1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. TECAVÜZE 14 YIL!
TECAVÜZE 14 YIL!

TECAVÜZE 14 YIL!

24 Haziran’da Lefkoşa Kızılbaş bölgesinde 5 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden 15 yaşındaki İ.E hakkındaki karar açıklandı

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa’da 24 Haziran’da Kızılbaş-Domuzcular Burnu bölgesi olarak bilinen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı sınırları içerisinde 5 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden 15 yaşındaki İ.E, 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Toplumda büyük infiale neden olan olayla ilgili olarak Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde kurulan Çocuk Mahkemesi’nde ’16 yaşından küçük çocuğa cinsel tecavüz’ suçu başta olmak üzere 11 davadan yargılanan İ.E, suçlu bulunarak mahkum edildi.

Dava kararında özellikle 5 yaşındaki kız çocuğunun fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşadığına vurgu yapılırken, sanık İ.E’nin de pişmanlık duymadığı ve yargı süreci içerisinde de soğukkanlılığını koruduğu belirtildi.

Yargıç: “Tüm ithamları kabul etti”
Sanık İ.E dün çok geniş polis güvenliği altında mahkemeye getirildi. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar’ın baktığı davada, İddia Makamı adına Savcı Doğa Tokay ve zanlı avukatı hazır bulundu. Davayı sanığın anne ile babası ve basın mensupları izledi.  Yargıç Reynar, dün saat 10:30’da davayla ilgili kararını açıkladı. Reynar, sanık İ.E’nin 11 davadan itham edilerek, 15 yaşında olduğu için çocuk suçlular altında yargılandığını belirterek, her celsenin kapalı oturumda geçtiğini ifade etti. Reynar, Çocuk Suçluları Yasası’nın 11 ile 12’inci maddesini temas edildiği bu davada sanığın tüm ithamları kabul ettiğini aktardı.

“İlk cevap vermedi”
24 Haziran’da yaşanan olayın detaylarına kararında değinen Tacan Reynar, sanığın ‘16 yaşından küçük çocuğa cinsel tecavüz’, ‘cinsel taciz’, ‘cinsel istismar’, ‘vahim zarar’ ve ‘darp’ suçları olmak üzere 11 davanın içeriğini verdi. Sanığın kamera kayıtlarından ve çevre şahadetlerinden tespit edildiğini söyleyen Reynar, sanığın tespit edildiği zaman olayla ilgili ilk cevap vermediğini, daha sonra da 3 Temmuz 2016 tarihinde sanığa okunan dava tebliğine ‘kabul etmem’ cevabı verdiğini kaydetti.

“Kız çocuğu ruhsal bozukluk yaşıyor”
5 yaşındaki müştekinin psikiyatrik sağlık raporuna değinen Yargıç, kız çocuğunun stres ve ruh sağlının bozulduğunu, içine kapandığını, uyku bozukluğu yaşadığı ve olayları tekrar tekrar anlatarak, psikiyatr ve uzman yardımı aldığını vurguladı. Sanığa ait raporda ise sanığın normal yaşına ait davranışlar sergilediği, gözlerini sürekli kaçırdığı ve pişmanlık ifadesinin bulunmadığını aktaran Yargıç, sanığın olayın hukuki ve anlam sonuçlarını çıkarabilecek durumda olduğunu belirtti.

Avukatın iddiaları
Kıdemli Yargıç Reynar, sanık İ.E’nin avukatının hitabına da değinerek, sanığın suçunu itiraf edip özür dilediğini, aile içi şiddete maruz kalan, evden kaçan, okul hayatında da başarısız, huzursuzluk ve şiddet gören bir ailede yetiştiğini söylediğini aktardı. Avukatın, sanığı suça iten nedenlere değindiğini belirten Yargıç, çocuğun iyileştirilmesi ve ıslah edilmesinin önemli olduğunu da aktardığını kaydetti.

Yargıç: “15 yıla kadar hapislik cezası içeriyor”
Reynar, sanığın yargılanmakta olduğu suçun 15 yıla kadar hapislik cezası içerdiğini belirterek, sanığı suçlu bulup mahkum ettiğini söyledi. Cezalandırma prensiplerine değinen Yargıç, Fasıl 157 Çocuk Suçluları Yasası’nı 1’inci ve 2’inci maddesine atıfta bulundu. Bu yasada 14 yaşından küçük bir çocuğu anlattığına dikkat çeken Yargıç, bu durumda sanığın Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 144’üncü maddesi (ırza geçme) azami cezasıyla cezalandırılmasına ise bir engel bulunulmadığını aktardı. Yargıç, sanığın, Anayasa’da da kişi dokunulmazlığı ve vücut bütünlüğü hakkı açısından da suç unsuru taşıdığına vurgu yaparak, sanığın yargılandığı 11 davadaki suçların zararlı ağır suçlardan sayılmakta olduğunu söyledi.

“Bir çocuk suça nasıl itilir, incelenmeli”
Yargıç Reynar, sanığın aile yapısı ve durumunun önemli olduğuna, bir çocuk veya genç kişinin neden suç işlediğine, kendisinden 10 yaş küçük çocuğun ırzına nasıl geçtiğine, hayatı boyunca onarılamayan travmalara neden olduğuna ve onu bu suça iten nedenlerin değerlendirilmesine de vurgu yaptı. Yargıç, sanığı suça, ailesi ve çevresel nedenlerin itmekte olduğunu, ekonomik olarak güçsüz, şiddet gören, eğitim hayatı başarısız, şiddeti içselleştiren ve başkalarına aynı şiddeti uygulamasının bu dava sürecini getirdiğini aktardı.

----------

“Ülkemizde halen ıslah okulu olmamasını anlamak güç”

Yargıç Tacan Reynar, ülkemizde bir ıslah okulunun olmadığına ve yıllardır kurulmamasının anlaşılmasının güç olduğuna işaret ederek, suça itilen çocukların merkezi cezaevinde kendinden büyüklerle suçlarını çekmekte olduğuna vurgu yaptı.  “Çocukları cezaevinde ıslah etmeye çalışıyoruz” diyerek, bunun bir sorun olduğuna işaret eden Yargıç Reynar, sanığın da ıslah edilmesi ve kamu menfaatinin önlenmesinin önemli olduğuna değindi.
Son zamanlarda cinsel tecavüz suçlarında ciddi artış olduğuna dikkat çeken Yargıç, öncelikle kamu menfaatinin ön planda tutulması gerektiğini söyledi.

“Yargı sürecinde soğukkanlılığı sürdü”
Reynar, 5 yaşındaki kız çocuğunun psikolojik ve fiziksel olarak derin yaralar aldığını ve ruhsal sağlının bozulduğunu belirterek, bu durumun cezayı ağırlaştırıcı bir neden olduğunu dile getirdi. Sanığın ifadesindeki ayrıntılara değinen Yargıç, sanığın olaydan sonra pişmanlık duymadığı, yargılama sürecinde ise soğukkanlı olduğuna dikkat çekti. Sanığın sosyal tahkikat raporunun da önemli olduğunu aktaran Yargıç, sanığın küfürlü konuşan, okuldayken kızlara tacizlerde bulunan, agresif olan, mahalle marketinden hırsızlık yaptığının belirtildiğini söyleyen Yargıç Tacan Reynar, sanıkla ilgili tüm olguları değerlendirerek mahkum olduğu suçtan 14 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

 

Bu haber toplam 4809 defa okunmuştur