1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. AİLE DRAMI
AİLE DRAMI

AİLE DRAMI

Girne'de 34 yıldır Vakıf evinde kirada ikamet eden Limasollu Ziya-Fatma Nuray çifti zor günler geçiriyor… “Bir sokum ekmeğe muhtaç” kalan aile yardım bekliyor.

A+A-

 

• “Çoğu gece aç karnına yatıp uyuduk, elektrik yok diye oğlum Şehida’dan (mum yakılan yer) mum alıp yaktı öyle gördük önümüzü”

• “Biz böyle değildik, eşim ile oğlum Güney’de çalışırdı oradaki sıkıntı yüzünden işten çıkardılar durumumuz kötüye gitti, para bitti her şey gitti”

• “İnsanlık için yardım isteriz, herkes bu duruma düşebilir. Biz düştük kalkamıyoruz, sağlığım olsa çalışırım öderim ama ayaklarım tutmaz”

Levent ÖZDAĞ

Aslen Limasollu olan ve “Eski Girne” diye bilinen Türk Mahallesi’nde 34 yıldır Vakıf evinde kirada ikamet eden  Ziya-Fatma Nuray çifti maddi ve manevi sorunlarla boğuşuyor.

Zamanla aldıkları borçları ödeyemeyen evlerinden olan çift, emekli maaşlarının tümünü borçlara veriyor. 1974 göçmeni ailenin evinde 5 aydır kesik olan elektrik yardım sever vatandaşlar tarafından borcun ödenmesiyle yeniden bağlandı. “Ceplerinde bir kuruş para olmadığını” söyleyen Fatma Nuray “Çoğu gece aç karnına yatıp uyuduk, elektrik yok diye oğlum Şehida’dan (mum yakılan yer) mum alıp yaktı öyle gördük önümüzü” dedi.
2 yıldır zor durumda yaşayan Nuray ailesi yardıma muhtaç, yardımseverlerden yardım bekliyor. Ziya-Fatma Nuray çifti hasta oldukları halde borç yüzünden mahkeme kapılarında bekliyor. Fatma Nuray 450 TL ödediği “Vakıf Evi” için 1 buçuk yıl önce birisinin gelip “Bu ev benimdir” demesi ile 750 TL kira istemesi, konuyu mahkemeye taşımış… Mahkemelik olan aile hasta yataklarına düştü. Borçlarından kaçmadıklarını söyleyen çift daha önce aldıkları kredileri günü gününe ödediklerini de sözlerine ekliyor. YENİDÜZEN’e hayatlarını ve geldikleri kötü durumu özetleyen aile devlet büyüklerinden yardım eli bekliyor.

İşler iyi gitmedi

1974 yılında Limasol’dan Tatlısu’ya göç eden çift bir müddet orada ikamet etti. Maddi sıkıntılar yüzünden Girne merkeze yerleşen çift uzun zamandır Vakıf malı olan evde ikâmet ediyor. Güney’den göç ettiklerinde maddi durumu iyi olan aile evin tadilatı ve iş kurmak için kredi çektiklerini söylerken işlerinin iyi gitmemesi borçların ödenememesine yol açmış. İşlerin kötü gitmesi ile kasap dükkanını kapatmak zorunda kalan aile kötü günlere girdi…

Borç üstüne borç

Kredi borçları üstüne bir kez daha kredi çeken aile yaklaşık 200 bin TL borca batmış  ve çıkmaza girdi. Oğluları Sami Nuray için “kasap dükkanı” açan çift yine işlerin kötü gitmesi nedeniyle iş yerini kapatma noktasına geldi. Maddi sıkıntı yüzünden yuvası dağılan Sami Nuray 1 yıldır Girne Belediye’nde çalışıyor. Tüm maaşın “borca gittiğini” söyleyen Fatma Nuray aylardır markete gidip bir ekmek dahi alamadıklarını söylerken gözleri doluyor. “Biz böyle değildik, eşim ile oğlum Güney’de çalışırdı oradaki sıkıntı yüzünden işten çıkardılar durumumuz kötüye gitti, para bitti her şey gitti” diyor.

Borç, sağlıklarını da bozdu

Aileden de yeteri desteği görmediklerini söyleyen çift borç üstüne borç yaptı, mahkemelik oldu. “Aile desteği olsaydı daha kolay altından kalkabilecektik” diyen Fatma Nuray “Ben herkesi yedirdim içirdim, ta ki paramız vardı her şey güzeldi” diyor. İkinci kez bankadan kredi alan çift 10 bin TL’nin 6 bin TL’sini ödeyebildiğini bu sebeple yine konunun mahkemelik olduğunu anlatıyor. Tüm bu süreç yaşanırken sağlıklarından olan çift zor günler geçiriyor. Fatma Nur şeker hastalığına yakalanırken, eşi Ziya Nuray ise kalp rahatsızlığı geçirdi.

Gözyaşı sel oldu

Çıkmazda olan aile borçlarının yapılandırılmasını istiyor. Fatma Nuray “Bir kuru ekmeğe talibiz” derken gözyaşlarına hakim olamıyor. Nuray “İnsanlık için yardım isteriz, herkes bu duruma düşebilir. Biz düştük kalkamıyoruz, sağlığım olsa çalışırım öderim ama ayaklarım tutmaz” diye feryat ediyor. Fatma Nuray “Allah çocuklarımızdan razı olsun onlar bir tas yemek getirmese aç kalacağız, çocukların yemek getirmesini de gururuma yediremiyorum” dedi.

Bu haber toplam 2438 defa okunmuştur