1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Akaryakıtla birlikte kuzeyden ilaç ve tedavi
Akaryakıtla birlikte kuzeyden ilaç ve tedavi

Akaryakıtla birlikte kuzeyden ilaç ve tedavi

Kıbrıslı Rumların yalnızca akaryakıt değil ilaç ve tedavi için de Kıbrıs’ın kuzeyini hatta Türkiye’yi tercih ettiği haber verildi.

A+A-

TL’nin Euro karşısında değer kaybetmesi ve Kıbrıs’ın güneyindeki ekonomik kriz sonrasında yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle Kıbrıslı Rumların yalnızca akaryakıt değil ilaç ve tedavi için de Kıbrıs’ın kuzeyini hatta Türkiye’yi tercih ettiği haber verildi.

Politis “Karşıdan Alışveriş Yapan Kıbrıslı Rumlar Artıyor” başlıklı haberinde, “Kıbrıs sorununun durgunlukta olduğu ve ne olacağının belli olmadığı bir dönemde Kıbrıslı Rumlar, bir sonraki adımı öteki topluma doğru atmaya karar verdi” ifadelerini kullandı.

Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın kuzeyinde daha çok benzin ve ilaca para harcadığına işaret eden gazete, JCC verilerini kaynak göstererek sadece bu yılın ilk beş ayında Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın kuzeyinde ve Türkiye’de sağlık hizmeti ve ilaç için harcadığı paranın 60 bin Euro’yu aştığına dikkat çekti.

Gazete, Kıbrıslı Rumların yalnız bu yıl değil, ekonomik krizin yaşandığı 2013 ve sonrasındaki yıllarda, özellikle 2016 itibarıyla Kıbrıs’ın kuzeyinde benzine ve ilaca para çok harcadığına dikkat çekti, yine JCC’yi kaynak göstererek sağlık ve ilaç harcamalarıyla ilgili şu verileri aktardı: 2016’da 44 bin Euro Kıbrıs’ın kuzeyinde, 85 bin Euro Türkiye’de olmak üzere toplamda 129 bin Euro. 20107’de 55 bin Euro Kıbrıs’ın kuzeyinde, 72 bin Euro Türkiye’de olmak üzere toplamda 127 bin Euro. 2018 Mayıs sonuna kadar 30 bin Euro Kıbrıs’ın kuzeyinde, 36 bin Euro Türkiye’de olmak üzere toplam 66 bin Euro.

KALP VE KANSER İLAÇLARI

Kıbrıslı Rumların daha çok kalp ve kanser ilacı gibi rutin kullandıkları ilaçları Kıbrıs’ın kuzeyinden satın aldıklarını belirten gazete, Kıbrıs’ın kuzeyindeki bazı eczacılarla da görüştüğünü ve aspirin almak için de Kıbrıs’ın kuzeyindeki eczanelere gidenler olduğunu kaydetti. Habere göre 1 Euro 5 TL’ye tekabül ediyor. Güney’de 50 Euro’ya satılan bir kalp ilacı Kıbrıs’ın kuzeyinden alındığında 10 Euro’ya denk geliyor.

Gazete 2004’ten beridir yürürlükte bulunan Yeşil Hat Tüzüğü’nün de çok net olduğuna dikkat çekerek tüzükte “bir aylık tedavi ve kişisel kullanım için ilaç geçişine izin verilir ve geçiren kişi ilgili beyannameyi imzalar”  denildiğini vurguladı.

Haberde, Kıbrıs’ın kuzeyinde dişçi kliniği ve bazı eczaneler önünde bulunan Kıbrıslı Rumlarla yapılan sağlık ve ilaç için neden Kıbrıs’ın kuzeyini tercih ettiklerine dair röportajlar da aktarıldı.

 

 

Bu haber toplam 2164 defa okunmuştur