1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. “Akıncı gelişmeleri etkileme konusunda güçsüz”
“Akıncı gelişmeleri etkileme konusunda güçsüz”

“Akıncı gelişmeleri etkileme konusunda güçsüz”

Kıbrıslı Rumların Mağusa’daki Ay. İkserino kilisesindeki ayin talebi konusu

A+A-

Kıbrıs Rum tarafının, Paskalya yortusu dolayısıyla Mağusa Sur İçindeki Ay. Yeorgios İkserinos kilisesinde “Büyük Cuma ayini” gerçekleştirme talebine, kuzey makamlarının olumsuz yanıt vermesi, dünkü gazetelere de haber oldu.
Alithia gazetesi “Ay. Yeorgios İkserino’da Büyük Cuma Ayini Yapılmasına Kesin Hayır” başlıklı haberinde, 3 yılın ardından kilisede yarın ayin yapılmayacağını ve bu gelişmenin ardından, arzu eden Kıbrıslı Rumların, Dipkarpaz’daki Agios Sinesios kilisesinde yapılacak olan ayine katılmaya davet edildiklerini yazdı.
Ayinin yapılmayacağı haberini, “Mağusa- Şehrimiz” isimli örgütün de yayımladığı basın bülteniyle teyit ettiğini yazan gazete, örgütün, kendilerine olan destek ve çabalarından ötürü Kıbrıslı Türklere teşekkür ettiğini de aktardı.
Gazeteye göre ayinin yapılmayacak olmasını yorumlayan Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise, bunu ve bazı diğer konuları, geçtiğimiz Salı günkü liderler görüşmesinde gündeme getirdiğini söyledi.
“Bir yandan Güven Yaratıcı Önlemlere (GYÖ) atıfta bulunup, aynı zamanda da Kıbrıslı Rumların duygularını kışkırtacak başka önlemler almanın yeterli olmadığını” öne süren Anastasiadis, devamla Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın kısa zaman önce Meclis’te “7 bin 200 kişiye vatandaşlık verildiği” şeklindeki sözlerini de yorumladı.
“Bunun, bugüne kadar vardıkları her türlü anlaşmanın ötesinde olduğunu” öne süren Anastasiadis, “dolayısıyla, aramızda bir güven ortamı meydana getirmek istiyorsak, tahriklere son verilmesi gerekir” ifadesini kullandı. “Kararları başkalarının aldığını ve kendilerinin de bunları etkileyemeyeceğini söylemenin yeterli olmadığını” da savunan Kıbrıs Rum lider, “Rum Meclisinin de kararlar aldığını ve talep edilen şeyin, hatayı düzeltmek için kendisinin yasadışı bir şekilde buna müdahale etmesi olduğunu” iddia etti.
Bunu sürdürmek istemediğini ve niyetin olumsuz bir ortam meydana getirilmesi olmadığını söyleyen Anastasiadis, aynı zamanda kışkırtıcı açıklamaları da sessiz kalarak izlemeye mecbur olmadığını sözlerine ekledi.
Fileleftheros gazetesi ise “Akıncı Zayıf Halka- İşgal Lideri Sahte Hükümetin Seyircisi” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Kuzey hükümetinin faaliyet ve isteklerinin seyircisi olduğunu, çünkü gelişmeleri etkileme konusunda güçsüz olduğunun ispatlandığını” iddia etti.
“Kıbrıslı Rumların Mağusa’daki kilisede ayin yapmasına izin verilmemesinin, siyasi açıdan Akıncı’nın eksiklerini bir kez daha gözler önüne serdiğini” iddia eden gazete, “Akıncı’nın yaklaşık 10 gün önce Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’le görüşmesinde, kendisinden iki toplum arasındaki GYÖ’lerin uygulanmasını istediğini” ileri sürdü.
Gazete, Anastasiadis’in ayin konusunu Salı günkü görüşmede gündeme getirdiğini, ancak herhangi bir yanıt almadığını ekledi.

 

Bu haber toplam 2331 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler