1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Adil ve kalıcı çözüme varılmasını bekliyoruz”
“Adil ve kalıcı çözüme varılmasını bekliyoruz”

“Adil ve kalıcı çözüme varılmasını bekliyoruz”

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin; Kıbrıs’ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı kalıcı bir siyasi çözüm istediğini belirtti

A+A-

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin; Kıbrıs’ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı kalıcı bir siyasi çözüm istediğini belirterek, “Müzakere sürecinin, en kısa sürede sonuçlandırılarak, referandumların düzenlenmesiyle adil ve kalıcı çözüme varılmasını bekliyoruz. Rum tarafının da bu konuda aynı anlayışı benimsemesi halinde, yarım asrı geçmiş bulunan Kıbrıs meselesinin kapsamlı bir çözüme kavuşturulması mümkündür” dedi.

Erdoğan, çözüm konusunda samimi iradesini ortaya koyan Kıbrıs Türkü’nün maruz bırakıldığı, hiçbir meşru temeli bulunmayan haksız kısıtlamalara son verilmesi ve Kıbrıs Türk halkının çözümsüzlüğün mağduru haline getirilmemesinin de hakkaniyetin gereği olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye Başbakanı Erdoğan, Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs’ın her alanda gelişip güçlenmesine de büyük önem atfettiğini belirterek önümüzdeki dönemde de müşterek hedeflere ulaşmak için kararlı adımlarla birlikte ilerlemeye devam edeceklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Erdoğan, mesajında, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na; “Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde tarihi bir dönüm noktası olan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 40. yıldönümü vesilesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek törenler için gönderdiği nazik davete içtenlikle” teşekkür etti.

"Beşir Atalay katılacak"
Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın iştirak edeceği söz konusu törenlere Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay’ın da katılacağını bildirmekten memnuniyet duyuyorum.
Kıbrıs Türkü’nün geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de her türlü güçlüğü aşabilecek irade ve kararlılığa sahip olduğuna eminim dedi. Eroğan sözlerine şöyle devam etti;

“Türkiye sorumluluğunun bilinciyle üzerine düşeni yapacak”
Geçen 40 yıl zarfında demokrasisi, hukuk düzeni ve kurumlarıyla örnek bir devlet kuran Kıbrıs Türk halkının esenliği ve refahı için Anavatan Türkiye de, tarihten bugünlere gelen sorumluluğunun bilinciyle üzerine düşeni yapmaya devam edecek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her alanda daha da gelişip güçlenmesi için her türlü desteği vermeyi sürdürecektir.
Kıbrıs Türkü’nün, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi altında aydınlık yarınlara güvenle ilerleyeceği hususunda inancım tamdır.

“Siyasi eşitliğe dayalı kalıcı çözüm istiyoruz”
Kıbrıs’ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı kalıcı bir siyasi çözüm istiyor, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle birlikte bu konuda bir adım önde olma anlayışımızı muhafaza ediyoruz. BM himayesinde 11 Şubat 2014 tarihinde yeniden başlayan müzakere sürecinin en kısa sürede sonuçlandırılarak, referandumların düzenlenmesiyle adil ve kalıcı çözüme varılmasını bekliyoruz. Rum tarafının da bu konuda sizinle aynı anlayışı benimsemesi halinde, yarım asrı geçmiş bulunan Kıbrıs meselesinin kapsamlı bir çözüme kavuşturulması mümkündür.
Çözüm konusunda samimi iradesini ortaya koyan Kıbrıs Türkü’nün maruz bırakıldığı ve hiçbir meşru temeli bulunmayan haksız kısıtlamalara son verilmesi ve Kıbrıs Türk halkının çözümsüzlüğün mağduru haline getirilmemesi de hakkaniyetin gereğidir.
Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her alanda gelişip güçlenmesine de büyük önem atfetmektedir. Önümüzdeki dönemde de müşterek hedeflerimize ulaşmak için kararlı adımlarla birlikte ilerlemeye devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, sizin ve değerli şahsınızda Kıbrıslı Türk kardeşlerimin 40. yıldönümünü idrak ettikleri 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramlarını içtenlikle kutluyor, Kıbrıs Türk halkı için canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygı ve şükranla anıyor, ebedi kardeşlerimiz Kıbrıs Türk halkına refah, esenlik ve mutluluk dolu bir gelecek diliyorum.”

Bu haber toplam 1318 defa okunmuştur