1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kalkanlı’daki zeytin ağaçları ile ilgili açıklama
Kalkanlı’daki zeytin ağaçları ile ilgili açıklama

Kalkanlı’daki zeytin ağaçları ile ilgili açıklama

“8 asırdan bu yana adada yaşayan en duyarsız halkız!”

A+A-

 

Yeşil Barış Hareketi, Kalkanlı’da 2 bin zeytin ağacının dikili olduğu alanın yıllardır ihmal edildiğini ve gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti. Yapılan açıklamada bölgenin heba olduğunu ve birçok saldırı altında büyük zarar gördüğü ifade edeilerek, “Bir alan ‘korunma alanı’ ilan edilmekle korunmuş olmuyor” dedi.

Yeşil Barış Hareketi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kalkanlı’da, 2 Bin  zeytin ağacının dikili olduğu alan; içinde 800 yaşında ağaçların bulunması, en az 400 kadarının da 500 yaş ve üzerinde olması nedeni ile 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmişti. Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları” adı verilen “Koruma Bölgesi”ndeki ilk zeytin ağacının 1200’lü yıllarda Lüzinyanlar tarafından dikildiği bilinmektedir. Daha sonra 1500“lü yıllarda Venedikliler’in de dikmeye devam ettiği zeytinler, insanların gösterdiği duyarlılık ve ihtimamla, yaşamlarını bu güne kadar sürdürmeyi başarmışlardır.

Ta ki, yaşamları bizim gibi duyarsız bir topluma emanet oluncaya kadar. Bugün, asırlardır Kalkanlı’da yaşamını sürdürmeyi başarmış bu zeytin ağaçlarının bir kısmı artık yok olmuştur. Sözde koruma altındaki ağaçlar kendini bilmez bir kişinin attığı sigara yüzünden cayır cayır yanmaktan, duyarsızlığımızın gazabına uğramaktan kurtulamamıştır.

Koruma Alanları ile ilgili bu yanlış ilk kez yaşanmamıştır. Yıllardır birçok koruma alanı ihmal yüzünden ve gerekli önlemler alınmadığı için heba olmuş, birçok saldırılar altında büyük zararlar görmüştür. Bu olay bir alanın “Koruma Alanı” ilan edilmekle korunmuş olmayacağını bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Uygar bir toplum olmanın yolu, doğaya saygılı olmak ve bunun gereğini yerine getirmekten geçer. İlgilileri, bu doğrultuda önlemler almaya ve koruma alanlarının dünya standartlarında korunmasını sağlamaya davet ediyoruz.”

Bu haber toplam 9939 defa okunmuştur