1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı: “Süreç, BM sürecidir”
Akıncı: “Süreç, BM sürecidir”

Akıncı: “Süreç, BM sürecidir”

Akıncı, "AB’nin, BM’nin yerine geçmesi diye bir durum söz konusu olamaz. Böyle bir şey zaten gündemde yoktur"

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs’ta bir temsilci bulundurmasının eskiden de olduğunu ve müzakere süreci ilerlerken sorulara karşılık bazı fikirler vermesinin onay verdikleri bir şey” olduğunu kaydetti, ancak bu sürecin, “Birleşmiş Milletler süreci” olduğuna vurgu yaptı.

Akıncı, “AB’nin, BM’nin yerine geçmesi diye bir durum söz konusu olamaz. Böyle bir şey zaten gündemde yoktur. Böyle bir talep de, anlayış da yoktur. Biz, bulunacak bir çözümün AB tarafından da kendi süreçlerine dahil edilerek, bu çözümün yaşayabilir olması için kendi düzenlemelerini de yapmalarını bekliyoruz” dedi.
Esaslı müzakerelere başlama noktasına geldikleri Kıbrıs müzakere sürecinde önemli bir aşamada olduklarını ifade eden Akıncı, “Önemli bir sürecin içerisindeyiz. Bu süreç yalnız başına yürünmez. Bu süreç toplumla birlikte yürünecek olan bir süreçtir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanan yasaları “sevindirici bir gelişme” olarak niteleyerek, “Meclisimiz tatile girerken hızlandı, dün, iyi bazı yasalara imza attılar, ben de onları ilk fırsatta önüme gelir gelmez inceleyip gereken çalışmayı yaptıktan sonra kararımı vereceğim” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Tözün Tunalı başkanlığındaki Sosyal Demokrat Parti (SDP) heyetini kabul etti.
SDP Başkanı Tözün Tunalı görüşmede yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ”zor görevinde sonsuz başarılar” dileyerek, Kıbrıs müzakerelerinde güven ve destek belirtti.

Tunalı, Cumhurbaşkanı Akıncı’dan; Meclis dışında kalan partilere Kıbrıs müzakere süreci ve görüşmeleri ile ilgili zaman zaman bilgilendirmeler yapılmasını talep etti.

“Halktan gizlenen bir şey yok”

Akıncı, ziyarette yaptığı konuşmada, SDP’nin kendisine belirttiği desteğe teşekkür ederek, Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmelerin halkla paylaşıldığını, gizlenen saklanan bir şey olmadığını vurguladı.
Akıncı, güven artırıcı önlemler bağlamında atılan adımların olduğunu, bunların “vize kağıtlarının kaldırılması” gibi uygulananın olduğunu, uygulanmak için hazırlıkları yapılanların olduğunu anlatarak, “kapsamlı çözüm” bağlamında şimdiye kadar 3 görüşme yaptıklarını, 4. görüşmenin pazartesi yapılacağını söyledi.
“Meclis’teki partilerle daha sık bir araya gelme arzusundayım”
Meclis içinde olan partilerle bir kez toplantı yaptıklarını ancak bunu daha sık yapmayı arzu ettiğini, ayrıca Meclis dışındaki partilerden talep geldiği zaman memnuniyetle karşıladıklarını ve bu görüşmeleri “gereklilik” olarak gördüğünü söyleyen Akıncı, belki bu partilerle görüşmeyi çok sık yapamayacaklarını, ancak mümkün oranda bilgilendirmeleri yapmanın görevleri olduğunu dile getirdi.

Akıncı, sivil toplumun sürece katılımını da son derece önemli gördüğünü ve bu konuda gerekli adımları atacağını, yeni dönemde Meclis’e giderek tüm milletvekillerine bilgilendirme yapacağını ifade ederek, “Önemli bir sürecin içerisindeyiz. Bu süreç yalnız başına yürünmez. Bu süreç toplumla birlikte yürünecek olan bir süreçtir. Toplumun da örgütleriyle yürünecek bir süreçtir” dedi.

“AB’nin sürece nasıl dahil olacağıyla ilgili haberler abartılı”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, zaman zaman çeşitli spekülatif haberler yayınlandığını, bunun da Rum basınında daha fazla görüldüğünü ifade ederek, örnek olarak “Avrupa Birliği’nin Kıbrıs müzakere sürecine nasıl dahil olacağıyla ilgili abartılı haberler yapıldığını” gösterdi. Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm sağlandığında Kıbrıs’ın Kuzeyinin de AB müktesebatının bir parçası haline geleceğini, bunun istedikleri arzu ettikleri bir şey olduğunu ifade ederek, AB’nin Kıbrıs’ta bir temsilci bulundurmasının eskiden de olduğunu ve müzakere süreci ilerlerken sorulara karşılık bazı fikirler vermesinin onay verdikleri bir şey olduğunu kaydetti.

“Süreç bir BM sürecidir”
Cumhurbaşkanı Akıncı, ama bu sürecin bir “Birleşmiş Milletler Süreci” olduğuna vurgu yaparak, “AB’nin, BM’nin yerine geçmesi diye bir durum söz konusu olamaz. Böyle bir şey zaten gündemde yoktur. Böyle bir talep de anlayış da yoktur” dedi.  Sadece bütün Kıbrıs’ın AB’nin bir parçası olacağı gerçeğiyle birlikte bazı tavsiyelerin dinlenebileceğinin söz konusu olduğunu ifade eden Akıncı, şöyle devam etti: “Biz, bulunacak bir çözümün AB tarafından da kendi süreçlerine dahil edilerek, bu çözümün yaşayabilir olması için kendi düzenlemelerini de yapmalarını bekliyoruz. Çünkü bize bunlar yıllarca söylenmiştir; ‘İki taraf olarak siz anlaşın, o anlaşmanızı elbette AB’nin temel felsefesine aykırı olmamak kaydıyla biz de gerekli düzenlemeleri yapacağız ki bu anlaşma hayat bulsun, AB içinde de yaşayabilir olsun.’ Bu anlayış içerisinde yaklaşıyoruz biz AB’nin atayacağı bir temsilciye. Yoksa Birleşmiş Milletler’in yerine geçecek bir anlayışın sahibi değiliz.” TAK

Bu haber toplam 1150 defa okunmuştur