrasında açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 15.00’te başlayan görüşmede Tusk’a Avrupa Konseyi heyeti eşlik ederken, Cumhurbaşkanına Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı ile Teknik Komiteler Koordinatörü Meltem Samani ile Cumhurbaşkanlığı Dışilişkiler Koordinatörü Deniz Birinci eşlik etti.
Tusk görüşme sonrasında basına açıklama yapmadan Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılırken Cumhurbaşkanı Akıncı açıklama yaptı ve basının sorularını yanıtladı.

Akıncı: “Samimi ve yararlı bir görüşme oldu”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa Komisyonu’nun yetkilileriyle temaslarını en üst düzeyde yürüttüklerini kaydetti ve AB’ da yabancı ülkeler KKTC’yi resmen tanımasalar da Kıbrıs Türk halkının ve seçilmiş organlarının varlığının inkar edilemeyeceğini kaydetti.
Kendileriyle Avrupalı yetkililerin temas etmesinin doğal olduğunu dile getiren Akıncı, buna zaman zaman Kıbrıs Rum tarafından bazı çevrelerin karşı çıkmasını anlamanın mümkün olmadığını dile getirdi.
Kıbrıs’ta bir çözüm istediklerini ve çözümün sonuçta tüm Kıbrıs’ı federal bir yapıda Avrupa Birliği’ne taşıyacağını dile getiren Akıncı, Kıbrıslı Türklerin görüşlerinin ancak bu şekilde Avrupa Birliği yetkililerine aktarılabileceğini söyledi.

“Desteğin süreceğinin garantisini verdiler”
Çok samimi ve yararlı bir görüşme olduğunu, Avrupa Konseyi’nin çözüm sürecini ve müzakereleri sonuna kadar desteklediğini kaydeden Akıncı, bu desteğin süreceğinin güvencesini aldıklarını ifade etti.
Tusk’un ilişkilerinin bunda sonra artarak süreceği konusunda kendilerini tatmin ettiğini kaydeden Akıncı, Kıbrıs’ta bir çözümle birlikte federal yapının iki kurucu devletinden biri olarak kendilerini Avrupa Birliği’nin içinde bulacaklarını dolaysıyla o güne giderken AB ile ilişkilerini sürdürüp bu yeni duruma kendilerini alıştırmaları gerektiğini anlattı.

Avrupa Birliği ile bir harmonizasyona ihtiyaçları olduğunu da kaydeden Akıncı, bu konuları da konuştuklarını ve her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söylediklerini belirtti.

AB ve müzakereler…
Müzakerelere AB’nin yaklaşımı ilgili bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Müzakerelerin BM gözetiminde sürdürüldüğünü, masada AB temsilcisinin sandalyesinin bulunmadığın söyledi. Akıncı, Avrupa Birliği mevzuatına göre bazı hususların nasıl olduğunu öğrenme ihtiyacı doğduğunda AB Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) nezdindeki temsilcisi Pieter Van Nuffel’e baş vurulduğunu ifade eden Akıncı, AB yetkilisinin tamamen yardımcı rolü olduğunu dile getirdi.

Mülkiyet
Bir soru üzerine mülkiyet konusunun kolay bir konu olmadığını kaydeden Akıncı, 2014 Şubat ayında Liderler açıklamasında ön görüldüğü gibi iki toplumlu iki kesimli bir federasyon yaratmak istediklerini kaydetti. Aynı zamanda AB prensiplerine ve değerlerine uymak istediklerini de dile getiren Akıncı, ama iki kesimli ve iki toplumlu olması gerektiğini kaydetti.
Akıncı esas noktanın ne elde etmek istendiğin olduğunu belirti ve iki toplumlu iki kesimli bir federasyon istendiğine göre, buna götürecek kriterleri ortaya koymak gerektiğini dile getirdi. Akıncı mülkiyet komitesi üyelerini karanlıkta bırakamayacaklarını, ne yapacaklarını bilmeleri için önlerine net veriler koymaları gerektiğini vurguladı.
Bu konuların müzakereciler seviyesinde tartışıldığı bir süreçte bulunulduğunu ifade eden Akıncı, “Kolay bir konu değil ama göreceğiz” dedi.

-------

TUSK: “Önümüzdeki 3 ay Kıbrıs sorunu için oldukça önemli”

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Kıbrıs sorunu için önümüzdeki üç ayın oldukça önemli olduğunu söyledi.
Kıbrıs Rum radyosunun haberine göre, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile dün görüşen Tusk, müzakerelerin yeniden başlamasını selamlarken, AB’nin, müzakere sürecine destek vermeye devam edeceğini belirtti.
Tusk, şu anda kaybedilmemesi gereken tarihi bir anın söz konusu olduğunu da kaydetti.
Tusk, Anastasiadis ile yaptıkları görüşmede Orta Doğu’daki sorunları ve mülteci krizini, enerjiyle ilgili konuları ve Kıbrıs Rum ekonomisini ele aldıklarını ifade ederek, kalkınma perspektiflerinden bahsetti.
Anastasiadis ise, Tusk’u Kıbrıs sorundaki gelişmelere dair bilgilendirdiğini ve Akıncı ile birlikte, yorulmadan, AB ilke ve değerleri ile insan hakları temelinde, bütünlüklü ve kalıcı bir çözüm için çalışacaklarını kaydetti.
Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın AB’ye, mülteci sorunuyla ilgili destek vereceğini de ifade etti.

TAK

Bu haber toplam 1672 defa okunmuştur