1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Afrodit’le ilgili planlar değişebilir”
 “Afrodit’le ilgili planlar değişebilir”

“Afrodit’le ilgili planlar değişebilir”

BG’nin Shell tarafından satın alındığı haberi Güney’de endişe yarattı

A+A-

 

İngiliz BG Group’un, Hollanda-İngiliz ortaklığı Shell tarafından satın alındığına dair haber Güney Kıbrıs’ta endişeye neden oldu.

Kıbrıslı Rumlar “Münhasır Ekonomik Bölgeleri - MEB” içerisinde 12’inci parseldeki Afrodit yatağının doğalgazını BG’nin Mısır’daki Idku doğalgaz sıvılaştırma terminaline aktarmaya hazırlanırken, yeni gelişmelerin ardından terminalin yeni sahibi Shell’i kararlarını beklemek zorunda kalacak.

Politis gazetesi “Shell -yine- Yolumuza Çıktı… BG Satıldı ve Afrodit’le İlgili Planlar Değişebilir” başlıklarıyla verdiği haberinde, Kıbrıslı Rumların, BG’nin Shell tarafından satın alınmasının ardından Afrodit doğalgazının Mısır sakillerindeki Idku doğalgaz sıvılaştırma terminaline satılmasıyla ilgili planlamaları alaşağı edebileceği yönünde endişelerinin olduğunu yazdı.

Diğer taraftan Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Rum Hidrokarbon Şirketi’nin (EİK) müşterinin, BG yerine dünyadaki ikinci büyük şirket olan Shell’in olması umuduna sahip olduğunu kaydeden gazete, Kıbrıs Rum Hükümeti’nin ise bu yeni gelişmeyle ilgili hiçbir açıklama yapmadığını belirtti.

Habere göre enerji konuları uzmanı ve EİK eski Başkanı Charles Ellinas, Idku’daki terminalin Shell’in planlarına dahil olup olmayacağının ve Kıbrıs Rum “MEB”inden doğalgaz nakliyle ilgili temasların devam edip etmeyeceğinin beklenmesi gerektiğinden söz etti.

Shell’in Türkiye’de büyük yatırımlar yaptığına da dikkat çeken Ellinas, bunların, şirketin Güney Kıbrıs ve Noble-Delek konsorsiyumuyla ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceğini de beklemeleri gerekeceğini söyledi. Haberde Shell ile BG’nin Güney Kıbrıs’a yurtdışından doğalgaz tedarik edilmesiyle ilgili 2010-2011 yıllarında açılan bir ihaleye rakip olarak başvurdukları da anımsatıldı. TAK

Bu haber toplam 1699 defa okunmuştur