1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'de polis şiddetine protesto
ABDde polis şiddetine protesto

ABD'de polis şiddetine protesto

ABD'nin Maryland eyaletinin Baltimore kentinde binlerce kişi, polis şiddeti sonucunda hayatını kaybeden Freddie Gray için yürüdü.

A+A-

Baltimore'da, 25 yaşındaki siyahi genç Gray'in gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybetmesi sonucu başlayan gösteriler hafta sonu da devam etti.

Gösterilere iki binden fazla kişi katılırken, bu sayı Gray'in ölümünden sonra başlayan protestoların en geniş katılımlısı oldu.

Saatler süren barışçıl gösteride protestocular, "Adalet yoksa, barış da yok", "Freddie için mücadele edeceğiz", "Freddie ölmek zorunda değildi" sloganları attı.
Ancak, gösterinin sonuna doğru gruplar kente dağılırken bazı protestocuların, şiddete başvurarak, polis araçları ile dükkanların camlarını kırarak, polise plastik şişe attığı belirtildi.

Baltimore polisi, olaylarda en az 12 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
Baltimore Belediye Başkanı Mayor Stephanie Rawlings-Blake, gösteriye şiddet karışmasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Protestocuların, yüzde 95'ından fazlasının barışçıl bir gösteri için geldiğini ve şiddeti küçük bir grubun çıkardığını belirten Rawlings-Blake, "Bu kabul edilemez" dedi.

Gray'in ikiz kardeşi Fredericka Gray de yaptığı yazılı açıklamada, "Lütfen şiddeti durdurun, Freddie Gray böyle bir şey yapmanızı istemezdi. Anne ve babamız da herhangi bir şiddet görmek istemiyor. Adalet şiddetle gelmez" ifadesini kullandı.

Olayla ilgili cep telefonu kaydında, 12 Nisan'da çakı bulundurmaktan gözaltına alınan Gray'in minibüse bindirilmeden önce ellerini bağlayan polise bağırdığı görülüyor. Minibüsten indikten sonra hastaneye kaldırılan Gray, omuriliğinden ciddi biçimde yaralanma sonucunda 19 Nisanda hastanede hayatını kaybetmişti.

Polis soruşturmasının 1 Mayıs Cuma günü tamamlanması bekleniyor. Soruşturma dosyasının eyalet savcılarına sunulmasından sonra polislere ceza davası açılıp açılmamasına karar verilecek.
Geçtiğimiz aylarda da Ferguson ve New York'taki benzer olaylar da protestolara yol açmış ve ABD'de adalet sisteminin sorgulanmasına neden olmuştu.

TAK

Bu haber toplam 1260 defa okunmuştur