1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AB ve vatandaşlık konuları ele alındı
AB ve vatandaşlık konuları ele alındı

AB ve vatandaşlık konuları ele alındı

Müzakereci Özersay ile Mavroyannis 4 saat görüştü…

A+A-

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis dün ara bölgede Birleşmiş Milletler tarafından müzakereler için ayrılan binada yaklaşık 4 saat süren bir görüşme yaptı. Özersay, görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına değerlendirmelerde bulundu. Görüşmede, Avrupa Birliği ve vatandaşlık konularının tartışıldığını belirten Özersay, Kıbrıs Rum tarafının daha önce gündeme getirdiği Avrupa Birliği önerileri ile ilgili Kıbrıs Türk tarafının bazı sorular sorup, yorumlar yaptığını ve eleştirilerde bulunduğunu kaydetti. Özersay, Türk tarafının vatandaşlık konusunda, Rum tarafının da ekonomi konusunda birer kağıt sunduğunu söyledi.

“Bazı konuların netleşmesi bakımından yararlı bir toplantı oldu”
Özersay, yaklaşıl 4 saat süren görüşmenin, önceki görüşmelere göre daha dostça ve samimi bir ortamda geçtiğini söyledi. “Bazı konuların netleşmesi bakımından yararlı bir toplantı oldu” diyen Özersay, Avrupa Birliği ve vatandaşlık konusunun tartışıldığını belirtti. Özersay Kıbrıs Rum tarafının daha önce gündeme getirdiği Avrupa Birliği önerileri ile ilgili Kıbrıs Türk tarafının bazı sorular sorup, yorumlar yaptığını ve eleştirilerde bulunduğunu ifade etti. Görüşmenin, Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği’ne ilişkin bazı pozisyonlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu söyleyen Özersay, “Daha iyi anladığımız bazı konularda çok da memnun olduğumuzu söyleyemem” diye konuştu.

“Türk tarafı vatandaşlık konusunda öneri sundu”
Avrupa Birliği yanında vatandaşlık konusunun da gündeme geldiğini belirten Özersay, Kıbrıs Türk tarafının vatandaşlık konusunda öneri verdiğini ve bazı açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.
Özersay, her iki tarafın da özellikle vatandaşlıkla ilgili olarak birbirini iyi anlaması ve var olan önyargıları ortadan kaldıracak şekilde bazı konuları samimiyetle ve açık bir biçimde konuşmasının bu konuların çözümlenebilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

“Ekonomi konusu tartışılmadı”
Özersay, Kıbrıs Rum tarafının ekonomi konusunda bir kağıt sunduğunu söyleyerek, bu kağıdın, fazla teknik konuları içermesinden ötürü bugünkü görüşmede tartışılmadığını ifade etti. Bu kağıdın üzerinde uzmanlarla birlikte çalışılması gerektiğini söyleyen Özersay, Türk tarafının ekonomi konusundaki kağıdını daha sonra sunacağını kaydetti. Özersay, dün her iki tarafın da birer kağıt sunduğunu ifade etti.

“Fark çok büyük”
Özersay, “Görüşmenin dostça ve samimi bir ortamda gerçekleşmesi, özellikle Avrupa Birliği’nin birincil hukuk ve derogasyonlar konusuyla vatandaşlık konusunda taraflar arasındaki farkın çok büyük olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Toplantının samimi ortamda geçmesi, aramızdaki farkın çok büyük olduğu gerçeğini değiştirmiyor” diye konuştu.

Soruları yanıtladı
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özersay, “görüşmelerin şu anda yürütülen ikinci aşamasında çözülemeyen konuların sonraya bırakılmadığını, çözülememesine rağmen tarafların konuyu yeniden ele alması ve mümkünse daha farklı önerilerle bazı esneklikler içererek yeniden masaya karşı öneri veya köprü kurucu öneri getirmesi mantığı ve ilkesinin geçerli olduğunu” vurguladı. Bir soru üzerine yol haritası konusunda Türk tarafının yaptığı önerinin hala geçerli olduğunu söyleyen Özersay, “Öyle anlaşılıyor ki sürecin bundan sonraki aşamalarına ilişkin olarak bir önceki liderler görüşmesinde başlayan tartışma, bir sonraki liderler görüşmesinde de ele alınmaya, irdelenmeye devam edilecek. Üzerinde uzlaşmaya varma ana amacıyla bunu tartışmaya devam etmek gerekir” dedi. Her müzakere sürecinin farklı aşamalardan oluşan bir süreç olduğunu belirten Özersay, “Bir sonraki sürecin ne olduğunu bilirseniz, içinde bulunduğunuz süreçle ilgili çok daha verimli bir müzakere yapabilirsiniz. Bizim temel tezimiz budur” diye konuştu. Kıbrıs Rum tarafının da bir sonraki aşamanın ne olacağı ve ona ne zaman geçileceği konusunda ‘belirsiz kalsın anlaşmayalım’ demediğini söyleyen Özersay, bir sonraki aşamanın ne olacağı ve nasıl geçileceği konusunda taraflar arasında henüz görüş birlikteliği olmadığını ifade etti.
(tak)

Bu haber toplam 1830 defa okunmuştur