1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Akdeniz’de “Tarih Yeniden Canlanıyor” Sergisi
Akdeniz’de “Tarih Yeniden Canlanıyor” Sergisi

Akdeniz’de “Tarih Yeniden Canlanıyor” Sergisi

1929 yılındaki kazıda ortaya çıkarılan ancak orjinalleri halen İsveç ve Güney Kıbrıs’ta bulunan eserlerin replikaları üretildi

A+A-

Akdeniz köyünde 1929 yılında yapılan kazıda ortaya çıkarılan ancak bugün orijinalleri farklı yerlerde olan 2 bin heykelin 10 bin yıl önceki tekniklerle ve pişirme yöntemiyle yeniden yapılan 100’ü aşkın kopyası (replika), önceki akşam açılan “Tarih Yeniden Canlanıyor” adlı sergide sergilenmeye başlandı.

Köydeki kilisede yer alan ve yarın akşama kadar açık kalacak sergide, 8 Eylül’de başlayan ve dün tamamlanan “1.Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu” kapsamında 7 ülkeden 41 katılımcının bir araya gelerek ürettiği heykeller yer alıyor.

Dünyada bir örneği daha bulunmayan bir replika müzesi oluşturmanın amaçlandığı sempozyumda yeniden üretilen eserlerin izleyiciyle buluştuğu açılışa, aralarında 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Meclis Başkanı Sibel Siber, bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.Sergi açılışının ardından tarihçi bilim adamı Nezih Başkgelen, “Neolitik'ten Arkaik’e” konulu bir de sunum yaptı.

Akdeniz Köyü Kalkındırma, Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği’nden (AKÇEV-DER) verilen bilgiye göre, bu yıl ilki gerçekleşen projeyle bir kısmı yapılan heykellerin kopyası gelecek yıllarda tamamlanacak.

Sergi, arkeolojik kazının yapıldığı noktada bulunan kilise ve çevresinde yer aldı. Kilisenin apsis bölümünde yer alan eserlerin arkaik kandil aydınlatmasıyla hazırlanan sunumunun, izleyenlerin büyük beğenisini kazandığı belirtildi.

Mısır, Letonya, İran, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Kıbrıs’tan Sanatçılar

Mısır, Letonya, İran, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Kıbrıs’tan 41 katılımcı bir araya gelerek ürettiği replikaların, İsveç ve Kıbrıs Rum müzesinde bulunan gerçek eserlerden daha etkileyici bir ambiyans yarattığı kaydedildi.

Sergi açılışında Meclis Başkanı Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, proje başkanı Rauf Ersenal, küratör Ayhatun Ateşin ve AKÇEV-DER Başkanı Tayfun Tüccar konuşma yaptı.

Yeniden üretilecek heykellerin köyde kurulacak bir müzede sergilenmesi öncesinde ise eserlerin fırınlamaları tamamlanınca, Lefkoşa’da Bedesten’de sergilenmesi planlanıyor.

Projeye Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı, Vakıflar İdaresi, Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti ana sponsor olarak katkıda bulundu.

Bu haber toplam 1393 defa okunmuştur