1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Afrodit”i direkt Mısır’a bağlıyorlar
“Afrodit”i direkt Mısır’a bağlıyorlar

“Afrodit”i direkt Mısır’a bağlıyorlar

Türkiye’nin tepkisinden çekinildi, büyük bir gizlilik içerisinde karşılıklı anlayış memorandumu imzalandı

A+A-

Güney Kıbrıs ile Mısır Kahire’de, 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağını doğrudan Mısır’a bağlayacak karşılıklı anlayış memorandumu imzaladı. Güney Kıbrıs ile Mısır’ın, Türkiye’nin tepkisinden çekinildiği için perde gerisinde büyük bir gizlilikle hareket ettiği, Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in imza için Mısır’a yıldırım ziyarette bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros haberi, “Mısır İle Anlaşma Mat Hareketi... ‘Afrodit’ten İtku’ya Direkt Boru Hattı... Türkiye Yetişip Tepki Gösteremedi... Kıbrıs Mısır’a Doğal Gaz Satışı Yarışında Birinci... Anlaşmanın İcrası Kıbrıs’a Da Doğal Gaz Yolunu Da Açıyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Gazete “Afrodit” yatağının direkt boru hattı ile Mısır’a, büyük olasılıkla da İtkut’a bağlanmasıyla Kıbrıs Rum doğal gazının ihraç ve satışının temel taşını teşkil eden anlaşmanın Kahire’de, Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Mısır Petrol Bakanı Şerif İsmail tarafından imzalandığını yazdı.

“Boru hattı inşasıyla ilgili çözümler incelenecek, ardından ticari boyutu müzakere edilecek”
İmza töreninde Mısır Başbakanı İbrahim Mahlab’ın da hazır bulunduğuna işaret eden gazete şu detayları aktardı: “Geçen Eylül ayında büyük bir ihtiyatla başlayan memorandum, Mısır Doğalgaz Şirketi (Egyptian Natural Gas Holding Company/EGAS) ile Kıbrıs Hidrokarbon Ltd Şirketi’ne, doğal gazın Afrodit yatağından, deniz altından boru hattı ile direkt Mısır’a taşınmasıyla ilgili teknik çözümleri incelemek üzere yetkilendiriyor. Bu incelemenin önümüzdeki 6 ay içerisinde yapılması, hemen ardından da meselenin ticari yönü, yani altyapı maliyetlerinin paylaşılması, oran ve satış fiyatlarının belirlenmesi için temas ve müzakerelerin başlaması öngörülüyor.”

Projeye katılacak şirketler...
“Proje denizaşırı (off shore) hidrokarbon faaliyetlerine ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) faaliyetlerine katılan şirketlerin işbirliğinde yürütülecek. Yani Kıbrıs tarafından Kıbrıs Hidrokarbon Şirketi dışında Noble ve Delek ile Avner; Mısır tarafından da devlet şirketi EGAS (Yüzde 12), yine bir devlet şirketi olan EGPC (Yüzde 12), BG şirketi (Yüzde 38) ve Petronas (Yüzde 38) katılacak. Hedef, karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun imzalandığı gün (dün) itibarıyla 6 ay içerisinde anlaşmaya varmaktır. Söz konusu Karşılıklı Anlayış Memorandumu Mısır ile Kıbrıs arasındaki hidrokarbon alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi açısından, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini daha da derinleştiren önemli bir adımdır. Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Mısır’a yıldırım ziyaretinin hemen ardından yaptığı açıklamada Memorandum’un, direkt boru hattıyla ilgili ve iki hükümet arasında işbirliği anlaşması olduğunu söyledi. Projenin ileri götürülmesi için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirten Lakkotripis ‘Çünkü detayları üzerinde uzlaşma sağlanması gereken çok ciddi ticari şartlardan söz ediyoruz’ dedi. Libya’da 21 Mısırlı işçinin öldürüldüğü zor bir dönemde Mısır Başbakanı’nın imza töreninde hazır bulunmasının da önemine vurgu yaptı. Mısır Petrol Bakanı da Kahire’de yaptığı açıklamada Karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun Mısır ve Kıbrıs arasında doğalgaz ihracıyla ilgili önemli bir başlangıç olduğunu, direkt boru hattına ilişkin teknik çözümlerle ilgili incelemenin 6 ay içerisinde hazır olacağını ve hemen ardından meselenin ticari yönünün masaya yatırılacağını kaydetti.”


Türkiye’nin tepkisinden çekindiler
“Dün imzalanan memorandum şu nedenlerden dolayı da büyük önem taşıyor:
Öncelikle, hazırlanmasından imzalanmasına kadar her şey büyük bir ihtiyatla gerçekleştirildi çünkü Türkiye’nin Kıbrıs ile Mısır arasındaki her türlü işbirliğine sert tepki gösterdiği biliniyor. Yine Kıbrıs artık Mısır’a bölgemizden doğalgaz tedarikinin iplerini eline alıyor. Direkt boru hattı, gelecekte İsrail MEB’indeki yataklardan da doğal gaz sağlanması konusunda da muhtemel işbirliği anlamına geliyor. Ayrıca ‘Afrodit’in Kıbrıs’a 6-7 yıl düşük maliyetle da doğalgaz sağlanacak şekilde geliştirilmesi ve yataktan ticari doğalgaz akışının başlaması’ anlamını taşıyor.”

(TAK)

Bu haber toplam 1891 defa okunmuştur