1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD müzakereler konusunda ‘faaliyetlerini’ sürdürüyor
ABD müzakereler konusunda ‘faaliyetlerini’ sürdürüyor

ABD müzakereler konusunda ‘faaliyetlerini’ sürdürüyor

Kerry, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına vurgu yaptı

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, ülkesinin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin önündeki engellerin kalkması için perde gerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü söylediği iddia edildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Dünya Ekonomik Formu’na katılmak amacıyla Davos’a giden Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis’le 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdiğini yazdılar.

Gazete, “ABD’den Güvenceler Gelmeye Devam Ediyor – Kerry Başkan’a Çıkmazı Aşmak İçin Kulis Faaliyetlerini Sürdürdüklerini Söyledi” başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in Kerry’yle gerçekleştirdiği görüşmede, ABD’nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılması için kulis faaliyetlerini sürdürdükleri güvencesini aldığını yazdı.

Habere göre görüşmede Anastasiadis, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetleri ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerden çekilme kararına ilişkin “bilgi verdi ve Türkiye’nin kışkırtma ve tehditleri devam ettiği sürece müzakerelere dönmeyeceğini” vurguladı.
Kıbrıs Rum hükümetinden yapılan resmi açıklamada ise Kerry’nin görüşmede, ABD’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi MEB’indeki doğal kaynakları değerlendirme konusunda elinden alınamayacak egemenlik haklarına vurgu yaptığı” iddia edildi. Kerry ayrıca, “Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlamasını mümkün kılacak koşulların oluşması için çalıştıklarını” vurguladı.

EL SİSİ’den Anastasiadis’e davet

Fileleftheros , haberinin devamında, Anastasiadis’in Davos’ta Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El Sisi’yle gerçekleştirdiği görüşmenin de büyük önem arz ettiğini yazdı.
Habere göre El Sisi Anastasiadis’e, Mart ayında Mısır’da düzenlenecek uluslar arası ekonomik formuna katılması davetinde bulunurken, davet Anastasiadis tarafından kabul edildi. Anastasiadis ve El Sisi ayrıca iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara ilişkin konuları da ele aldılar.

Başkanlar Konseyi toplanacak

Öte yandan Alithia gazetesi, Anastasiadis’in Davos’ta Kerry ve El Sisi’yle gerçekleştirdiği görüşmeleri aktardığı haberinde, Anastasiadis’in ayrıca Pazartesi günü Kıbrıs Rum Parti Başkanları Konseyi’ni toplantıya çağırdığını aktardı. Habere göre Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Rum Parti Başkanları Konseyi’nin 26 Ocak Pazartesi günü sabah saat 10:00’da toplanacağını açıkladı. Açıklamaya göre toplantının gündeminde, Anastasiadis’in Davos temasları, enerji konuları ve ekonomi konuları var. Simerini gazetesi ise haberini: “ABD Yeniden Başlama İçin Çalışıyor – Anastasiadis-Kerry Görüşmesinde Kıbrıs Sorunu” başlıkları altında verirken, konuya ilişkin Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in yaptığı açıklamaları da aktardı.

Anastasiadis-Kerry görüşmesine ilişkin Kıbrıs Rum hükümetinin yaptığı açıklamaya haberinde yer veren gazete, Kasulidis’in ise bir etkinlik sonrasında basına yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in Davos temaslarını “çok faydalı” şeklinde nitelendirdi. TAK

Bu haber toplam 1675 defa okunmuştur