1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Akıncı: ‘Çatışma ihtimali var’
Akıncı: ‘Çatışma ihtimali var’

Akıncı: ‘Çatışma ihtimali var’

Mustafa Akıncı dün önce Lefkoşa’da Kumsal Parkı’nda hayvansever örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi

A+A-

 

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, adanın zenginliklerinin, hem Kıbrıs sorununun çözümü için fırsat, hem de çözüm için imkân yaratılabileceğini belirterek, bu fırsat doğru değerlendirilmezse çatışma ihtimalinin doğabileceğini savundu. Akıncı, “Yıllardır bir sürü şey konuşuldu. Artık konuşma değil, irade gösterme zamanıdır” dedi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı’nın Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Mustafa Akıncı dün önce Lefkoşa’da Kumsal Parkı’nda hayvansever örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi, ardından İskele’deki Nevruz şenliklerine ve Akova’daki geleneksel pikniğe katıldı. Akşam ise Akdoğan’da düzenlenen bölge toplantısına katıldı.

Hayvan hakları için çalışan örgüt temsilcileri ile görüşmesinde, örgütlerin yasa, tüzük, hayvan barınakları ve hayvanlara doğal ortam yaratma yönündeki taleplerinin “yapılamayacak şeyler olmadığını” belirten Akıncı, “Sizin sevginizi ve kaygılarınızı anlıyor ve aynen paylaşıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı makamının topluma rehberlik ederek, doğru yöne yönlendirmek gibi görevleri olduğuna işaret eden Akıncı, bu bağlamda göreve gelmesi durumunda sivil toplum örgütleriyle yakın çalışarak kadın, çocuk ve hayvan haklarını gözetecek bir anlayış sergileyeceğini söyledi.

TELEVİZYON PROGRAMI İÇİN ÇAĞRI

Akıncı, Akdoğan’da düzenlenen bölge toplantısında yaptığı konuşmada ise, tüm Cumhurbaşkanı adaylarına 30 Mart tarihinde bir televizyon kanalında yayınlanacak bir programda vizyonlarını tartışma çağrısı yaptı. Akıncı, “Umarım, tüm adaylar bir araya gelerek tartışırız ama öyle olmayacak gibi görünüyor. Halktan kaçarak seçim kazanılmaz” dedi.

Dört Boyutlu Siyaset’inin ana başlıklarını anlattığı konuşmasında Akıncı, seçimleri kazanması halinde bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olma sözü verdi.

CUMHURBAŞKANI PARTİLERLE İLGİLENMEMESİ LAZIM

2009 yılında aktif siyasetten ayrıldıktan sonra, TDP’de, ne Kurultay Delegesi, ne Parti Meclisi Üyesi olduğunu, ne de partide kimin başkan olacağına karıştığını kaydeden Akıncı, cumhurbaşkanının partilerin değil toplumun içiyle ilgilenmesi gerektiğini, son yıllarda böyle davranılmadığını ifade etti.

Akıncı, “Bir partide kimin başkan olacağı, cumhurbaşkanını değil, o partinin kurultayını ilgilendirir. Bir beldede kimin belediye başkanı olacağı cumhurbaşkanını değil, o belde halkını ilgilendirir. Bağımsız cumhurbaşkanı, tüm partilere eşit mesafede durmak durumundadır” dedi.

YENİ BİR SAYFA

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, “19 Nisan’da yeni, temiz ve beyaz bir sayfa açmak elinizdedir. Yarınlarınızın karartılmasına izin vermeyerek daha güzel bir geleceğe yürümek elimizdedir. Bu şansınızı kullanın” ifadesini kullandı.

“HEDEFİMİZ TESLİMİYET DEĞİL UZLAŞMADIR”

Cumhurbaşkanlığı makamına gelmesi durumunda 11 Şubat 2014’te imzalanan çerçeve anlaşmasına uygun olarak, iki kesimli, iki toplumlu federatif yapı için uğraş vereceğini kaydeden Akıncı, “Bizim hedefimiz her türlü ilişkide çatışma ve teslimiyet değil uzlaşmadır” dedi..

“FIRSATI DOĞRU DEĞERLENDİRMEZSEK DE ÇATIŞMA İHTİMALİ DOĞAR”

Karşılıklı haklara saygı duyulması gerektiğini belirten Akıncı, “9 bin kilometre karelik bu adanın toprağı da, Türkiye’den gelecek olan su dâhil bu adanın suyu da, denizlerin altındaki zenginlikler de hepimize yeter. Bu zenginliklerden faydalanarak, hem Kıbrıs sorununun çözümü için fırsat, hem de çözüm için imkân yaratabiliriz. Bu fırsatı doğru değerlendirmezsek de çatışma ihtimali doğar” dedi.

Akıncı, güneyde yaşanan ekonomik krizin de çözüm için bir fırsat olduğunu belirterek, “Yıllardır bir sürü şey konuşuldu. Artık konuşma değil, irade gösterme zamanıdır” ifadesini kullandı.

“AKIL YOLUYLA PLANLAYARAK DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Yunanistan’da katıldığı bir toplantıda Türkiye ve Yunanistan’ın bir coğrafya olarak planlanmasının her iki ülkeye de kazandıracağı çok şeyler olduğunu söylediğini anımsatan Akıncı, “Bizler de bu dokuz bin kilometre kare toprak parçasını iki ayrı siyasi idare, iki kurucu devleti federal bir çatıda buluşturacak, ama bu coğrafyayı her iki tarafın yararına akıl yoluyla planlayarak değerlendireceğiz” dedi.

YEŞİLIRMAK’TAKİ SU

Yeşilırmak’ta, milyonlarca metreküp suyun denize akıp gittiğine dikkat çeken Akıncı, baraj nedeniyle topraklarını kaybetmek istemeyen Yeşilırmaklıların, barajın biraz daha yukarıya yapılması talebinin, suyun bu sefer ara bölgeye de taşacağı gerekçesiyle yapılmadığını söyledi.

Akıncı, “Akıl der ki,Türkiye’den bu su gelsin, ama bu topraklardaki her damla suyu da koruyup, ondan sonra gelecek olan sudan medet ummalıyız. Eğer bir coğrafya olarak düşünür ve plan yaparsak hayat için en gerekli şey olan bu suyun denize akıp gitmesinin önüne geçeriz” dedi.

Adanın her iki kesiminde de yıllarca siyasi yanlışlar yapıldığını ve toplumlararası görüşmelerin 1968’de başladığını kaydeden Akıncı, “İradem, çözüm kararlılığım var. Halkımın da bu düşünceleri onaylaması halinde herkes buna saygı gösterecek. Müzakerelerde elbette Türkiye ile de istişare edeceğiz ama elbette masaya yansıyacak irade toplumun iradesi olacaktır” dedi.

İSKELE ZİYARETİ

Akıncı, İskele ziyaretinde Türkiye’den gelen HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve HDP Tuzla İlçe Eşbaşkanı Bahar Akkuş’la da bir araya geldi.

(tak)

Bu haber toplam 1949 defa okunmuştur