1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Akıncı gönderdi, Hükümet aynen geçirdi
Akıncı gönderdi, Hükümet aynen geçirdi

Akıncı gönderdi, Hükümet aynen geçirdi

Yükseköğretim Değişiklik, Harita Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik ve Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişiklik yasaları oy çokluğuyla kabul edildi

A+A-

Ayşe Güler

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından iade edilen 3 yasa Meclis'te oy çokluğuyla kabul edildi.

Yasalar,UBP-DP milletvekilleri ve Bağımsız vekillerin oylarıyla geçti. Hatırlanacağı üzere İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde oyçokluğuyla geçen üçlü kararname kapsamını genişleten yasalar ile Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası ve Harita Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası oy çokluğuyla kabul edilmişti.  

Meclis'in gündemine yeniden gelen yasalarla ilgili Komite Başkanı, UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, milletvekillerini bilgilendirdi.

TDP Milletvekili Zeki Çeler, yasaların gerekli çalışma yapılmadan komitede hızlı bir şekilde geçirilmesine tepki gösterdi, Akıncı’nın 7 sayfalık iade gerekçelerini okudu.

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ise eleştirileri yanıtladı.

 

CTP Milletvekilli, eski Sağlık Bakanı Dr Ahmet Gülle:
İdari özerklikle ilgili arzulanan sonuca varılmadı

CTP Milletvekilli, eski Sağlık Bakanı Dr Ahmet Gülle,  iade edilen yasaların yeniden soğukkanlı bir şekilde değerlendirmesi fırsatı olduğunu ifade etti,“ Yükseköğretim Yasası’nın düzenlenmesinin amacı, artan üniversite, 93 bin öğrenci, çok sayıda başvurular… Akreditasyonu doğru algılıyor muyuz? Üniversite temsilcilerinin yaptığı değerlendirmelerinin bir önemi yok mu? “ diye sordu.

Gülle, “ Yasa belli bir düzenlemeler getirmiştir. Ama beklediğimiz, idari özerklikle ilgili arzulanan sonuca varmamıştır” şeklinde konuştu.
Gülle, Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası'nın Meclis'ten geri çekilmesini istedi.

 

CTP Milletvekili Erkut Şahali:
Yasa geri çekilmeli

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise yasanın yeniden ele alınmak üzere geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Yasanın komiteden oyçokluğuyla geçmesindeki temel niyetin ‘Cumhurbaşkanı ile restleşme’ olduğunu dile getiren Şahali, “YÖDAK, anayasal bağımsız bir kurum olmak zorundadır” dedi.

Şahali, özetle şunları söyledi “Cumhurbaşkanı, Meclis’e de ilettiği görüşlerde teknik ve hukuki bakımdan incelediğini ifade etti. Hukuki kısımları niyet mektubu olarak komitede okundu ve geçildi. Usul yerine getirilirken de bir takım usul yanlışlarıyla yapıldı. Temel yaklaşım ‘yüksek öğrenim konusunda karar merci biz olacağızdır.’  Meclis’in oybirliğiyle hazırladığı ancak bir bütün olarak arkasında durmadığı en önemli unsurlarından biri YÖDAK’tır.”

 

Eğitim Bakanı Özdemir Berova:
YÖDAK’a idari bakımdan en üst özerklik verildi

Eğitim Bakanı Özdemir Berova, eleştirileri yanıtladı,  yeni tasarıda YÖDAK’a idari bakımdan en üst özerkliğin verildiğini söyledi.

Berova, özetle şunları söyledi: “Bu konuda üniversite yöneticilerinin önerilerinin dikkate alınmaması doğru değildir. Tüm değişiklikler eklendi. Yeni yasa tasarımızda tüzükleri yapma yetkisi bakanlıkla istişare içerisinde YÖDAK’tadır. Tüzüklerin bir an önce hazırlaması için üniversitelerle temas kurup, hayata geçmesi için yol alınması gerektiğini ifade ettik. Yeni yasa tasarısında öne çıkmayan, yükseköğretim açısından önemli birkaç konu vardır. Üniversitelere mali disiplin gelmesi adına çok önemli mesafeler kat ettik. Bununla birlikte isim verme ve isim değiştirme konuları ise Bakanlar Kurulu onayı ile olabilecek. Ne itiraz dilekçeleri ne de muhalefet söylemlerinde açıkça YÖDAK’ın özerkliğinin geriye götürüldüğüne dair bulgu yoktur. Ön değerlendirme kurulu oluşturuldu. Birçok alanda üyesi olacak. Bunların alacağı karar mekanizmasında ön açma izni verilecek. Meclis’te tüm parti görüşlerine açılacak, komitede tartışıldıktan sonra Meclis tarafından açma yetkisi verilecek. 

Konuşmaların ardından tasarının madde madde görüşülmesi oy çokluğuyla onaylandı. Madde madde görüşülmesi tamamlanan yasa tasarısının bütünü oyçokluğu ile geçti. Yasa Tasarısı 27 kabul, 6 ret oylarıyla oy çokluğuyla geçti.


Yükseköğretim Değişiklik Yasası’nın oyçokluğuyla geçmesinin ardından Meclis’te Harita Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik ve Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişiklik yasalarının görüşülmesine geçildi.

İlk sözü alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, ‘müşavir yaratılmasının’ ülkenin maddi manevi sıkıntılarından biri olduğunu söyledi.

Çeler, “Üçlü kararname ataması yapmadan bu kurum işledi mi işlemedi mi?” diye sordu, “Şu anki sistemde işin ehli aranırken, 3’lü kararname ile bunun nasıl değiştirebileceği ortadadır. Bu kararınızdan vazgeçin. Toplum faydası daha önemlidir” dedi.

CTP Milletvekili Hüseyin Erçal:
Üçlü kararname atamaları gelecek nesillere yaptığımız en büyük hatadır

CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, bugüne kadar üçlü kararnamelerle ilgili adım atılmadığına vurgulayarak, “Üçlü kararname ile atama yaparak, belirli kişilere imtiyazlar sağlayarak, parti kadroları oluşturarak siyaset yapmayı uygun gördüler. 3 yıldır meclisteyim. Kamu Reformu var, konuşuluyor. Üçlü kararname atamaları gelecek nesiller karşı yaptığımız en büyük hata, günahtır. Hükümet Programı’nda kararnamelerin daraltılacağı yazıldı. Ancak bu konuda yapılan atamalar 100’ü aştı.” şeklinde konuştu.

Erçal, Cumhurbaşkanı tarafından iade edilen yasaların neden bu kadar süratli geçirildiğini sordu.

 

 

Bu haber toplam 3224 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler