1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Akıncı 'Cevap Meydanda' şöleni düzenledi
 Akıncı Cevap Meydanda şöleni düzenledi

Akıncı 'Cevap Meydanda' şöleni düzenledi

İnönü Meydanı'da dün saat 19:30’da gerçekleşen 'Cevap Meydanda' mitinginde konuşan Akıncı, Cumhurbaşkanının rozetler karşısında tarafsız olduğunu “ancak tarafsız olmak, ilkesiz olmak değildir” diyerek, değişimin ise kadın veya yaş grubuna ait olmadığını

A+A-

Nisan 2015 seçimlerinin ilk büyük mitingini, Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı dün akşam 'Cevap Meydanda' şöleniyle düzenledi

“Cevap, meydanda”

 

Didem MENTEŞ

Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik ilk büyük mitingi Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı düzenledi. İnönü Meydanı'da dün saat 19:30’da gerçekleşen 'Cevap Meydanda' mitinginde konuşan Akıncı, Cumhurbaşkanının rozetler karşısında tarafsız olduğunu “ancak tarafsız olmak, ilkesiz olmak değildir” diyerek, değişimin ise kadın veya yaş grubuna ait olmadığını dile getirdi.
Toplumcu Demokrasi Partisi üyesi ve sempatizanları başta olmak üzere, Akıncı’ya destek veren Birleşik Kıbrıs Partisi üyeleri ve Akıncı sempatizanları saat 18:30’da meydanda toplandı.
Akıncıya destek veren gençler meydan alanına sloganlar atarak, pankartlar eşliğinde geldi. Folklor gösterimiyle başlayan şölen, LTB Tiyatro oyuncusu Barış Refikoğlu ile Grubu ve Grup Rast’ın şarkılarıyla devam etti. Mitinge TDP Milletvekilleri Hüseyin Angolemli, Zeki Çeler, Mehmet Çakıcı, BKP Genel Sekteri İzzet İzcan, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve bazı sendika başkanları ve sivil toplum örgütleri üyeleri de katıldı.

“Çözüm odaklı siyaset”
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı'nın İnönü Meydanı'na saat 20:30’da giriş yaptı. Akıncı alan girdiği zaman sahneden, “4. Cumhurbaşkanı Akıncı” olarak çağrıldı. Mustafa Akıncı, sahneye eşi Meral Akıncı ve çocuklarıyla birlikte çıktı. Akıncı, kürsüden halkı selamlayarak, teşekkürlerini sundu.
Akıncı, ilk adaylık açıklamasını ve başvurusunu kendisinin yaptığını belirterek, ilk adaylık açıklamasının ardından, ilk ziyaretlerimizi yaptık. İlk erken saatte başvuruyu biz yaptık. Şimdi şölene geldi sıra. İlk şöleni de sizlerle beraber biz gerçekleştiriyoruz. Her konuda gördüğünüz gibi birinciyiz! Ama asıl birinciliğin zamanı daha gelmedi. 19 Nisan'da sandıklarda da ilk sırada yine biz çıkacağız” dedi.
Akıncı, çözüm odaklı siyaset, toplumsal konulara duyarlılık ve Türkiye ile kişilikli ilişki kuran bir bağımsız Cumhurbaşkanlığı istediklerini hatırlatarak, Maraş konusuna değindi.

“Teslimiyet istemiyoruz”
Akıncı şunları söyledi: “Türkiye ile karşılıklı saygı istediğimizi söyledik, bunun karşılığında iki taraf bize saldırıya geçti. Bir taraf, güya eski defterleri karıştırarak, bizim aleyhimize şeyler bulacaklarını varsayarak, bizim teslimiyetçi olduğumuzu varsayıyorlar. Türkiye'yle yarın kavga edecek, maaşlarınız kesilecek, uzun yıllar önce Türkiye'den gelip buralara yerleşmiş olan kardeşlerimizi de kaygıya sokmak istiyorlar. Arkadaşlar, bunlar hep eskidi! İşin gerçeği şu ki, ne bir tarafın dediği gibi çatışma istiyoruz ne de teslimiyet arıyoruz. Biz bir tek uzlaşma istiyoruz. Güney'le uzlaşma isteyen bir lider, niye Kuzey ile Türkiye yetkilileri ile kavga arasın? Böyle bir düşünce yok! Ne çatışma ne de teslimiyet! Uzlaşma, karşılıklı haklara saygı ile olur... Biz kendi kurumlarımızda söz hakkı istiyoruz. Benim bu konudaki düşüncelerimi biliyorsunuz. Kendi kurumlarımıza sahip çıkacağız, ama bu kurumları da iyi yöneteceğiz.”

“Cumhurbaşkanı olarak ilk mal beyanını yapması gerekirdi”
Akıncı, kendi seçim kampanyasının Eroğlu tarafından sponsor edildiği iddiaları yapıldığını belirten Akıncı, “Seçimlerde biz biliriz neler çektiğimizi! Bazen düşünüyorum da, bu kadarı da olur mu diyorum! Vicdan gitti, bitti artık hiç başka bir şey kalmadı mı bunları söylemekten başka? Çok açıkça söylüyorum, bizim bazı adaylar gibi, bankalarda çok şişkin hesaplarımız olmayabilir! Ama en büyük servet bankadaki para değildir, en büyük servet vicdan sahibi olmaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı olarak Eroğlu’nun mal beyanını ilk kendisinin yapması gerektiğini ancak yapmadığını eleştiren Akıncı, 5 yıl önce Lefkoşa Belediyesi için borçlanılan 10 milyon sterlinin, kayıp olan 3 milyonuyla ilgili Sayıştaylık raporunu açıklanmamasına Eroğlu’nun tepkisiz kalmasını a eleştirdi.

“Tarafsızlık kulakları kapamak değildir”
Akıncı, “Cumhurbaşkanı elbette rozetler karşısında tarafsızdır. Tarafsızlık olmak, ilkesiz olmak değildir. Tarafsızlık demek, bugün Akkuyu'da temeli atılan Nükleer Enerji Santrali karşısında kapa gözlerini demek hiç değildir! Tarafsızlık demek, bir genç insan, mahkemede dava sürerken, kapısı kırılarak, elleri kelepçelenerek götürülürken susmak değildir! Adayın biri diyor ki 'ben kadınım beni seçin'. Değişim kadın olmakla, yaş grubuna ait olmakla ilgili değildir! Avrupa Birliği, Cumhurbaşkanlığı ortalaması aşağı yukarı benim yaşım gibidir. Bu da önemli değil. Asıl önemli olan, değişimi cinsiyet üstünden ya da yaş üstünden açıklamaya çalışmanın ne kadar yanlış olduğunu anlatmak için bunları söylüyorum. Asıl kaynak fikirlerdir” şeklinde konuştu.

“Değişim fikirlerle gelir”
Değişimin fikirlerle geldiğini söyleyen Mustafa Akıncı, “Siz, yaşınız genç olabilir ama bazen öyle şeyler söylersiniz ki, mesela Maraş'ın Türk kontrolünde açılması! Yahu o Denktaş'ın önerisidir. Bu fikir genç değil... Dili, dini, rengi, kökeni ne olursa olsun, bu ülkede her rengi kucaklayarak çıktığımız yolda başarıya ulaşacağıma kuşku duymadan yeni geleceği şekillendireceğiz. Benim size dağıtacak benzin fişim yok! Size bedava yemek de vermedik bu kadar zaman. Sağ olasınız cebinizden para ödeyerek katıldınız yemeklerimize” dedi.
Seçimin son oyun sayılana kadar bitmediğini aktaran Akıncı, “Bu seçimlerde bazıları birinci turdan alacağız diyorlardı, seslerini kestiler. Ben size birinci turdan kazanacağımı söylemedim! Ben size şunu söylüyorum! Birinci turun da birincisi biziz, ikinci turun da birincisi biz olacağız” dedi.

Bu haber toplam 1941 defa okunmuştur