1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı: “Erken seçim için belirlenen tarihe herkes saygı duymalı”
Akıncı: “Erken seçim için belirlenen tarihe herkes saygı duymalı”

Akıncı: “Erken seçim için belirlenen tarihe herkes saygı duymalı”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün öğleden sonra Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la Başbakanlık’ta bir araya geldi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün öğleden sonra Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la Başbakanlık’ta bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 7 Ocak’ta yapılacak erken seçimle ilgili açıklama yaparak, “Ocak’ta seçim olmasıyla ilgili bir konsensüs oluştu. Meclis bir karar verirse buna hepimizin saygı duyması gerekir. Orada bir sıkıntı yok. Benim açımdan önemli olan tarihten ziyade seçimle ilgili hazırlanan yeni yasanın herhangi bir pürüz içermemesi” dedi.

Akıncı, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) konusunda bu Meclis döneminde de bir gelişme sağlanamadığına işaret ederek, önündeki engeller kaldırılarak, işlevselliği artırılacak TMK’nın daha hızlı hareket edebilen, daha hızlı çare üreten bir yapı haline getirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de onayını alarak yerel çare müessesesi olarak kurgulanan TMK eğer işlevini yerine getiremez yargısıyla karşı karşıya kalırsa, bunun getireceği büyük sıkıntılar olacak” dedi. Başbakanlık Şeref Salonu’nda saat 17.00’de başlayan görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Akıncı’yı Özgürgün ve Denktaş uğurladı.

 

Akıncı: “Kurumlar arası diyalog önemli”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Meclis’le başlayıp, yarın komutanlarla devam edecek iade-i ziyaretler yaptığına işaret ederek, yeri geldikçe Anayasal müesseseler, muhalefet ve diğer kurumlara da benzeri ziyaretler gerçekleştireceğini söyledi. Akıncı, “2.5 yıldır görevdeyim. Ziyaretler hep bana yapıldı. İade-i ziyaret yapma zamanı geldi” dedi.

Kurumlar arası diyalogun gerek ve önemine de vurgu yapan Akıncı, başbakan ve yardımcısıyla gerçekleştireceği görüşmede de güncel konuların yanı sıra gündeme gelen erken seçim konusunun da ele alınacağını belirtti. Temmuz 2018’de yapılması beklenen seçimlerin, 7 ay öne alınmasının söz konusu olduğuna işaret eden Akıncı, hazırlanacak ilgili yasanın günün sonunda önlerine geleceğinden, sürecin daha sağlıklı işleyebilmesi için konuşulması gerekenleri görüşeceklerini kaydetti.

 

“Taşınmaz Mal Komisyonu daha hızlı çare üreten yapı haline getirilmeli”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) konusunu da ele alacağını belirterek, komisyonla ilgili maalesef bu Meclis döneminde de bir gelişme sağlanamadığını ve kısa sürede bir şey yapılmasının da kuşkulu olduğunu dile getirdi.

Akıncı, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de onayını alarak yerel çare müessesesi olarak kurgulanan TMK eğer işlevini yerine getiremez yargısıyla karşı karşıya kalırsa, bunun getireceği büyük sıkıntılar olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önündeki engeller kaldırılarak, işlevselliği artırılacak TMK’nın daha hızlı hareket edebilen, daha hızlı çare üreten bir yapı haline getirilmesinin şart olduğunun herkesin görüşü olduğunu vurguladı. TMK’nın işlevselliğinin yanı sıra süresinin yıl sonuna kadar uzatılması konusun da bulunduğunu belirterek, bu konunun, Meclis’in seçimden önce yapması gereken konular arasında olduğunu söyledi.

 

“Önemli olan, seçimle ilgili yeni yasanın herhangi bir pürüz içermemesi”

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmeden çıkışta basının erken seçimle ilgili sorusunu yanıtında, “Ocak’ta bu işin olmasıyla ilgili bir konsensüs oluştu. Ama şöyle ama böyle, benim gözlemlediğim bu. Meclis bir karar verirse buna hepimizin saygı duyması gerekir. Orada bir sıkıntı yok. Benim açımdan önemli olan tarihten ziyade seçimle ilgili hazırlanan yeni yasanın herhangi bir pürüz içermemesi” dedi.

 İmza için Cumhurbaşkanlığı’na gidecek yasada herhangi bir sıkıntı olmaması, yasanın yeniden değerlendirilecek, bakılacak bir yasa olmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Anladığım kadarıyla bu konuda Yüksek Seçim Kurulu ile de konuşuluyor. Bu yasa herhangi bir pürüz olmadan önümüzde gelecek ki biz de gönül huzuru içinde imzalayabilelim. Yani bizim imzamız nedeniyle bir gecikme yaratmak istemem” şeklinde konuştu.

 

“Yasa halka iyi anlatılmalı”

Bu yasanın halka iyi anlatılması gerektiğini de vurgulayan Akıncı, “Farklı bir modele geçiyoruz. Karma oylar nasıl olacak, tercihler nasıl olacak, bölgelerde bu işler nasıl olacak? Çarşaf liste yaklaşımı öteden beri konuşulan bir konuydu. Bölgeciliği de bertaraf eden, her bölgeden insanın, her bölgeden adaya oy verebilmesi olayı ilk bakışta cazip görünüyor ama uygulamada acaba nasıl olacak? Bir takım oyların yanmasına neden olacak mı? Çevremde bu kaygıları duyuyorum. Bunların insanımıza çok iyi anlatılması gerek diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Bu haber toplam 2335 defa okunmuştur