1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Sadık Cemil’e FIFA denetlemesi
Sadık Cemil’e FIFA denetlemesi

Sadık Cemil’e FIFA denetlemesi

Değirmenlik Belediyesi’nin öz kaynakları ile sentetik zemine kavuşturduğu Sadık Cemil Stadı, ikinci kez “FIFA Recommended Star 2” belgesi alabilmek için denetlendi

A+A-

Değirmenlik Belediyesi'nin kendi öz kaynaklarıyla yeniden sentetik çim saha olarak düzenlediği "Değirmenlik Belediyesi Sadık Cemil Stadyumu", FIFA tarafından bir yıl sonra yeniden ve ikinci kez “Star 2” belgesini alabilmek için denetlendi.

Bugüne kadar KKTC genelinde yapılan sahalara “Star 2” bir yıllığına verilirken, "Değirmenlik Belediyesi Sadık Cemil Stadyumu" ikinci kez bu belge için FIFA Akredite Müfettişi Cemil Nadir Şahin tarafından testlere tabi tutularak denetlendi. Denetlemeden Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ile SEDAŞ İnşaat Şti. Ltd. Direktörü Ahmet Çelebi de hazır bulundu. Geçtiğimiz gün sahaya gelerek denetleme işlerini gerçekleştiren FIFA Akredite Müfettişi Cemil Nadir Şahin, “Star 2” belgesi için temel anlamda 3 şeyi denetlediklerini belirtirken, bunları; oyuncu sağlığı, oyuncunun sahadaki performansı ve topun saha zeminiyle olan ilişkisi şeklinde sıraladı. Stadın denetleme işlemleri sorunsuz tamamlanırken “Star 2” belgesinin 15 gün içerisinde FIFA tarafından verilecek onayla birlikte alınması bekleniyor.

Işısal ve Çelebi çalışmaları inceledi
Anlaşmalı firma SEDAŞ İNŞAAT Şti. Ltd. Direktörü Ahmet Çelebi, ve Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal’ın da hazır bulunduğu denetimlerde Çelebi;  “FIFA Recommended Star 2” belgeli sahaların belgelerinin geçerliliğinin bir yıl olduğunu, bir yıldan sonra bu sahaların yeniden denetlendiğini, bu bağlamda sahaya yeniden 10 ton yeşil granül atıldığını ve sahanın fırçalaması ile bakımının yapıldığını belirtti. Ahmet Çelebi, büyük paralar harcanarak yapılan bu sahanın bakımının da düzenli olarak yapılması gerektiğini, aksi takdirde sahanın yıpranacağını kaydetti.

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ise açıklamasında, bir yıl önce, toplamda 1 milyon 265 bin TL’ye tamamlanan Değirmenlik Sadık Cemil Stadyumu’nun bakımının yapılmasının çok önemli olduğunu, sahanın bakımdan sonra yeniden FIFA müfettişleri tarafından denetlendiğini ifade etti.
Işısal, Değirmenlik Belediyesi olarak düzenli olarak sahanın bakımını yapacaklarını söylerken, sahayı kıllanan vatandaşların da sahayı kaliteli kullanmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

"Değirmenlik Belediyesi Sadık Cemil Stadyumu"nun 1 yıl önce saha zemini sentetik çim yapılırken, kenarları tellendi, alt yapısı yenilendi ve tribün çatısı değiştirilmiş, yürüyüş yolu eklenerek, stadyuma basın odası yapılmıştı.

Şahin: “Yeşil granüllü tek saha”
KKTC genelinde yapılan sahalar arasında, ‘yeşil granüllü’ tek saha olma özelliğini taşıyan Değirmenlik Sadık Cemil Stadyumu ile ilgili geniş bilgiler veren FIFA Akredite Müfettişi Cemil Nadir Şahin, yeşil granülün siyah kauçuktan farkının; aynı hava sıcaklığında aralarında 10-15 dereceye kadar farklar oluştuğunu, siyah granülün daha sıcak olduğunu, ayrıca, yeşil granülün görüntüde daha doğal bir görünüm sağladığını kaydetti.  
Cemil Nadir Şahin, “2 Star” belgesi için FIFA’nın temel anlamda 3 şeyi denetlediğini, bunların oyuncu sağlığı, oyuncu performansı ve topun zeminle olan ilişkisi olduğunu ifade etti.

Şahin bu 3 temel maddeyi; Topun belli bir standartta zıplayıp zıplamadığı ve yuvarlanıp yuvarlanmadığının test edilmesi, Futbolcunun konforlu bir alanda oynaması ve ayak dönmesi testleri ayrıca, Zeminin yumuşaklığı yönünden futbolcuyu yorup yormadığı şeklinde açıkladı.

“Star 1” ve “Star 2” kriterleri
FIFA Akredite Müfettişi Cemil Nadir Şahin, “Star 1” ve “ Star 2” kriterlerini ise şu şekilde açıkladı: Star 1, Amatör ve 3. Lig takımları için dizayn edilen sahalar, Star 2 İkinci Lig ve Süper Lig takımları için dizayn edilen sahalar olduğunu aktaran Şahin Star 2 sahalarda uluslararası maçların da yapılabileceğini belirtti.

“Belgenin alınması ile iş bitmiyor”
Bugüne kadar KKTC genelinde yapılan sahalara “Star 2” bir yıllığına verilirken, "Değirmenlik Belediyesi Sadık Cemil Stadyumu" ikinci kez bu belgeyi alabilmenin gururunu yaşadı.
Şahin, bu belgenin alınmasıyla işin bitmediğini, sahaların düzenli olarak bakımlarının yapılması gerektiğini, futbolcunun sağlığı için sahanın havalandırılması ve granül eklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

FIFA’dan sentetik çime destek
FIFA Müfettişi Şahin, FIFA’nın son 5 yıldır sentetik çim saha yapımını onayladığını ve desteklediğini söylerken, dünyada yılda ortalama 2 bin civarında sentetik saha yapılırken, bunun Kıbrıs’ta yılda ortalama 2 tane olduğunun altını çizdi.

Şahin açıklamalarında ayrıca doğal saha ile sentetik saha arasındaki farklara da değindi. Şahin: “Doğal çim olunca, futbol sahasında haftada 2 maç yapılır. Sentetik sahada ise günde 8 saat futbol oynanabilir. Doğal çim sentetiğe göre daha masraflıdır. Sentetikler daha avantajlı” dedi.

Çelebi: “El birliği ile belgenin alınmasını sağladık”
SEDAŞ İNŞAAT Şti. Ltd. Direktörü Ahmet Çelebi, "Değirmenlik Belediyesi Sadık Cemil Stadyumu"nun SEDAŞ ile halı sistemini sağlayan HADKO işbirliği ile yapıldığını, malzeme tedarikinin ve FIFA müfettişinin gelmesini sağlayanın da HADKO olduğunu kaydetti. Çelebi: “Biz de buradaki organizasyonu yaptık ve el birliği ile “Star 2” belgesinin alınmasını sağladık” dedi.

HADKO vasıtasıyla Romanya Federasyonu’ndan yetkililerin omega türü halı ve yeşil granülü görmek için özellikle Değirmenlik’e gelerek, Sadık Cemil Stadyumu’nu incelediklerini söyleyen Çelebi, Romanya Federasyonu yetkililerinin, Sadık Cemil’in bu özellikleriyle müşteriye gösterilebilecek en iyi  sahalardan biri olduğunu söylediklerini vurguladı. Çelebi sahanın yapılan denetlemeler sonrasında testi geçmiş durumda olduğunu, “Star 2” belgesinin FIFA’dan onay alındıktan sonra 15 gün içerisinde alınacağını sözlerine ekledi.

Işısal: “Bu özellikte başka bir saha yoktur”
Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, önceden yapılan ölçümlerde sahadaki granülün eksildiğinin ortaya çıktığını, ilgili firmanın granül getirdiğini ve serildiğini, son olarak da denetimlerin yapıldığını kaydetti.
"Değirmenlik Belediyesi Sadık Cemil Stadyumu"na ikinci defa FIFA tarafından onay belgesi verileceğine dikkati çeken Işısal; “Yapılan saha KKTC’de örnek olan sahalardan bir tanesidir ve bu özellikte başka bir saha yoktur” dedi.

Osman Işısal, bundan sonraki dönem içerisinde diğer sahaların da Sadık Cemil gibi yapılmasını ve örnek gösterilmesini temenni ederken, sahanın yapımında emeği geçem firmalar olan SEDAŞ İNŞAAT Şti. Ltd. ve HADKO’ya yakın ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür etti.

Bu haber toplam 1585 defa okunmuştur