1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Açık Kalp Ameliyatı’nı izledik
Açık Kalp Ameliyatı’nı izledik

Açık Kalp Ameliyatı’nı izledik

Daha çok ‘olumsuzlukları’, ‘yetersizlikleri’ ile andığımız Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, çok başarılı ameliyatlar gerçekleştirmeye devam ediyor…

A+A-

 

Geçtiğimiz yıllarda, ortalama yılda 155 olan açık kalp ameliyatı sayısı, dün bizim de izleme şansını yakaladığımız ameliyatla bu yıl 130’u geçti… ‘Bu yıl rekora gidiyoruz’ diyor Dr. Ramadan Kamiloğlu…

Saat 11’e geliyor…  Ben, ‘Ne zaman biter’ diye soruyorum, sağlık çalışanı arkadaşlar ‘daha başlamadı’ diyor… Anladık ki yaklaşık 2 saatlik bir ön hazırlık var… Kulağa pek hoş gelmiyor ama göğsü açma, bacaktan damar çıkarma…

Herkes profesyonel… Neredeyse hiç konuşmadan birbirini takip ediyor elleri… İşte o görüntü, GÜVEN simgesi…

-----------------


Meltem SONAY

Açık kalp ameliyatı… Bypass…
Sabah saat 8:30’da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeyiz arkadaşım Levent Özdağ’la birlikte.
İkimizin de yüreği ağzında… Suskunuz… Birazdan gireceğimiz ameliyat, belki de bugüne kadar yaşadığımız en farklı tecrübelerden birisi olacak…

Biz ameliyat olacak gibi tedirginiz…

Az sonra bir açık kalp ameliyatını görüntülemeye gireceğiz ama biz ameliyat olacakmışız gibi tedirginiz.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ramadan Kamiloğlu ile buluşuyoruz kısa bir süre sonra…
Dr. Kamiloğlu, ‘Gelin’ diyor… O önde, biz arkada, ikinci kattaki ilgili bölümün yolunu tutuyoruz.
Bu esnada hastamızın ameliyata alındığını öğreniyoruz. Bizler Dr. Kamiloğlu’ndan önce bilgi alıyoruz…
15 Temmuz- 15 Ağustos tarihleri arasında ameliyathanelerin bakıma alındığını ancak bazı bypass ameliyatlarının bekletilmemesi gerektiği için ameliyathaneler tatilde olsa bile acil olanların Pazartesi günleri yapıldığını ifade eden Dr. Kamiloğlu, bugün de iki ameliyat yapılacağını anlatıyor…
Bu tür ameliyatların ortalama 3-4 saat sürdüğünü söyleyen Başhekim, damar sayısına bağlı olarak sürenin uzayıp kısalabileceğini de ekliyor…

‘Bu yıl rekora gidiyoruz’

2007’de Siyami Ersek Hastanesi desteğiyle başlayan açık kalp ameliyatlarının, ekiplerin eğitimlerinin tamamlanmasının ardından 2009 itibarıyla desteksiz yapılmaya başlandığına işaret ediyor Dr. Kamiloğlu…
Geçtiğimiz yıllarda, ortalama yılda 155 olan açık kalp ameliyatı sayısı, dün bizim de izleme şansını yakaladığımız ameliyatla bu yıl 130’u geçti… ‘Bu yıl rekora gidiyoruz’ diyor Dr. Ramadan Kamiloğlu…
Dr. Kamiloğlu başarının sırrını ‘inanmak, iyi bir ekip ve çalışmak’la özetlerken, doktorlar ve sağlık çalışanlarının ilgisi, özverisi bizim de ilk gözümüze çarpanlardan oluyor…

Önlük, bone, maskenin yanı sıra terlikler…

Hasta saat 9 sıralarında ameliyata alınırken biz de 10 gibi ekibin ameliyat için hazırlandığı bölümdeyiz…
Tek sefer kullanılan önlük, bone, maskenin yanı sıra terlikleri de giymeden oradan öteye geçmek yok. Ve tabi biz de buna uygun hazırlığımızı yapıyoruz…
Dr. Kamiloğlu bölümdeki klimaların, havadaki mikrobu öldüren özelliğe sahip özel makineler olduğuna işaret ediyor. Sağlık çalışanı arkadaşlar hazırlık için bize yardımcı oluyor, bilgi veriyor…

Vakit geldi!

Bulunduğumuz yerden ameliyathanenin kocaman cam kapısını, içeride çalışan doktor ve sağlık çalışanlarını görebiliyoruz.
Boğazımızda birer düğüm…
İtiraf ediyorum, ben önce girmeye cesaret edemedim… Muhabir arkadaşım Levent Özdağ, Dr. Kamiloğlu ile birlikte gidiyor ameliyathaneye… Geri döndüklerinde ben de girmek için hazırdım!

“Sadece Kuzey’de değil, Kıbrıs’ın tümünde böyle bir ünite yok”

Ameliyathanenin hemen yanında tam donanımlı yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Başhekim Dr. Kamiloğlu’ndan ameliyattan çıkan hastanın en az 24 saat bu ünitede kontrol altında tutulduğunu öğreniyoruz.
“Sadece Kuzey’de değil, Kıbrıs’ın tümünde böyle bir ünite yok” diyor Dr. Kamiloğlu…
Hasta 24 saatlik yoğun bakım gözetiminden sonra servise alınıyor… Ortalama 5-7 günde de hastaların taburcu edildiğini belirten Dr. Kamiloğlu, “Çok çok iyi bir bakım yapmanız lazım… Koy odaya da git değil… Yürümesinden, nefes açma çalışmalarına kadar hastanın her şeyiyle ilgilenmeniz lazım” diyor…
Başhekim Kamiloğlu bir şey daha ekliyor, “Bizim hastalarımız ameliyat oldukları için biraz korkarlar 3-5 ay… 3-5 ay sonra geneli bizim söylediğimizi değil, bildiğini yapar. Beslenme şöyle olacak deriz dinlemez, spor yap deriz dinlemez. Yani %75-80’i maalesef böyle… O korku çok kısa sürüyor, kendilerine bakmıyorlar”.

Kulağa pek hoş gelmiyor ama göğsü açma, bacaktan damar çıkarma…

Saat 11’e geliyor…  Ben, ‘Ne zaman biter’ diye soruyorum, sağlık çalışanı arkadaşlar ‘daha başlamadı’ diyor…
Anladık ki yaklaşık 2 saatlik bir ön hazırlık var… Kulağa pek hoş gelmiyor ama göğsü açma, bacaktan damar çıkarma…
Kalp durdurulup pompa devreye girmeden önce kanın akışkanlığının sağlanması gerekiyor… Tıbbi terimleri başka ama anlayabileceğimiz dilden tarifi bu… Esas kalp durdurulup, kalp ve akciğer makinesinin devreye girmesiyle başlıyor ameliyat…
Kalbin görevini, bu işin özel eğitimini almış iki sağlık çalışanının kontrolündeki pompa yapıyor o andan sonra…

Bu kez ben de hazırım, cesaretimi topladım! Yazmak için görmem lazım…

Kalbin durdurulup pompanın devreye girmesi, bizim için de ameliyathaneye ikinci ve son kez girme zamanı…
Bu kez ben de hazırım, cesaretimi topladım! Yazmak için görmem lazım…
Çok temiz, geniş, ferah bir ameliyathane…
Hastanın başında 3’ü doktorun yanı sıra, anestezi uzmanı doktor, ameliyat hemşireleri ve pompa eğitimi almış hemşireler toplam 8 kişi var…
Herkes profesyonel… Neredeyse hiç konuşmadan birbirini takip ediyor elleri… İşte o görüntü, GÜVEN simgesi…


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Daha çok ‘olumsuzlukları’, ‘yetersizlikleri’ ile andığımız Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, çok başarılı ameliyatlar gerçekleştirmeye devam ediyor…

Dr. Kamiloğlu: “Ölüm oranı dünya standartlarının altında…”

• “Altyapı dedikleri otelcilik hizmeti… Odanın güzelliği, koğuş sistemi, binanın eskimesi… Doğrudur bunların hepsi var ve yeni bir hastane yapmamız da gereklidir ama otelcilik hizmetimiz kötüdür diye her şey kötü demek değildir, çok çok iyi durumdayız”

• Doktorların da güvenle ailelerini hastanemizde  tedavi ettirdiğine vurgu yapan Dr. Kamiloğlu, “Kimseyi zorlayamazsınız, güvenen güveniyor ama bana göre bu hastanede yapılan bir tedavi için yurtdışına gitmek uygun değildir”  dedi.

Meltem SONAY

2007 yılında başlayan, 2009 yılından bu güne de ‘desteksiz’ devam eden ‘açık kalp cerrahisi’, geçmiş yıllardaki ortalamaları ikiye katlamaya hazırlanıyor…

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ramadan Kamiloğlu, 2007 yılında Dr. Siyami Ersek Hastanesi’nin desteği ile başlandığını, o dönemdeki siyasi erkin de çok kararlı olduğunu ve büyük destek olduğunu ifade etti.

Çalışmaların esasen 2000’lerde başladığını, ilk grubun eğitiminin 2000 yılında alındığını da anımsatan Dr. Kamiloğlu, destekle devam eden eğitimin sonunda 2009 yılında artık hiçbir destek almadan açık kalp cerrahisinin yapılmaya başlandığını aktardı.

“İnanmak ve iyi bir ekip olmak başarının sırrı… Arkadan çalışmak, disiplin geliyor tabi” diyen Dr. Kamiloğlu, kalp cerrahisinde bir ekibin ameliyata girdiğine işaret etti, ekipte en az iki doktorun yanı sıra, anestezist, anestezi teknisyeni, kalp – akciğer pompasını çalıştıranlar, ameliyat hemşirelerinin olduğunu belirtti.

“Ekibin tek dişlisi dahi aksasa iş kötüye gider, hiçbir şeyin aksaması lazım” diyen Dr. Kamiloğlu, ekibin bir özelliğinin de endovasküler denilen, yani damar içinden girilerek aort anevrizması, damar darlığı gibi vakaları yapması olduğuna işaret etti, “Sadece Kuzey’de değil Kıbrıs’ın tümünde böyle komple bir ünite yok” dedi.

Ölüm oranı dünya standardının altında…

Kalp cerrahisinde dünya standardında ölüm oranının %3 olduğunu belirten Başhekim Kamiloğlu,  bizde ise 128’de 1 ölüm yaşandığına vurgu yaptı.

Kamiloğlu, “Bunun en büyük sebebi bizde nöbete uzmanların kalması… Uzman Kalp ve Damar Cerrahları’nın nöbete kalması ve ameliyat sonrası bakımın çok çok iyi olması” şeklinde konuştu.

Beş kalp ve damar cerrahının görev yaptığı hastanede ameliyatlara genelde 3 cerrahla girildiğini de ifade eden Dr. Kamiloğlu, böylece ameliyat süresinin de kısaldığına işaret etti.

“Otelcilik hizmetimiz kötüdür diye her şey kötü demek değildir!..”

Başhekim Dr.Kamiloğu, ‘Hastanenin altyapı eksiklikleri’ ile ilgili soru üzerine “Altyapı dedikleri otelcilik hizmeti… Odanın güzelliği, koğuş sistemi, binanın eskimesi… Doğrudur bunların hepsi var ve yeni bir hastane yapmamız da gereklidir ama otelcilik hizmetimiz kötüdür diye her şey kötü demek değildir, çok çok iyi durumdayız” şeklinde konuştu.

2007 yılına kadar yapılmayan açık kalp cerrahisinin yapıldığına, kardiyolojinin şu anda bütün invazifleri yapabildiğine, beyin cerrahisinin son 4-5 yılda müthiş atılımlar yaptığına, hastanede böbrek nakli yapıldığına ve 3 adet suni kalp takıldığına işaret eden Dr.Kamiloğlu, “3’ü de sağ, sağlıklı taburcu oldu” dedi.

Servislerde araç gereç olarak çok az eksik olduğuna da değinen Kamiloğlu, “Belki bu hastanenin otelcilik yönü zayıf olabilir ama bu hastane bilimsel ve uygulama olarak çok çok iyi durumda. O yönünü de görmek lazım” şekline konuştu.

Dr. Kamiloğlu, “Bugün Türkiye’de bile belirli yerlerde suni kalp takılıyor, böbrek nakli yapılıyorken bu hastanede yapılıyorsa, bunu görmek lazım” dedi.

“Bu hastanede yapılan bir tedavi için yurtdışına gitmek uygun değildir”

Doktorların güvenle ailelerini bu hastanede tedavi ettirdiğine de vurgu yapan Dr. Kamiloğlu, “Kimseyi zorlayamazsınız, güvenen güveniyor ama bana göre bu hastanede yapılan bir tedavi için yurtdışına gitmek uygun değildir”  dedi.

İnsanların güvenmemesi için bir sebep olmadığına vurgu yapan Başhekim Kamiloğlu, “Hele hele bu ülkedeki sağlığın tarihçesini bilseler… Nereden nereye geldiğimizi de bilmek lazım” dedi.

“Hastanede esas olan iş, otelcilik değil…”

Kendisi ülkeye geldiğinde bir yoğun bakım yatağı bile olmadığına işaret eden Dr. Kamiloğlu, şimdi ise 65 adet yoğun bakım yatağı olduğunun altını çizdi.

“İnsanlar gidiyor otelcilik hizmetine bayılıyor ama otelcilik hizmeti işi bitiren hizmet değil” diyen Başhekim Kamiloğlu, esasın iş olduğuna vurgu yaptı.

“Yarı süreli İhtisas Eğitimi de veriliyor…”

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yarı süreli İhtisas Eğitimi de verildiğine işaret eden Dr. Kamiloğlu, KKTC uyruklu olmak şartıyla Türkiye’deki TUS sınavına girip burayı yazanların 4 yıllık ihtisasın yarı süresini burada yapabildiğine değindi.

“Bizim yaptığımız araştırmalarda, bizdeki eğitimin çok çok iyi olduğunu gördük. Çünkü bize gelen asistan sayısı daha az, daha iyi eğitim alıyorlar” diyen Kamiloğlu, “Hastalar nasıl başka yere gideyim diyorsa, yeni doktor olanlar da öyle düşünüyorlar ama aslında yanılıyorlar, benim kızım şu anda bizim Nöroloji Servisi’nde ihtisas yapıyor” dedi.

Başhekim Dr. Kamiloğlu, “Biz nedense kendimizden olanı beğenmiyoruz, ille yabancı olması lazım” şeklinde konuştu.

“’Bu ülkede kalp cerrahi mi olur aya çıkmak gibi bir şey’ deniyordu…”

“Biz kalp cerrahiye başlamadan önce bazı hekim arkadaşlar, genç arkadaşlara ‘Bu ülkede kalp cerrahi mi olur aya çıkmak gibi bir şey’ derdi… Şimdi aynı insanlar yapıldığını görüyor, sesleri çıkmıyor” diyen Dr. Kamiloğlu, “Yıllar önce ilk yoğun bakımı kurduğumda yaşlı kesim, ‘Çocuğun biri ölüm öncesi bir yer kurdu’ derdi. Bir yıl sonra, o zaman 3 yatakla kurmuştuk, ‘hastamı almıyor’ demeye başladılar. 3 yatak da dolu, nereye alacağız… Düşünün bir yılda ne büyük değişim” sözleriyle yaşananları aktardı.

“En büyüğünden en küçüğüne her türlü ameliyatı yapabilecek kapasitede…”

Sadece açık kalp değil birçok operasyon yapıldığına işaret eden Başhekim Kamiloğlu, hastanede her gece bir Kalp Damar Cerrahı’nın nöbetçi olduğuna işaret etti.

Ameliyat yapıldığı sürece, mutlaka bir cerrahın nöbetçi olduğunu yineleyen Dr. Kamiloğlu, hafta ortası beş gün de muhakkak ameliyat olduğunu belirtti.

Ameliyat sayılarının artmasının nedenlerinden birinin de insanların hastaneye olan güveninin artması olduğuna işaret eden Başhekim Dr. Ramadan Kamiloğlu, hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’nin de ihtiyacı karşılayacak durumda olduğunun altını çizdi.

Servisin, en büyüğünden en küçüğüne her türlü ameliyatı yapabilecek kapasitede olduğuna vurgu yapan Dr. Kamiloğlu, hem araç gereç, hem malzeme, hem de bilgi ve beceri olarak hastanenin yeterliliğine değindi.

Dışarıda 30-40 bin TL… Hastanede bin 200…

Hastanede ilgili tüzüğe göre Bypass ücreti vatandaşlar için, kategorisi ne olursa olsun bin 200 TL.

Başhekim Dr. Kamiloğlu, dışarıda bu rakamların çok daha astronomik olduğuna da işaret ederken, 30-40 bin TL’yi bulduğuna vurgu yaptı.

Fotoğraflar: Levent ÖZDAĞ

Bu haber toplam 5653 defa okunmuştur