1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Kalp sağlığı için hareket edin’
 ‘Kalp sağlığı için hareket edin’

‘Kalp sağlığı için hareket edin’

Dünya Kalp Günü etkinlikleri kapsamında doktorlardan bisikletli etkinlik ve ortak çağrı

A+A-

 

Ayşe GÜLER

Dünya Kalp Günü nedeniyle, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Bisiklet Federasyonu organizasyonunda bisiklet etkinliği düzenlendi, doktorlar vatandaşlara ‘hareket edin’ çağrısında bulundu.
3 etabın yer aldığı etkinliğin ilk etabında Kıbrıs Türk Bisiklet Federasyonu’ndaki profesyonel bisikletçiler yarıştı, ikinci etabında Tabipler Birliği üyeleri arasında bisiklet yarışı gerçekleşti. Üçüncü ve son etapta ise halk bisikleti sürüşü yapıldı.

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr Filiz Besim: “Sağlık için daha çok hareket edelim”
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr Filiz Besim, Kıbrıs Türk Bisiklet Federasyonu ortaklığında düzenlenen etkinliğin Dünya Kalp Günü nedeniyle düzenlendiğini söyledi.
Kalbin, dünyadaki ölüm nedenleri arasında bir numarada yer alan hastalıkların başında geldiğine dikkat çeken Besim, bununla birlikte kanser ve birçok hastalığın da nedeninin hareketsiz yaşam olduğunu belirtti.
Besim, “Sağlık için daha çok hareket edelim, yerel yönetimleri ve devleti bisiklet yolları yapmaları için uyaralım, bisikletin kullanılması için farkındalığını sağlayalım” şeklinde konuşarak, etkinliğin gerçekleşmesine katkı sağlayan sponsorlara da teşekkür etti.

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu: “Fiziksel aktiviteler minimal düzeye ulaştı, obezite ve kalp hastalıkları ciddi boyutta arttı”
Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, halkın daha fazla bisiklet sürmesini teşvik etmek ve farkındalık yaratılması amacıyla bu etkinliğin düzenlendiğini ifade etti.
Ülkemizde ne yazık ki birçok vatandaşın en kısa mesafelerde dahi arabalarını kullanıldığını söyleyen Sucuoğlu, fiziksel aktivitelerin minimal düzeye ulaştığını, buna bağlı olarak da obezite ve kalp hastalıklarının ciddi boyutta arttığını belirtti.

Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dr Öner Özerk: “‘Bana bir şey olmaz’ mantığıyla bu iş yürümüyor. Kalbimizi ciddiye alalım”
Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dr Öner Özerk, Dünya Kalp Günü’nü uzun yıllardır bir takım etkinliklerle kutladıklarını söyledi. Hastanelerde çeşitli girişimlerin yapıldığını, halkın sağlığına kavuştuğunu dile getiren Özerk şöyle devam etti: “Bu seviyeye gelmeden önce halkı yakalayabilmek çok önemli. Özellikle çocuklarımız diyabetik, tansiyon hastası ve obez.  Gelecek toplum için bu çok tehlikeli. Toplumda yüzde 10 civarında diyabetik çocuk var, bu oran yüzde 30’a yaklaşıyor. Fast food ve hareketsizlik bu konuda ciddi etkendir. Özellikle ailesinde bu rahatsızlığı geçiren kişiler varsa, gerekli kontrollerden geçmeli. ‘Bana bir şey olmaz’ mantığıyla bu iş yürümüyor. Kalbimizi ciddiye alalım. Devletin ciddi bir sağlık politikası olmalı”

Kardiyolog Dr Sait Kenan: “Haftanın 5 günü yürüyüş, yüzme veya bisiklet sürme…”
Kardiyolog Dr Sait Kenan, sporun kalp hastalıklarının tedavisi olduğunu belirtti.
Vatandaşların haftanın 5 günü 45 dakika yürüyüş, yüzme veya bisiklet sürmesi gerektiğini ifade eden Kenan, bu konunun insan sağlığının temel hedefi olduğunu söyledi.
Kenan, özellikle kroner by-pass ameliyatı geçiren hastaların düzenli yürüyüşlerini yerine getirmesi konusunda uyarıda bulunduğunu ifade ederek, “Tavsiyemiz şu, kilo, spor ve  büyük düzenli yaşam ile kalp hastalıklarından büyük oranda sıyrılmak mümkün”

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 

Bu haber toplam 1620 defa okunmuştur