1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. EIDE: HİÇ KÖTÜ GİTMİYORUZ
EIDE: HİÇ KÖTÜ GİTMİYORUZ

EIDE: HİÇ KÖTÜ GİTMİYORUZ

Eide; "İki lider bölgesel konulara ilişkin geniş çapta bir anlayışa ulaşmak üzereler. gerisi gelecek"

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorunu müzakerelerinde toprak sorununa ilişkin, "Hiç kötü gitmiyoruz. İki lider bölgesel konulara ilişkin geniş çapta bir anlayışa ulaşmak üzereler." dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığında Bakan Nikos Kotzias ile bir araya gelmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Eide, müzakerelerde önemli bir madde olan garantiler ve güvenlik meselesine ilişkin ayrıntılı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eide, bazı zorluklardan sonra önceki gece Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis'in bir araya geldiği toplantıyı işaret ederek, Cenevre'de 9 Ocak'ta Kıbrıslı tarafların toplanacağını ve 12 Ocak'ta ise uluslararası bir konferansın gerçekleşeceğini anımsattı.

Akıncı ve Anastasiadis'in ilerleme kaydetmelerinden dolayı oldukça mutlu olduklarını belirten Eide, "Bu çok dokunaklıydı. Tartıştığımız konularda stratejik iş ortaklığı o kadar yüksekti ki geri kalan askıdaki sorunların çözüleceğini düşünüyoruz; ben de onlar da" şeklinde konuştu.

Eide, güvenlik ve garantiler konusunda Türkiye ve Yunanistan'ın birbirlerinden farklı görüşleri olduğuna dikkati çekerek, "Sanırım, görüşmelerin durumuna bakılırsa daha gidilecek yol var. Ama, daha iyi bir anlayış mevcut ve potansiyel ödünler bulunabilir. Ankara'ya gittiğim zaman bu konuda daha çok bilgi sahibi olacağım. Çalışmalarımız çoğunlukla bu sıkıntılı konu üzerinde olacak. Ama Kıbrıslı dostlarımızın yeniden birleşmeleri için bu konuyu çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"TÜRK VE YUNAN LİDERLER BULUŞMALI"

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras arasındaki Kıbrıs üzerine ikili bir görüşmeye ilişkin soru üzerine ise Eide, "Özellikle bu konu (güvenlik ve garantiler) üzerine Yunanistan ve Türkiye arasındaki en üst düzey toplantının gerçekleşmesi fikrini güçlü bir şekilde destekliyorum. İki garantör gücün üst siyasi düzeyde doğrudan temasta olması sağlıklı" diye konuştu.

Eide, bu üst düzey toplantının Kıbrıs'ta çok taraflı konferanstan önce gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bildiğim kadarıyla iki tarafta da bu toplantının gerçekleşmesi için bir irade var. Belli bir tarih şu anda yok. Aynı yerde olacakları bir tarih arıyor olacaklar. Bu da bu durumda üçüncü bir ülke olabilir. İrade ortada. Ben de bu konuya ilişkin bazı mesajları Ankara'ya ileteceğim" değerlendirmesinde bulundu.

Bu ikili üst düzey toplantının bütün meseleleri çözeceğini düşünmenin doğru olmayacağı uyarısında bulunan Eide, sorunların karışık olduğunu ve ikili bir toplantıdan daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını anlattı. Eide ayrıca, bazı konularda uluslararası bir uzlaşmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

"ŞIMARMIŞTIK"

Eide, Mont Pelerin'de sonuçsuz kalan müzakerelerden bu yana ne değiştiğine ilişkin bir soru üzerine ise, o dönemde oluşan olumsuz atmosferden endişe duyduğunu anlatarak, "Dün gece Lefkoşa'da bu durumun üstesinden geldik. İki lider de çözüme adanmış olduklarından bunu istemediler. Art arda 19 aydır devam eden ilerlemeden dolayı şımarmıştık. Her müzakerede çözüm bir tıkanmadan sonra gelir" ifadelerini kullandı.

Bölgesel konularda iki tarafın Mont Pelerin'deki müzakerelerin ilk kısmında yakınlaştığını hatırlatan Eide, "Hiç kötü gitmiyoruz. İki lider bölgesel konulara ilişkin geniş çapta bir anlayışa ulaşmak üzereler. Gerisi gelecek. Güvenlik ve garantiler meselesi hariç tüm konularda stratejik iş ortaklığı var diye düşünüyorum. Şimdi o meseleye yoğunlaşmalıyız" diye konuştu.

Çipras ile sabah saatlerinde basına kapalı görüşen ve Yunanistan'daki temaslarını tamamlayan Eide, pazar günü Ankara'da olacağını kaydetti.

(AA)

Bu haber toplam 1227 defa okunmuştur