1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Adana’da bir sondurak gözlemi
Adana’da bir sondurak gözlemi

Adana’da bir sondurak gözlemi

Adana’da bir sondurak gözlemi

A+A-

 

Zekai Altan


Adana Kışla Başkent hastahanesinin hemen yanında. Bir durak. SS 24 Nolu Yavuzlar Kazımboşer Sondurağı. Sabah kalktıktan sonra babamın kemoterapi saatine kadar olan sürede bu sondurağa yürüdük. Hani vakit gelene kadar bir demli çay içmek için. Hava soğuk. Yağışlı. Böyle havaları severim. İki elimin arasında ince belli bardak ve bir sigara. Dışarıda. Aynen böyle yaptım ve zevkini çıkartmaya başladım. Bu sondurak aynı zamanda küçük bir restorant mekanı. Böyle modern falan değil. Galif. Ama çok hoş. Bir taraftan çayımı yudumlarken diğer taraftan da gözlem yapıyorum. Mangalın yanması için odunlar yerleştiriliyor. Diğer taraftan da domatesler, turplar ve maydanozlar doğranır. Etrafımız dolmuş dolu. Emekçi şöförler. Gündemi tartışıyorlar. Ellerinde de çayları. Tümü de sevecen ve temiz insanlar.  Arabanın bağlanmasından konuşuyorlar. Bahse giriyorlar. Anlamadım. Neyi bağlıyorlar. Sordum. Cevabı, zamanında durakta olmayan dolmuş şöförüne verilen ceza anlamını içeriyor. Hoşuma gitti. Bu manzarayı görünce ve yaşayınca ayrılmadım. Babamla da “hemen ayrılmayalım, keroterapiye daha zaman var. Zamanımızı burada geçirelim” diye anlaştık. Gözlem devam ediyor. Ocağın yani mangalın başında Okan hem konuşuyor hem de arı gibi çalışıyor. Kardeşi Serdal da aynı. Candan ve sevecen kişilikler. Herkese laf yetiştiriyor. Bir taraftan da işlerini yapıyorlar. İki kardeş. Bu son durak büfesinin işletmecileri. Hareketli ve neşeli bir ortam. Bu gözlemler beni oldukça etkiledi. İnanın ki burada hazırlanan kebapların lezzetine işte bu sevgi de katılıyor ve lezzetler bir o kadar daha güzel oluyor.

MÖNÜ VE LEZZET

Ben habire çay içiyorum. Okan ve Serdal da arı gibi çalışıyorlar. Yüzlerindeki güleryüz hiç eksilmeden. Aynı zamanda konukseverlikleri de ayrı. Bir anda dikkatimi çekti. Pastırmalar asılı. Bunlar ne diye sordum. Sucuk dediler. İç malzemesi dana bonfileden çekilen kıyma ile yapılıyor. Dışı ise aynı. Barsak. Diğer adı da Adana halk dilinde “ilişkin”. Bizde de pastırma denir. Aynı yöntem ve aynı dizin. Bir de arkasından daha büyük parça sucuk yani pastırma geldi. 40 kg kadar. İlk kez gördüm. Bu sucuk birkaç yıldır üretilmeye başlanmış. Sipariş üzerine. Oldukça da ilginç. Mönüleri çok basit ve geleneksel. Slow-food anlayışında. Kültürleri ile birlikte. Tadı da yapılışı da, hazırlanışı da sözü de servisi de Adana’ya özgü. İşte buna bayıldm. Kenar bir mekan ancak yaşanacak bir mekan. Burada kısa sürede ve basit bir mönü sunumunda birçok özelliği yaşıyorsunuz. Tam bir kültür mekanı. Mönüsü çok zengin değil. Adana kebap doğal olarak. Kuşbaşı kebap yani et şiş, tavuk şiş ve sucuk ekmek. Ben tadım için pastırma yani sucuk ve Adana kebap ve babam da kuşbaşı et yani et şiş. “Tike mi olsun” diye sordu Okan. Anlamadım. Nasıl? “Abi tek tek mi dizilsin” diye açıkladı. Ha, evet Okan tek tek dizilsin diye onayladım. Ve et şişler tike olarak dizildi. Kısa sürede masamız hazır. Basit bir masa. Ahşaptan. Tam da konsepte uygun. Diğer taraftan da şöförlerin biri gelip biri gidiUor. “Burada mavra çok” dedi Okan’ın babası. Bunu da anlamadım. Sordum. Yani dedikodu konu çok. Doğru söyledi. Gündemin nabzı burada. Mavrayı da öğrenmiş oldum.

KÜLTÜR SOFRASI

Masamız hazır. Turşu biberler, suda bekletilmiş turplar, maydanozlar, çok ince doğranmış ve biberle yoğrulmuş ve benim de çok sevdiğim ince doğranmış domates salatası. Pideler içerisinde de dana kebap, pastırma kebap ve et şiş yani kuşbaşı et. Garnitür olarak da ızgaralanmış domates ve biber. Tam bir kültür sofrası. Geleneksel tatlar. Adana kebabı da et şişi de tattım. Özellikle pastırmaya bayıldım. Zarı alındıktan sonra avuç içi ile hafif bastırılıp ezilen pastırma yani sucuk mangalda tam kıvamında ızgaralandı. Domates salatası da ayrı bir tat verdi. Birbirini tamamlayan tatlar. Allah kimseyi düşürmesin ancak bir gün Adana’da Kışla bölgesindeki Başkent Hastahanesine giderseniz buraya uğrayın. Hem Adana merkeze kalkan dolmuşlar buradan kalkıyor hem de Okan ve Serdal ile de tanışın. Çayınızı içmeyi unutmayın. Hatta burada da Adana’ya özgü bu tatları mutlaka tadın. Okan ve Serdal’a da benden selam söyleyin. Ve işte böyle kısa bir gün gözleminde aldığım keyf ve çok tatlı ve seceven şöför ve işletmecilerle tanışmış oldum.  Hepsi de yürekli ve temiz insanlar.

TEL: 0545 953 17 18-0545 272 40 20
ADRES: SS 24 NOLU YAVUZLAR KAZIMBOŞER SONDURAĞI

MÖNÜ
ADANA KEBAP  SERVİS 12.00 TL-DÜRÜM 7.00  TL
KUŞBAŞI ET: SERVİS 12.00 TL-DÜRÜM 7.00 TL
TAVUK ŞİŞ: SERVİS 9.00 TL-DÜRÜM 5.00 TL
SUCUK EKMEK: SERVİS 12.00 TL-DÜRÜM 7.00 TL

Bu haber toplam 1422 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 207. Sayısı

Adres Kıbrıs 207. Sayısı