1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Girne’ye Okul İnisiyatifi" kuruldu
Girne’ye Okul İnisiyatifi kuruldu

"Girne’ye Okul İnisiyatifi" kuruldu

Bölgedeki nüfus artışına bağlı ortaya yeni okul ihtiyacı çıktığını belirten inisiyatif Eğitim Bakanlığı’ndan taleplerini açıkladı

A+A-

Girne bölgesine yeni okullar yapılmasını sağlamayı amaçlayan “Girne’ye Okul İnisiyatifi” kuruldu.

Aralarında Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası yanında Alsancak, Lapta ve Çatalköy Belediyelerinin de bulunduğu toplam 36 sivil toplum örgütün yer aldığı İnisiyatif, “Girne’nin doğusuna ve batısına birer ilkokul; merkeze 4 ve 5 yaş okulu; Çatalköy ve Alsancak’a 4 yaş okulu, Girne’ye bir meslek lisesi inşa edilmesini” istedi.

Girne’ye Okul İnisiyatifi’nden yapılan açıklamada, Girne bölgesinde son yıllarda ciddi bir nüfus artışı yaşandığına işaret edilerek bunda üniversite sayısının artması, iş hacminin, inşaat ve turizm faaliyetlerinin genişlemesinin etkili olduğu kaydedildi. Devletin gerekli altyapı yatırımlarının yapmadığı bu yüzden artan nüfusla birlikte bölgede ciddi sorunlar baş gösterdiği savunulan açıklamada, en ciddi sorunun kamusal eğitim alanında görüldüğü; hem merkezindeki hem de civarındaki okulların, artan öğrenci sayılarına cevap veremez noktaya geldiği anlatıldı.

Girne’ye Okul İnisiyatifi açıklamasında şöyle denildi:
“23 Nisan İlkokulu, Girne Maarif Anaokulu, Hasan Cafer İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Karaoğlanoğlu İlkokulu, Alsancak İlkokulu, Lapta İlkokulu, Anafartalar Lisesi, Oğuz Veli Ortaokulu, Lapta Yavuzlar Lisesi pedagoji kurallarının kabul edebileceği öğrenci sayılarını çoktan aşmıştır. Sınıf ve okul sayıları çok kalabalıklaşmıştır. Öyle ki bazı okullarımız fazladan tek bir öğrenci bile kabul edemez noktaya gelmiştir. Bunların yanında Çatalköy’de ve Alsancak’ta çocuklarımız 4 yaş eğitiminden mahrum bırakılmakta, bina ve öğretmen yetersizliğinden 4 yaş eğitimi alamamaktadır. Girne merkezde durum daha da vahimdir. Anaokulu yetersizliğinden bazı çocuklarımız 4 yaş ve zorunlu 5 yaş eğitiminden mahrum olarak ilkokula başlamaktadırlar. Ayrıca turizmin başkenti kabul edilen Girne’de, lise düzeyinde turizm, mesleki teknik ve sanat okulları da bulunmamaktadır.”
Girne bölgesinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve belediyeler olarak, bölgede kamusal eğitim alanında yaşanan sıkıntıları dile getirmek, demokratik eylem haklarını kullanarak Girne bölgesine yeni okulların yapılmasını sağlamak amacıyla “Girne’ye Okul İnisiyatifi”nin kurulduğu duyurulan açıklamada, İnisiyatifin tüm Girneliler adına çocukların ve gençlerin parasız, bilimsel ve demokratik eğitim haklarından faydalanabilmeleri için mücadeleyi sürdüreceği vurgulandı.

Eğitim Bakanlığı’ndan talepler
Açıklamada, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan şu taleplere de yer verildi:
“Girne’nin doğusuna ve batısına birer ilkokulun inşa edilmesi. Girne Merkez’e bir 4 yaş ve bir de 5 yaş okulu inşa edilmesi. Çatalköy’e ve Alsancak’a 4 yaş eğitimi hizmetinin sağlanması. Girne Merkez’e lise düzeyinde sanat ve mesleki teknik eğitimini içeren bir okulun inşa edilmesi. Girne’nin doğusuna veya batısına bir ortaokul-lise inşa edilmesi.”

Bu haber toplam 2908 defa okunmuştur