1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Akıncı-Ban görüşmesi Kıbrıs Rum basınında
Akıncı-Ban görüşmesi Kıbrıs Rum basınında

Akıncı-Ban görüşmesi Kıbrıs Rum basınında

“Garantiler ve toprak en son…”

A+A-

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı’nın, BM Genel Sekreteri Ban ile New York’ta gerçekleştirdiği görüşme, dünkü Kıbrıs Rum gazetelerinde de geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi “Garantiler ve Toprak En Son… Akıncı Doğal Gazın Borularla Türkiye Üzerinden Taşınmasını Destekliyor- Akıncı Ban’a Mayın Tarlaları Konusunda Talepte Bulundu” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Akıncı’nın Ban ile dün 25 dakika süren bir görüşme yaptığını yazdı.
Gazete, devamla, Akıncı’nın Ban ile görüşmesinden sonra basına yaptığı açıklamaları aktardı.

Akıncı-Ban görüşmesinin başlıkları

Politis: “Önümüzdeki Aylarda Çözüm İstiyoruz… Akıncı BM Genel Sekreteri İle Görüşmesinin Ardından İyimser- Seçimler Türkiye’nin İç Meselesi- İyimserlikte Israr Etti- Akıncı BM Genel Sekreteri İle Görüşmesinden Sonra Aylar İçerisinde Çözümden Bahsetti- Kıbrıs Türk Lideri Ankara’nın Çözüme Olumlu Yaklaştığını Yineledi- Akıncı Çözümün İki Kişiye İhtiyaç Olan Tango Değil, Çok Kişiye İhtiyaç Olan Sirtaki Gibi Bir Dans Olduğunu Söyledi”

Alithia: “Kıbrıslı Türklerin Lideri Dün New York’ta BM Genel Sekreteri Ban İle Görüştü- Aylar İçinde Çözüm Bulabiliriz- Ban Liderleri Kutladı”

Simerini: “Akıncı Aylar İçinde Çözüm Görüyor- Kıbrıs Türk Lideri Toprak ve Garantilerle İlgili Görüşmenin Sürecin Sonunda Olacağını Söylüyor”

Haravgi: “M. Akıncı BM Genel Sekreteri İle Görüşmesinden Memnun- Kıbrıs İçin Sirtaki Gibi, Hep Birlikte Dans Etmemiz Gerekiyor”


Ban liderleri kutladı
 

Alithia gazetesinin haberine göre ise, BM Genel Sekreteri Ban, sözcüsü aracılığıyla dün yaptığı yazılı açıklamada, iki lideri, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne ulaşmaları konusundaki bağlılıklarından ötürü kutladı ve kendilerini bu yolda kalmaları konusunda cesaretlendirdi.

Gazete Ban’ın söz konusu açıklamada Akıncı’ya, liderlerin müzakerelerdeki çabalarını kolaylaştırmayı sürdürmesine ilişkin kişisel taahhüdü konusunda güvence verdiğini de aktardı.

Gazeteye göre Ban, liderlerin bazı Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) üzerinde çalışma konusunda anlaşmaya varmalarından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Akıncı, “Financial Times’a” konuştu

Öte yandan bazı Kıbrıs Rum gazeteleri, Akıncı’nın “Financial Times” gazetesine söylediklerine de yer verdi.
Alithia gazetesi “Akıncı Financial Times’a ‘Her Zaman Çözüm İstedim’ Dedi” başlığıyla yansıttığı demeçte, Akıncı’nın “Financial Times’a” demecinde “Türkiye ile olan ilişkilerinin anne-yavru ilişkisi yerine, daha çok kardeşçe olması gerektiğini söylediğini” iletti.

Akıncı’nın “Financial Times’a” demeci; Haravgi gazetesinde “Akıncı ve Doğal Gaz Çözümle İlgili Umutları Canlandırıyor… Financial Times: Kıbrıs Türk Lideri Kıbrıs’ta Birlik/Bütünlük İçin Umuda Neden Oluyor”, Simerini’de ise “Financial Times: Akıncı ve Doğal Gaz Çözümle İlgili Umutları Canlandırıyor” başlığıyla yer buldu.

Bu haber toplam 1705 defa okunmuştur