1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Adanın birleşmesi sürecinin kaderine karar verilecek”
“Adanın birleşmesi sürecinin kaderine karar verilecek”

“Adanın birleşmesi sürecinin kaderine karar verilecek”

Akıncı-Eide görüşmesi sona erdi. Eide, önümüzdeki haftalarda kararın verileceğini söyledi

A+A-

Ödül Aşık ÜLKER

BM Özel Danışmanı Eide ile Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşmesi  tamamlandı.

3 saatlik görüşmenin ardından basına açıklama yapan Eide, iki lider arasında güvene ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Görüşmelerin en erken zamanda devamı için yollar arama çalışmaya devam edeceğini de açıklayan Eide, “Krizlerde iki şey yapabilirsiniz, ya her şey yıkılana kadar bırakırsınız ya da krizi yeni bir bakış açısı için uyanma çağrısı olarak algılar ve krizi fırsata çevirirsiniz. İki liderin bunu istediğini düşünüyorum. Ben ve Genel sekreter bunu istiyoruz, uluslar arası destek de” dedi.

Eide, “Sürecin gidişatı, sadece bu sürecin değil, adanın yeniden birleşmesiyle ilgili sürecin gidişatına önümüzdeki haftalarda karar verilecek” şeklinde konuştu.

 

 

“Görüşmelerin devamından yana güçlü destek var”

 

Eide, süreç için ciddi bir soruna dönen bu durumun üstesinden gelmenin yolları üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Önümüzdeki günlerde bu açıdan yardımcı olabilecek adımlar atılacağını düşünüyorum" dedi.

İki liderin de sürecin çalışması konusunda taahhüdü olduğunu belirten Eide, görüşmelerin devamından yana güçlü bir istek olduğuna vurgu yaptı.

Bunun ana konularda daha hızlı bir süreç olabilecek yeni metotlardan bahseden Eide,  Görüşmeler devam ettikten sonra zamanı daha etkin kullanma konusunda konuşuyorlar” dedi.

Eide şöyle devam etti “Kriz var. Krizlerde iki şey yapabilirsiniz, ya her şey yıkılana kadar bırakırsınız ya da krizi yeni bir bakış açısı için uyanma çağrısı olarak algılar ve krizi fırsata çevirirsiniz. İki liderin bunu istediğini düşünüyorum. Ben ve Genel sekreter bunu istiyoruz, uluslar arası destek de. Sürecin gidişatı, sadece bu sürecin değil, adanın yeniden birleşmesiyle ilgili sürecin gidişatına önümüzdeki haftalarda karar verilecek”

 

Liderliğin önemine vurgu yaptı

Liderliğin önemine vurgu yapan Eide, "Öncelikle liderlerin sorumluluğu var, tabi ki BM'nin de sorumluluğu var ama pek çok insan elinden geleni yapmalı ve bunun her zamanki gibi iş zamanı değil, büyük soruyu sorma zamanı olduğunu anlamalı, 'gerçekten adanın yeniden birleşmesini istiyor muyuz, bunun için gerekli olanları yapmaya hazır mıyız?"  dedi.

 

"Bu sorunu çözmek mümkündür"

Eide, 22 ay boyunca tüm konuların, güvenlik ve garantiler konusu dahil, masada olduğunu söyledi. "Yapılamayacağını söylemek için bir neden yok ama güven olmadan yapılamaz. Liderler arasında güvene ihtiyaç var. Ben çok iyimser olduğum için zaman zaman eleştirildim. Benim iyimserliğimin sebebi Sayın Anastasiades ve sayın Akıncı seviyesindeki güven, istek, liderlik ve onların ilişkisi oldu.  İkincisi de toplumlar arasındaki güven” dedi.

Eide, sözlerini şöyle sürdürdü:  “İki toplum arasındaki güveni yeniden sağlamak daha karmaşık bir konu ama bu kadar ay boyunca üstte gördüğümü güveni, yaklaşımı, liderliği ve ilişkiyi yeniden inşa etmeden mümkün olmayacak. Benim odaklandığım şey daha fazla bu"

 

“Mart ayında Konferans olmayabilir”

Görüşmelerin en erken zamanda devamı için yollar arama çalışmaya devam edeceğini de açıklayan Eide, “Sonra devam edince, zamanı, bu yılın ilk aylarında daha etkin kullanmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Eide, Cenevre’deki konferansın Mart ayında olamayabileceğine işaret ederek, kesinlikle konferansı yapmak istediklerini ancak öncesinde yapılması gerekenler olduğunu söyledi, iyi bir konferans yapmanın öneminin altını çizdi.

Bu haber toplam 2726 defa okunmuştur