1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı: İrade şart
Akıncı: İrade şart

Akıncı: İrade şart

Liderler, Mayıs ayının ikinci görüşmesi için bir araya geldi

A+A-

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis, Mayıs ayının Kıbrıs müzakereleri kapsamındaki ikinci görüşmesi için bir araya geldi. Ara Bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşme saat 18:00’de başladı ve 4 saat sürdü. Akıncı ile Anastasiadis’in bir sonraki görüşmesi ise 17 Mayıs Çarşamba günü yapılacak. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanlığı’nda kısa bir açıklama yapan Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı, müzakerelerde gelinen noktada en fazla ihtiyaç olan unsurun irade olduğunu belirtti. Müzakerelerde başarılamayan işlerin yanında alınmış olan mesafeler de olduğunu kaydeden Akıncı, gelinen noktada elde edilmiş birikimin heba olmasını kimse istemeyeceğini belirtti.

Akıncı şunları dile getirdi: “Bugün aynı zamanda müzakereleri başlattığımız tarihin 2. Yılı. 15 Mayıs 2015’te başlamıştı müzakereler. Genel bir değerlendirmede bulunduk. Bugüne kadar, 60’tan fazla liderler buluşması, 100’den fazla müzakereciler buluşması gerçekleşti.

Başarılamayan işlerin yanında alınmış olan mesafeler de var. Geldiğimiz noktada artık bir sonuca varıp varamayacağımızın kararını vermemiz gerekiyor. Elimizdeki malzeme bizi karar aşamasına getirdi.

Geldiğimiz noktada sürecin ucu açık şekilde gidemeyeceği sadece bizim düşüncemiz değil. Bu durum konu ile ilgilenenlerin gördüğü gerçekliktir. Ortada doğal bir takvim var ve bu işlemektedir.”

 

“Çözüm kararlılığımız net, defalarca kanıtladık”

“Görüşmede mülkiyet ile ilgili çalışmaları dinledik. 17 Mayıs’a kadar konuyla ilgili yoğun bir çalışma yürütmelerini bekliyoruz. Çözüm kararlılığımız net, defalarca kanıtladık. Her iki tarafa zamandan çok siyasi irade lazım. Geldiğimiz noktada elde edilmiş birikimin heba olmasını kimse istemez. Kıbrıs’ta çözüm isteyenler çabanın heba olmasını istemezler. Ben bugün bu masa etrafındaysam bu önümüzdeki birkaç haftanın ne kadar kritik olduğunun bilinci içerisinde olduğumdandır. Yaşananlar (ENOSİS plebisiti anma kararı) nedeni ile tepkimiz ortaya koyduk. Masadan ayrılmak durumu hâsıl oldu. Kıbrıs adına bu şansı değerlendirmek istiyoruz. Uzun bir toplantı oldu. Eide ile de 2 saat boyunca konuştuk. Umarım önümüzdeki günler size güzel haberleri vereceğimiz günler olur.”

 

 

 

Bu haber toplam 2232 defa okunmuştur
Etiketler : ,