1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AİHM'den, 'Güzelyurtlu Cinayeti' kararı
AİHM'den, 'Güzelyurtlu Cinayeti' kararı

AİHM'den, 'Güzelyurtlu Cinayeti' kararı

AİHM, Güzelyurtlu ailesinin cinayetinin aydınlanmaması ile ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ve KKTC adına  Türkiye’yi suçlu buldu..

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2005 yılında öldürülen Güzelyurtlu ailesinin cinayetinin aydınlanmaması ile ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ve KKTC adına  Türkiye’yi suçlu buldu.

Güzelyurtlu ailesinin akrabaları,16 Ağustos  2007 tarihinde AİHM’sine başvurarak, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye yetkililerini (KKTC yetkilileri dahil) işbirliği yaparak etkili bir soruşturma yürütemedikleri gerekçesiyle şikayet etmişti.

Kararda Avrupa Kongresi’nin, 2 Maddesi olan “Yaşam Hakkı / Soruşturma” maddesinin ihlal edildiğine karar verildi. İki oya karşılık 5 oyla alınan kararda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ve Türkiye arasındaki siyasi anlaşmazlık nedeniyle adaletin sağlanamadığı belirtildi. 

"UZLAŞI YOLU ARANMADI"

Mahkeme, cinayetlerin birden fazla devleti kapsadığı için, devletlerin bir birileri ile işbirliği yapmalar gerektiğine ancak eldeki bulgulardan bunun yapılmadığının açıkça görüldüğüne karar verdi. İki devletin de Birleşmiş Milletlerinin sunduğu birçok öneriye rağmen, uzlaşmak veya ara yol bulmak için herhangi bir adım atmadığı belirtildi.

Tarafların işbirliğine yanaşmama sebebinin Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında uzun süre devam eden şiddetli siyasi anlaşmazlık olarak gösterildi.  Bu sebeplerden dolayı iki tarafta yürütülen cinayet soruşturmalarının sonuçsuz kaldığına işaret eden mahkeme, kolay çözülmesi gereken bir soruşturmanın 8 yıldır çıkmazda olduğu vurguladı.

AKRABALARA TAZMİNAT

Mahkeme her iki ülkeye de, Güzelyurtlu ailesinin akrabaları, Mehmet Güzelyurtlu, Ayça Güzelyurtlu, Deniz Erdinch, Emine Akerson, Fezile Kirralar, Meryem Özfirat ve Muzaffer Özfirat'a ayrı ayrı 8.500 Euro tazminat ödemesine de karar verdi.

CİNAYET NASIL OLMUŞTU?

Hatırlanacağı üzere 15 Ocak 2005 tarihinde Kıbrıs'ın güneyinde, Lefkoşa Larnaka yolu üzerindeki Goşşi köyü yakınlarında işlenen cinayette Elmas Güzelyurtlu,eşi Zerrin ve kızları Eylül Güzelyurtlu öldürülmüştü.

 

Bu haber toplam 3718 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler