1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. AĞILDA 11 TL, SOFRADA 60 TL
AĞILDA 11 TL, SOFRADA 60 TL

AĞILDA 11 TL, SOFRADA 60 TL

Ağıldan sofraya ulaşan et fiyatları cep yakıyor, üretici eti düşük fiyattan satmaktan, vatandaş ise yüksek et fiyatlarından dert yanıyor

A+A-

Üreticiden mezbahaya, mezbahadan kasaba, kasaptan da tüketiciye satılan etteki ücret farklılıkları adım adım katlanıyor… Ağıldan canlı şekilde 11 TL’ye satılan ineğin kilo fiyatı, sofraya gelene kadar 60 TL’ye ulaşıyor

TÜKETİCİYE 60 TL… Canlı inek ‘karkas’ olarak kasaba 25 TL’ye ulaşıyor. Tüketicinin satın aldığı inek eti fiyatının kilosu ile 60 TL. Et reyonları bulunan bazı marketlerdeki inek etinin kilosu ise 85-90 TL’ye kadar yükselebiliyor.

 

Ayşe GÜLER

Ağıldan sofraya ulaşan et fiyatları cep yakıyor, üretici ürününü düşük fiyattan satmaktan, vatandaş ise yüksek et fiyatlarından dert yanıyor.

Üreticiden mezbahaya, mezbahadan kasaba, kasaptan da tüketiciye satılan etteki ücret farklılıkları adım adım gözle görülüyor.

Örneğin, ağıldan canlı şekilde kilosu 21 TL’ye satın alınan kuzu ilk etapta mezbahaya gönderiliyor. Burada kasaplar her hayvan için 10 TL’lik kesim ücreti ödüyor.

Canlı kuzu, ‘karkas’ olarak kasaba ise 42 TL’ye ulaşıyor. Tüketicinin satın aldığı kuzu eti fiyatının kilosu ile 45 TL ile 60 TL arasında değişiyor. Et reyonları bulunan bazı marketlerdeki kuzu etinin kilosu ise 85-90 TL’ye kadar yükselebiliyor.

Öte yandan üreticiden kilosu 15 TL’ye satılan canlı dana, kasaba karkas olarak 32 TL’ye geliyor. Vatandaş ise dana etinin kilosunu 60 TL’ye satın alıyor.

YENİDÜZEN, et ürünlerinin sofraya kadar ulaşan öyküsünü adım adım araştırdı…

 


 

ADIM ADIM ET FİYATLARI…

 

Üretici ne kadara satıyor?

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden alınan bilgiye göre, şu anda piyasada canlı ineğin kilosu 11 TL, dananın kilosu 15 TL…

Bununla birlikte üretici ağıldan canlı koyununu kilosu 12 TL’ye kasaba satıyor. Bununla birlikte kuzunun kilosu 21 TL, oğlağın kilosu ise 19 TL’den kasaplara veriliyor.

 

etx.gif

 

Mezbaha ücreti… Kuzu da 10 TL, oğlakta 12 TL…

Kasaplar, mezbahada satın aldıkları her hayvan için ‘kesim ücreti’ ödüyor.

Kuzu için hayvan başına 10 TL kesim ücreti ödeyen kasaplar, oğlak için ise 12 TL’lik kesim ücretini cebinden çıkıyor.

Büyükbaş için herhangi bir ödeme yapmıyor.

 

Mezbahadan kasaba…

Kilosu 21 TL’den kasaba satılan canlı kuzunun ‘karkas’ fiyatı 42 TL’yi buluyor. Vatandaşlar ise kuzu etini kilosu 45 TL ile 60 TL arasında değişen fiyatlara satın alıyor.

Üreticiden kilosu 12 TL’ye alınan canlı koyunun ‘karkas’ fiyatı 26 TL’ye geliyor. Kasaplar kuzu etin kilosunu vatandaşa 35 TL ya da 40 TL’ye satıyor.

Ağıldan kilosu 19 TL’ye satılan bir oğlak karkas olarak kasabın eline 36 TL’ye geliyor. Piyasadaki satış fiyatı ise 45 TL-60 TL arasında…

Öte yandan bir üretici canlı danayı kilosu 11 TL’ye kasaba veriyor. Bu dana, karkas şekilde kasaba 25 TL’ye ulaşıyor. Vatandaş ise kasaptan dana etinin kilosunu 60 TL’ye satın alıyor.

Bununla birlikte 15 TL’ye satın alınan tosunun karkas fiyatı 32 TL’yi buluyor. Piyasadaki tosun etinin kilosu ise 60 TL…

 

et1.gif

 

Marketlerde fiyat daha da yükseliyor…

Bazı marketlerde de satışa sunulan et fiyatları değişkenlik gösterebiliyor.

Marketteki fiyatlara, piyasaya göre ortalama 25-30 TL arasında ücret ekleniyor…

Örneğin kasap reyonlarında 45 TL ile 60 TL arasında değişen kuzu et fiyatları marketlerde 85 TL- 90 TL’ye kadar yükselebiliyor.

 

yeniduzen-satin-aliniz-837.jpg

Bu haber toplam 4070 defa okunmuştur
Etiketler :