1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı: "Darbeye karşı en önemli güç demokrasidir"
Akıncı: "Darbeye karşı en önemli güç demokrasidir"

Akıncı: "Darbeye karşı en önemli güç demokrasidir"

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında Lefkoşa’da “15 Temmuz Şehitlerini Anma Töreni” düzenledi.

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında Lefkoşa’da “15 Temmuz Şehitlerini Anma Töreni” düzenledi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan tören, 15 Temmuz gecesini yansıtan sinevizyon görüntülerinin ardından kahraman şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Ardından konuşmalar gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, 15 Temmuz Anma Töreni’nde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminin, Türk halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine sokağa inip ölüme meydan okuyan cesareti sayesinde önlendiğini belirterek “Sivil halkın ellerinde bayraklarla tanklara karşı direnmesi tarihe geçen büyük bir olaydır. Kıbrıs Türk halkı adına, Demokrasi Şehitleri’ne rahmet, gazilere saygılarımızı iletiyorum” dedi.
Darbeye karşı en önemli gücün halkın gücü ve demokrasi ile hukukun üstünlüğü olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “böyle dönemlerde suçluyu suçsuzdan ayırt edebilmek, gerçek bilgi ile karanlık emelleri olanların iftiralarının ayrılması çok önemlidir. Böylesi dönemlerde bu konuların konuşulması zor olduğu dönemlerdir ama bu konularda dikkatli davranılmazsa, doğabilecek sakıncalardan demokrasi yara alır. Geçen yıl darbe girişiminden kısa süre sonra Ankara’ya yaptığım ziyarette de vurguladığım gibi kurunun yanında yaşların da yakılmamasına azami dikkat gösterilmelidir. Türkiye bu konuda dikkatli adımlar atıyor ve arkasını da getirecek” şeklinde konuştu.

“Darbe girişiminin başarılı olmasını Türk halkı engelledi”
Türkiye’nin tarihi boyunca gerçekleştirilen hiçbir darbenin ardından daha iyiye gitmediğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olmasını Türk halkı engelledi, girişim başarısız oldu.
Demokratik hukuk devleti halkımıza ve Türkiye’ye yakışan yegane düzendir. Kılcal damarlara kadar sızan bu örgüt tarafından adım adım planlanan darbe girişiminin yaratabileceği felaket, halkın gücü sayesinde önlenmiştir. 40 yıldan fazla bir sürede kılcal damarlara sızan örgüt tarafından yapılan darbe planlamasından Türkiye’nin kurtulmuş olması sevindiricidir. Türkiye’ye, Atatürk’ün gösterdiği yolda, çağdaş, demokratik ve laik bir hukuk devleti olarak barış içinde mutlu ve huzurlu bir gelecek diliyorum” dedi.

Darbe gecesi Cumhurbaşkalığında toplantı...
Cumhurbaşkanı Akıncı, 15 Temmuz darbesinin yapıldığı gece Lefkoşa dışında olduğunu anımsatarak, derhal Cumhurbaşkanlığı’na döndüğünü ve çalışma arkadaşlarını toplayarak “Türkiye’de yaşanan nedir” diye tek bir soru sorduğunu, aldığı cevabın “darbe girişimi” olması üzerine, çok net bir tavır belirleyip demokrasi ve sivil yönetimin yanında yer aldıklarını belirtti.
Bu tavrı Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine hemen ifade ederek kamuoyu ile paylaştığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İstanbul’a gitmek üzere uçakta olduğu için ulaşamadığını, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek Kıbrıs Türk halkının bir bütün olarak sivil yönetimden yana tavrını ve dayanışmasını ilettiğini anımsatarak şöyle devam etti:

“BRT ve NTV’ye sivil yönetimden yana darbe karşıtı tavrımızı ifade ettik”
“Darbe girişiminin ilk saatlerinde BRT ve NTV’ye telefonla bağlanarak sivil yönetimden yana darbe karşıtı tavrımızı ifade ettik. CNN Türk’e telefon bağlantısı yaptığımız sırada ise kanal darbeciler tarafından işgal edildi”.
Kıbrıs Türk halkı adına yüksek sesle ilk anda ifade ettiği bu tavrın “demokrasiden yana saf tutmak ve darbe girişimi kimden gelirse gelsin ona karşı durmak” olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Demokrasiden, sivil yönetimden yana tavır koyduk. Sadece şahsım adına değil Kıbrıs Türk halkı adına, demokrasi yanlısı ve darbe karşıtı tavrımızı ortaya koyduk” dedi.

Siber: “Demokrasinin de tıpkı sağlık, özgürlük gibi kaydedildikten sonra değeri anlaşılır”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber Siber ise, bazı değerlerin kıymetinin kaybedildikten sonra daha iyi anlaşıldığını belirterek, bunlardan bir tanesi olan demokrasinin, de sağlık ve özgürlük gibi olduğunu söyledi.
TC Lefkoşa Büyükelçiliği'nin düzenlediği “15 Temmuz Şehitlerini Anma Töreni”nde konuşan Siber, halkın kendi kendini idaresi, hukukun üstünlüğü demek olan demokrasinin, kuvvetler ayrılığında ise halkın eşitliği anlamına geldiğini ifade etti.

“Ülkeleri ele geçirmek isteyen terör örgütleri demokrasilere saldırıyor”
Bugünün dünyasında bir ülkeyi parçalamak, yok etmek, birlik ve bütünlüğünü bozmak isteyen terör örgütlerinin, o ülkenin demokrasisini ele geçirmeye çalıştığını ifade eden Siber, Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan olayın da aynen bu olduğunu belirtti.

“Halkın demokrasiyi içselleştirme ve sahip çıkması çok önemli”
Türk halkının bu doğrultuda verdiği mücadele ile dünya demokrasi tarihinde yerini aldığını belirten Siber, halkın demokrasiyi içselleştirme ve sahip çıkmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Bu kapsamda 15 Temmuz’da ülke demokrasisi ile birlik ve bütünlüğüne sahip çıkma esnasına şehit düşenleri bir kez daha rahmetle anan Siber, böyle bir girişimin bir kez daha yaşanmaması dileğinde bulundu.

 

Kanbay: “İhanet alelade bir kalkışma değildi... En kanlı terör eylemi”
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da, konuşmasında, töreni; “15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de vuku bulan menfur darbe teşebbüsünün Türk Milleti’nin cesur direnişi sayesinde önlenmesinin 1’inci yıldönümünde ihanet girişimini hatırlama ve o gece vatan ve milleti için darbecilerin üzerine yürüyen şehitleri anma ve gazilere de bir kez daha şükran sunma” amacıyla düzenlediklerini söyledi.
15 Temmuz’un, “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” olarak tatil ilan edildiğini belirten Kanbay, sözkonusu ihanetin alelade bir kalkışma olmadığı; Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde karşı karşıya kaldığı en kanlı terör eylemi olduğunu vurguladı.
 


Gedikli: “Türk Milleti yeni bir dirilişin meşalaesini yaktı”
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Bülent Gedikli ise, AKM’deki 15 Temmuz Şehitlerini Anma Töreni’nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı çağrı sonucu sokağa çıkan Türk Milleti’nin, hain darbe ve işgal girişimini bertaraf ederek yeni bir dirilişin meşalaesini yaktığını söyledi.
O gece Türkiye’de yaşananları en iyi, yıllarca mücadele vererek devletini kuran Kıbrıs Türk halkının anlayabileceğini belirten Gedikli, Kıbrıs Türk halkının 15 Temmuz gecesi verdiği desteğin anlamlı olduğunu vurguladı.

 

 

Bu haber toplam 1927 defa okunmuştur
Etiketler :