1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AGİT’e göre tutuklu gazeteci sayısı 21
AGİT’e göre tutuklu gazeteci sayısı 21

AGİT’e göre tutuklu gazeteci sayısı 21

AVRUPA Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na bir mektup göndererek Türkiye’de ifade ve medya özgürlüğünü tehlikeye sokan yasalarda reforma gitme çağrısı yaptı.

A+A-

AGİT tarafından hazırlanan bir çalışma Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin sayısının 21 olduğuna işaret ediyor. Bu alanda en yüksek orana 95 tutuklu gazeteciyle 2012’de ulaşılmıştı.

Otosansür artabilir: Bu konudaki ilk çalışmanın yayımlandığı 2011’den bu yana tutuklu gazeteci sayısındaki düşüşü memnuniyetle karşılayan Mijatovic, gazetecilik faaliyetleri bağlamında verilen hapis cezalarının eleştirel ve muhalif sesleri cezalandırma amacıyla kullanıldığının altını çizdi.

Daha önceki yasal düzenlemelerin toplumda çoğulcu diyaloğu güvence altına alacak boyutta olmadığını belirten Mijatovic, “Birkaç yasadaki son değişiklikler eleştirel düşünceleri dile getirme hakkını daha da kısıtladı” dedi.

Çok daha fazla gazeteci ile sosyal medya kullanıcısının hapisle sonuçlanabilecek davalarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Mijatovic, hapis cezası uygulamasının otosansürü artırabileceği uyarısında bulundu.

Gazetecilere gözdağı rutin: Üst düzey kamu yetkililerinin gazetecilere gözdağı vermesinin yaygın bir uygulama haline geldiğini not eden Mijatovic, bu konuda uluslararası standartlara uyum çağrısı yaptı.

hürriyet

Bu haber toplam 2160 defa okunmuştur