1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD Dışişleri'den 'İncirlik' açıklaması
ABD Dışişleriden İncirlik açıklaması

ABD Dışişleri'den 'İncirlik' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, "(İncirlik Üssü’nün koalisyon güçlerince kullanılmasına onay verilmesi) Bu, uzun süreli çabaların bir parçası" dedi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, IŞİD ile mücadele kapsamında İncirlik Üssü’nün uluslararası koalisyon güçlerince kullanıma açılmasının Suruç’ta meydana gelen terör saldırısıyla ilgisi olmadığını belirterek, “Bu uzun süreli çabaların bir parçası. Türkiye ve uluslararası koalisyonla işbirliğini derinleştirmenin yollarını arıyoruz ve bu da o süreçte atılan bir adım” dedi.

Toner’a, günlük basın brifinginde, Türkiye’nin terör örgütü IŞİD’e yönelik hava harekatlarına katılan uluslararası koalisyon güçlerinin İncirlik Üssü’nü kullanmasına onay verdiği hatırlatılarak, Suruç’ta meydana gelen terör saldırısının bu kararla ilişkisi bulunup bulunmadığı soruldu.

NATO müttefiki olan Türkiye’nin IŞİD ile mücadele kapsamında oluşturulan çok uluslu koalisyondaki güçlü bir partner olduğunun altını çizen Toner, Suruç’taki saldırının IŞİD’in yenilgiye uğratılması için ortak çabaların ve Türkiye’nin bölgedeki güvenliğinin güçlendirilmesinin önemini vurguladığını kaydetti. Toner, Suriyeli muhaliflerin eğitilip donatılmasına yönelik programla bilgi ve operasyonel koordinasyon paylaşımını da içeren işbirliğinin derinleştirilmesi kararı alındığını anlatarak, örgüte yönelik hava operasyonlarında koalisyon güçlerinin Türkiye’deki üslerde konuşlandırılmasına onay verildiğini hatırlattı.

Ancak bu kararın Suruç’ta meydana gelen terör eylemiyle ilgisi olmadığına vurgu yapan Toner, "Bu kararı, spesifik saldırıya bağlayamam. Bizim istişarelerimiz geçtiğimiz yıl boyunca devam ediyordu. Türkiye önemli bir ortak, güçlü bir müttefik. Türkiye, Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi, IŞİD ile mücadele edecek ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılması ve Suriye’ye yabancı savaşçı akınının sınırlandırılmasında zaten birçok şeyi yaptı” diye konuştu.

Toner, "Bu uzun süreli çabaların bir parçası. Türkiye ve uluslararası koalisyonla işbirliğini derinleştirmenin yollarını arıyoruz ve bu da o süreçte atılan bir adım" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile varılan anlaşmanın Suriye’de dinamikleri değiştirip değiştirmeyeceği sorusuna Toner, "Bunun kesinlikle ilerlenme sağlanmasını beraberinde getireceğini ümit ediyoruz" yanıtını verdi.

Toner, bir soru üzerine, Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasına ilişkin herhangi bir politika değişiklikleri bulunmadığını vurguladı. Bu konunun üzerinde uzun zamandır görüşmelerin yapıldığına dikkati çeken Toner, böyle bir bölgenin oluşturulmasında lojistik zorlukların olacağını daha önce de ifade ettiklerini kaydetti.

NTV

Bu haber toplam 1216 defa okunmuştur